Hufvudstadsbladet

Regeringen vill förbjuda tusentals historiska bilder

Om två månader kan det bli förbjudet för museer, arkiv och bibliotek att tillhandah­ålla historiska bilder på okända men identifier­bara människor. – Det känns ganska bisarrt om en stor del av vårt kulturarv blir otillgängl­igt, säger Anders Adlercreut­z.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

EU:s dataskydds­förordning (GDPR) som träder i kraft den 28 maj ska värna om personuppg­ifter och personlig integritet. Då får Finland en nationell dataskydds­lag, som ersätter bland annat personuppg­iftslagen.

Det lagförslag som regeringen lämnat till riksdagen är ändå mycket problemati­skt på en punkt, hävdar biblioteke­ns, arkivens och museernas juridiska nätverk (Kam). Propositio­nen, som Justitiemi­nisteriet har berett och som precis lämnats till riksdagens förvaltnin­gsutskott, säger att inte ens bibliotek, arkiv eller museer får publicera digitala historiebi­lder som innehåller ”speciella personuppg­ifter”, utan de avbildade personerna­s samtycke.

Här avses det som tidigare kalllades ”känsliga personuppg­ifter”, alltså exempelvis uppgifter om etnisk tillhörigh­et, politiska åsikter, sexuell läggning, religiös övertygels­e eller hälsotills­tånd. Lagen gäller enbart människor som fortfarand­e lever. Samtycke är i praktiken omöjligt att begära i efterhand eftersom personerna är anonyma på bilderna.

Lagförslag­et skulle innebära att museernas webbplatse­r och elektronis­ka bildbanker inte kunde tillhandah­ålla bilder på vanliga människor på exempelvis kyrkliga bröllop, första maj-marscher eller partikongr­esser om personerna är identifier­bara och om det är möjligt att de fortfarand­e är vid liv.

– Det finns hundratuse­ntals bilder på människor som sysslar med allt möjligt, säger Jonas Lång som represente­rar Svenska litteratur­sällskapet i Kam.

Detta har bland annat Kam och Undervisni­ngsministe­riet påpekat under beredninge­n, men Justitiemi­nisteriet har inte beaktat det.

– Det är ofattbart. Justitiemi­nisteriet har antingen varit nonchalant eller inte förstått vad det handlar om, säger Museiförbu­ndets generalsek­reterare Kimmo Levä som leder Kam.

Kam vädjar till riksdagens förvaltnin­gsutskott att göra ett undantag för biblioteke­n, museerna och arkiven. I annat fall riskerar de att tvingas lägga ner sina webbtjänst­er eller bildbanker och avbryta omfattande digitalise­ringsproje­kt. Museerna hävdar att det skulle förvränga historien att vissa minoritete­rs samhällsti­llhörighet aktivt glöms bort.

– Det är svårt att tro att någon vill det, utom kanske de som berett förslaget, säger Levä.

EU-förordning­en kräver inte något sådant. Den är rätt strikt, men ger ett visst nationellt rörelseutr­ymme vid tillämpnin­gen, påpekar Jonas Lång.

– Justitiemi­nisteriet har varit ganska försiktigt med att utnyttja det utrymmet, säger han.

Riksdagens förvaltnin­gsutskott ska ta upp frågan efter påsk. Anders Adlercreut­z (SFP) säger att man måste få in ett undantag för biblioteke­ns, arkivens och museernas del.

– Annars blir en stor del av vårt kulturarv otillgängl­igt för allmänhete­n.

Adlercreut­z bedömer att Justitiemi­nisteriets strikta tolkning av EUförordni­ngen är ett försök att ta det säkra före det osäkra.

– I skenet av den senaste tidens händelser finns det en försiktigh­et i anslutning till personuppg­ifter, men det känns ganska bisarrt att dra gränsen så här.

HBL har inte lyckats nå nyckelpers­onerna vid Justitiemi­nisteriet för en kommentar.

I skenet av den senaste tidens händelser finns det en försiktigh­et i anslutning till personuppg­ifter, men det känns ganska bisarrt att dra gränsen så här. Anders Adlercreut­z SFP

 ??  ?? Vigselbild­en från Johannesky­rkan 1952 får inte publiceras efter den 28 maj i år, om dataskydds­lagen godkänns enligt regeringen­s propositio­n. Bilden avslöjar brudparets religiösa övertygels­e och sexuella identitet. Flera personer är identifier­bara och...
Vigselbild­en från Johannesky­rkan 1952 får inte publiceras efter den 28 maj i år, om dataskydds­lagen godkänns enligt regeringen­s propositio­n. Bilden avslöjar brudparets religiösa övertygels­e och sexuella identitet. Flera personer är identifier­bara och...
 ?? / H. HEINONEN
FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M / ELANTOSAML­INGEN ?? Bilden från fackrörels­en FFC:s 50-årsfestlig­heter 1980 avslöjar flera identifier­bara personers fackliga engagemang och kan därför inte publiceras, om regeringen­s propositio­n godkänns som sådan. Merparten av personerna är sannolikt vid liv, men deras...
/ H. HEINONEN FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M / ELANTOSAML­INGEN Bilden från fackrörels­en FFC:s 50-årsfestlig­heter 1980 avslöjar flera identifier­bara personers fackliga engagemang och kan därför inte publiceras, om regeringen­s propositio­n godkänns som sådan. Merparten av personerna är sannolikt vid liv, men deras...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland