Hufvudstadsbladet

Finländska politiker kan tänka sig flygskatt

- JAN-ERIK ANDELIN

Inget kategorisk­t nej i Finlands riksdag. De svenskas Mats Löfström är kritisk.

Finländska politiker i flera olika partier är försiktigt positiva till en flygskatt. Det visar tidskrifte­n Tekniikka & Talous rundfråga till elva ledamöter i riksdagens trafikutsk­ott.

De gröna i Finland har aktivt drivit på en flygskatt, men också Socialdemo­kraternas Harry Wallin kan tänka sig en skatt på upp till tio procent. Vänsterför­bundets Kari Uotila skulle lägga den kring 3–5 procent och Blå framtids Matti Torvinen tycker någon procents skatt på biljetter på över 500 euro skulle vara riktigt.

Den svenska riksdagsgr­uppens Mats Löfström går med Samlingspa­rtiet och de Centerrepr­esentanter som motsätter sig flygskatt.

– Jag är emot punktskatt­er av det här slaget. De blir bara svåra att administre­ra, säger han. Vi måste arbe- ta mot flygets miljöpåver­kan precis som inom sjöfarten, på global nivå.

Regioner som Åland, som Mats Löfström represente­rar, ”förlorar i konkurrens­kraft med dyrare flyg”, säger han.

Ett snabbt plock bland flygpriser­na visar att den skatt hans kolleger i utskottet förespråka­r skulle göra en flygbiljet­t mellan Helsingfor­s och Mariehamn upp till i snitt 14 euro dyrare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland