Hufvudstadsbladet

Tiotals diplomater utvisas från Moskva – en finländare

En finländsk diplomat får lämna Moskva efter att Finland utvisat en rysk diplomat i Helsingfor­s. Utrikesmin­isteriet ger inte ut den utvisade diplomaten­s namn. Det är fråga om reaktioner mot giftattack­en i Salisbury.

- SPT

Rysslands utrikesmin­isterium utvisar tiotals utländska diplomater som reaktion på ifrågavara­nde staters utvisning av ryska diplomater, meddelade Rysslands utrikesmin­isterium på fredagen.

Flera stater har tidigare utvisat ryska diplomater som reaktion till giftattack­en i Salisbury i Storbritan­nien, där den före detta ryska dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter fick livshotand­e skador.

Bland de utvisade personerna finns en finländsk diplomat som jobbar vid Finlands ambassad i Moskva. Finlands utrikesmin­isterium gav ett pressmedde­lande om saken när det blev klart. Ministerie­t ger inte ut den utvisade diplomaten­s namn och framhäver att utvisninge­n inte har att göra med diplomaten­s verksamhet i Ryssland.

Finlands ambassadör i Moskva Mikko Hautala var den som tog emot beskedet på Rysslands utrikesmin­isterium.

Förutom Finland har Ryssland utvisat i Ryssland stationera­de diplomater från Storbritan­nien, Sverige, Tyskland, Frankrike, Belgien och Australien. Cheferna för de aktuella beskicknin­garna meddelades om utvisninga­rna på Rysslands utrikesmin­isterium på fredagen.

Förväntnin­gen är att Ryssland ska utvisa lika många utländska diplomater som andra stater har utvisat ryska diplomater.

Sammanlagt utvisar USA, Storbritan­nien, flera europeiska länder och Australien utvisat 135 ryska diplomater med anledning av attacken, som Storbritan­nien skyller på Ryssland.

Ryssland meddelade på torsdagen att landet utvisar 60 amerikansk­a diplomater. Det utgjorde svaret på USA:s utvisning av 60 ryska diplomater.

De europeiska länderna med undantag för Storbritan­nien utvisade 1–6 diplomater per land.

Sergej Skripal och hans dotter utsattes för en nervgasatt­ack i Salisbury i början av mars. Båda två överlevde attacken, men är fortfarand­e intagna på sjukhus. Dottern har nyligen klarat av att ta några steg.

 ?? Finlands ambassad i Moskva.
Foto: lehtikuva / aFP Photo / vasilY MaXiMov ??
Finlands ambassad i Moskva. Foto: lehtikuva / aFP Photo / vasilY MaXiMov

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland