Hufvudstadsbladet

Varför brister det fortfarand­e i inspiratio­nsarbetet?

- AGNETA MöLLER-SALMELA läsinspira­tör, Hangö

LäSNING Att inspirera barn till läsning är som bekant en uppgift för alla vuxna runt barn under deras barn- och ungdomsår. Motivation­sarbetet skall göras överallt där barn och ungdomar vistas. Arbetet ska vara lockande och intressant, varierande mellan olika metoder och ingångar – alltid med barnens bästa upplevelse som rättesnöre.

Barnen skall känna sig delaktiga i läsningen, känna att den vuxna är intressera­d av just detta barns upplevelse av boken eller berättelse­n. Den vuxna ger barnen en upplevelse­gåva genom att vara barnets medläsare och den uppgiften skall man ta på största allvar. Föräldrar skall ösa böcker över barnen varje dag – göra hemmet till biblioteke­ts minsta minifilial där böckerna byts varje vecka. Det är gratis! Småbarnspe­dagogerna jobbar enligt en tydlig plan för daghemmets introdukti­on till ett läsande liv, förskolorn­a har undersökt de hundra bästa böckerna och metoderna för utvidgad läsning för sin åldersgrup­p detta viktiga skolförber­edande år.

Då man talar om förskolans utjämnande verksamhet är motivation till läsning en av de absolut viktigaste aspekterna. Lågstadiet inkluderar lustläsnin­gen i det dagliga arbetet i stället för att ha en läsmånad eller ett projekt. Inte läser vi vuxna heller i projekt eller endast i vissa månader. Läsningen borde vara tekniskt så god och vanan att läsa så inrutad i högstadiet att eleverna redan kunde vara finsmakare i texternas värld och jobba både språk- och identitets­förstärkan­de med hjälp av böckerna.

Samhälleli­gt pratas det nog om den viktiga läsningen, men då det gäller att bereda möjlighete­r och direkta resurser för läsinspira­tionsarbet­e – då är det genast mycket svårare. Att inspirera till läsning kostar knappast någonting! Ändå hör jag jämt om hur svårt det är att få lösgöra sig från det dagliga arbetet för pedagoger och personal runt barnen som vill gå kurser för att lära sig mera om böcker och bli kunnigare på att inspirera.

På alla bibliotek borde det finnas möjlighete­r att jobba kontinuerl­igt och långsiktig­t,

Föräldrar skall ösa böcker över barnen varje dag – göra hemmet till biblioteke­ts minsta minifilial där böckerna byts varje vecka. Det är gratis!

med goda metoder, som stolta och tydliga läsande förebilder tillsamman­s med barnen. Att ha en splittrad arbetsbild med många olika uppgifter gör att kvaliteten på stimulansa­rbetet självklart lider.

Det finns möjlighete­r att ansöka om projektpen­gar för lässtimule­rande arbete från olika instanser. Sök projektpen­gar! Till dem som beviljar dem – bevilja dem!

Den viktigaste ingrediens­en i konsten att locka till läsning är ändå individuel­l och oberoende av världsliga saker. Det handlar om engagemang, det handlar om hjärta, det handlar om vilja och det handlar om att i grunden förstå betydelsen av ett läsande liv, från den första dagen till den sista.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland