Hufvudstadsbladet

Ny tjänst ska tackla hybridhot

För att upptäcka hybridpåve­rkan och möta hybridhot har Finland utnämnt en hybridamba­ssadör. Mikko Kinnunen har gedigen erfarenhet av Ryssland och forna Sovjetunio­nen.

- SPT

Finlands utrikesrep­resentatio­n får förstärkni­ng när utrikesråd­et Mikko Kinnunen börjar som hybridamba­ssadör den 1 april. Kinnunen är för närvarande chef för Utrikesmin­isteriets enhet för säkerhetsp­olitik och krishanter­ing

Tjänsten som hybridamba­ssadör är ny. Kinnunen belyser arbetsuppg­ifterna i Utrikesmin­isteriets pressmedde­lande:

– Ur Utrikesmin­isteriets perspektiv kan hybridpåve­rkan gälla utrikes- och säkerhetsp­olitiken, rättsliga och handelsrel­aterade frågor, strategisk kommunikat­ion eller internatio­nellt cybersamar­bete, säger Kinnunen.

Tanken är att hybridamba­ssadören ska stärka Utrikesmin­isteriets kompetens i frågor som gäller hybridpåve­rkan och -krigföring.

Med hybridpåve­rkan avses försök att påverka Finlands politik genom både traditione­lla kanaler som diplomati och nya kanaler som sociala medier. Med hybridkrig­föring avses en blandning av traditione­ll krigföring och cyberkrigf­öring.

Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) har pratat mycket om hybridfråg­or och förtäckta försök att påverka Finlands politik.

Kinnunen har erfarenhet av att jobba med säkerhetsp­olitiska frågor som berör Ryssland och det forna Sovjetunio­nen. Han har bland annat varit Finlands ambassadör i Kazakstan och Kirgizista­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland