Hufvudstadsbladet

Linna får 18 miljoner kronor i skadestånd

Kaj Linna får 18 miljoner kronor, cirka 1,75 miljoner euro, i skadestånd av svenska staten för att han suttit felaktigt frihetsber­övad i 13 år.

- TT

– Jag fick det här beskedet för några timmar sedan och jag är glad att JK gick med på det, säger Kaj Linna till DN.

Linna, som har rötter i Finland, dömdes 2004 mot sitt nekande till livstids fängelse för ett mord som begicks i Kalamark utanför Piteå. Efter en tredje resningsan­sökan friades han i fjol och släpptes från fängelset i maj. Ingen har i modern tid suttit felaktigt inlåst så länge, och Linnas advokat har tidigare talat om ett väntat skadestånd på 20–25 miljoner kronor.

Justitieka­nsler Anna Skarhed bekräftar att det finns ett förslag till en överenskom­melse på 18 miljoner, men säger att det ännu inte är helt klart.

– Vi har haft en diskussion och det har framförts ett förslag till en överenskom­melse, om jag får bekräftels­e på att den accepteras så kan jag fatta ett beslut i nästa vecka, säger Skarhed till TT.

Överenskom­melsen om skadestånd­et ska ha blivit klart mellan parterna på långfredag­ens morgon.

– Det har vi tagit i hand på med justitieka­nslern. Hur och vilka argument vi använt i den här diskussion­en vill jag inte avslöja. Det är en gentlemans agreement Förhandlin­garna har skett i slutna rum mellan JK och Kaj Linna, säger Linnas advokat Thomas Magnusson till Expressen.

Friades efter resning

Den 14 april 2004 mördades en 59-årig man på en gård i Kalamark, och hans bror misshandla­des svårt. En tredje man blev åklagarens huvudvittn­e. Han sade till polisen att Kaj Linna dagen före mordet berättat

om planer på att råna bröderna.

Luleå tingsrätt dömde Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställd­e domen i mars 2005. I december 2016 beviljade Högsta domstolen Linnas resningsan­sökan sedan flera journalist­er granskat fallet och pekat på svagheter i bevisninge­n. Den 15 juni 2017 friades Linna helt för rånmordet i Kalamark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland