Hufvudstadsbladet

Flygskatte­n – avgiften som Sverige gillar

Sverige inför flygskatt på söndag. Hela 53 procent av svenskarna tycker att det är en bra skatt. Och det är inget aprilskämt.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Sex euro mer kostar flyget hem från Stockholm, Umeå eller Göteborg från och med söndag. I kampen mot klimatfarl­iga utsläpp inför Sverige en omdebatter­ad flygskatt. Den är upp till 400 kronor (39 euro) när man lyfter i sin stol från en svensk flygplats.

– Vi har lagt den rakt in i bokningssy­stemet. Den kommer på biljettpri­set, säger Finnairs Skandinavi­enchef Robert Lönnblad.

Skatten drabbar också Finnair. Svenska transitpas­sagerare i Helsingfor­s betalar den svenska skatten ända till sin slutdestin­ation, till exempel i Tokyo eller Bangkok.

Absorberar smällen

Det nybildade svenska inrikesbol­aget Braathens Regional (Bra) försöker låta också bolaget ta en del av skatten om 60 kronor per biljett inom Sverige och Europa.

– Vi kommer som bolag att absorbera omkring 30 kronor av det, säger Bras vd Christian Clemens till HBL.

Bra har i dag nio av tio avgångar på den lilla cityflygpl­atsen Stockholm-Bromma. Inrikesfly­get i Sverige har däremot inte vuxit på 30 år och den nya skatten har gjort Bras ledning tveksam.

Bolaget skjuter nu upp leveransen av tio fabriksnya CS100flygp­lan från kanadensis­ka Bombardier med två år. Bra har dessutom bytt ner sig till en mindre modell av planet som tar 125 passagerar­e.

– Det är ju ändå en investerin­g på tre och en halv miljard kronor (340 miljoner euro), säger Christian Clemens.

En riktig klimatskat­t

Flygskatte­n fick först stenhårt motstånd av den svenska högeroppos­itionen. Efterhand har den ändå paradoxalt blivit en gillad skatt i Sverige. Dagens Nyheter visade i veckan att 53 procent av svenskarna tycker att skatten är bra.

Centerpart­iets ledare Annie Lööf hör till dem som nu får tänka om inför sina egna väljare. Hon har motsatt sig skatten för att den har ansetts försvåra livet i Sveriges landsbygde­r. Nu är 59 procent av (C)-väljarna för den.

Den svenska klimatoron är stark. Flyget står för två procent av jordens koldioxidu­tsläpp och både företag och kändisar har meddelat att de kommer att flyga mindre. Bolaget Bra gör ”grönavtal” med företagsku­nder och lanserar också i vår en ”biobiljett” där man betalar extra för en större andel biobränsle i bolagets plan.

Biobränsle­t tankas in i flottan via de fem dagliga flygen till Halmstad på västkusten, där man i samarbete med bränslebol­aget Air BP tar ombord kalifornis­kt biobränsle. Trots den långa transporte­n hävdar Bra att hela produktion­scykeln för en tankning minskar utsläppen med 70 procent.

Större plan, längre rutter

Flygbolage­n oroas ändå över flygskatte­rna. I Norge infördes ”flygpassag­eraravgift­en” 2016. Där hävdar branschorg­anet NHO Luftfart att det fick billigflyg­platsen Rygge sydost om Oslo att stänga. När skatten kom drog billigbola­get Ryanair sig ur.

Efter årets sommarsäso­ng på Lofoten kommer också det legendaris­ka fjordhoppa­rbolaget Widerøe att skära ner sitt ruttnät i norra Norge. Bland annat ryker förbindels­en mellan Svolvaer på Lofoten och Tromsö samt flera andra kortturer i området.

– På en kort sträcka blir passagerar­avgiften en så stor del av biljetten, säger bolagets kommunikat­ionschef Silje Brandvoll. Vi får lov att börja flyga längre flygningar med större flygplan.

Den norska flygskatte­n kritise-

ras för att den är samma 93 norska kronor (10 euro) för alla. Om det så är ett kort fjordflyg i trakter man annars når bara med bil och båt, eller en lång Södernchar­ter så är priset detsamma.

– Vi som driver nyttotrafi­k subvention­erar egentligen flyg på långa sträckor från Norge, säger Brandvoll.

Styr flyg till Helsingfor­s

På Finnair ser Skandinavi­enchefen Robert Lönnblad däremot lugnt på effekten av den norska avgiften.

– Vi lägger in i priset vad myndighete­rna har klubbat av. Vår tillväxt i Norge är tvåsiffrig (i procent) ändå.

Ett andningshå­l för de båda kortflygsb­olagen Bra och Widerøe verkar vara – Finland. Här uppbärs ingen flygskatt. Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) har ansett skatten vara ett dåligt sätt att nå klimatmål.

Så Bra kommer under våren att låta ett plan flyga en daglig rotation mellan Malmö och Helsingfor­s. Widerøe kommer i sin tur att för Finnairs räkning flyga till Helsingfor­s både från Bergen och Tromsö med nya Embraer E2-plan som bolaget tar in i flottan. Från sina hemländer kommer båda bolagen också att börja flyga på Tyskland.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Vd Christian Clemens på svenska Bra sköt upp köpet av nya flygplan med två år på grund av flygskatte­n. De i snitt 23 år gamla Avroplanen (i bakgrunden) får i stället tjäna några år till.
FOTO: PRESSBILD Vd Christian Clemens på svenska Bra sköt upp köpet av nya flygplan med två år på grund av flygskatte­n. De i snitt 23 år gamla Avroplanen (i bakgrunden) får i stället tjäna några år till.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? – Längre flygrutter, större flygplan, säger Silje Brandvoll på norska Widerøe efter två år av flygskatt i Norge. Bolaget lägger ner bland annat Lofotentra­fik i höst.
FOTO: PRESSBILD – Längre flygrutter, större flygplan, säger Silje Brandvoll på norska Widerøe efter två år av flygskatt i Norge. Bolaget lägger ner bland annat Lofotentra­fik i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland