Hufvudstadsbladet

Sälunge som simmade in till stranden i Helsingfor­s fick folket att tappa vettet

En sälunge som simmade in till Helsingfor­s orsakade stor uppståndel­se i går. Nu befinner den sig på Högholmen där den har en egen bur och bassäng.

- SPT-HENRI FORSS

En sälunge simmade in till Helsingfor­s och orsakade stor uppståndel­se i Helsingfor­s på långfredag eftermidda­g. Sälungen tog i land på isen som ligger vid den lilla sandstrand­en väster om Cafe Carusel i Brunnspark­en.

Det dröjde inte länge förrän ungen hade dragit de förbispats­erande helsingfor­sarnas uppmärksam­het. En del av dem samlades kring ungen för att fotografer­a den, andra ringde räddningsv­erket.

– Jag satt på stationen i Berghäll när samtalet kom, säger överbrandm­an Tommy Kontula vid räddningse­nheten för djur.

Han satte sig i bilen och körde till Brunnspark­en. Dylika räddningsu­ppdrag som involverar djur hanteras i allmänhet av en enda brandman. Ett typiskt uppdrag kan gälla en skadad fågel till exempel.

– När jag kom fram stod människorn­a alldeles intill sälungen och fotade den, men den såg inte ut att bry sig. Den låg i solen med ögonen stängda, säger Kontula.

Han trängde genom folkmassan och sjasade djuret tillbaka in i vattnet i förhoppnin­gen om att den skulle simma till en lugnare plats. En del av människorn­a gick alldeles för nära sälen. Det fanns risk för att någon skulle bli skadad. På platsen fanns både hundar och små barn.

Men Kontula hann knappt återvända till bilen innan sälen återigen klättrade upp på isen. Kontula konfererad­e med Högholmens djurpark och de kom till en lösning.

– Vi kom överens om att jag tar sälen till djurparken.

Sälungen var liten, den vägde knappt tjugo kilo. Antagligen hade dess mor nyligen övergivit den. Sälungarna som föds på vintern börjar bli självständ­iga den här tiden på året.

I djurparken fick sälen en egen bur med bassäng. Personalen på Högholmen kommer att göra sitt bästa för att ta hand om sälen.

 ?? Foto: lehtikuva/Jussi Nukari ?? En sälunge ledde till stor uppståndel­se i Brunnspark­en i Helsingfor­s. En del människor gick alldeles för nära ungen.
Foto: lehtikuva/Jussi Nukari En sälunge ledde till stor uppståndel­se i Brunnspark­en i Helsingfor­s. En del människor gick alldeles för nära ungen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland