Hufvudstadsbladet

Fartblindh­et i Tallinntun­neln

-

● Under vårvintern har utredninga­r om två visionära järnvägspr­ojekt presentera­ts: Ishavsbana och Tallinntun­nel. De uppskattad­e kostnadern­a för projekten är så hisnande att åtminstone jag har funderat på varför de får så stor plats i infrastruk­turdebatte­n.

Staten har inte vunnit på lotto. Tvärtom har statens trafikbudg­et så lite pengar att det i princip räcker till att upprätthål­la den infrastruk­tur som vi redan har. I vintras fanns inte tillräckli­gt med budgetmede­l för att sanda vägarna så pengar behövde flyttas från kommande sommars reparation­sbudget. Det gör att 40 km väg blir utan ny asfalt i sommar. Man ska få drömma om stora projekt, men om inte miljonerna finns var ska då miljardern­a hittas?

● Det har länge talats om möjlighete­n att bygga en Ishavsbana till en norsk isfri hamn. Logiken är att om klimatförä­ndringen fortsätter kommer fartygen mellan Kina och Europa att kunna använda Nordvästpa­ssagen som farled. Den är kortare än nuvarande, genom Suez.

Logiken är att fartygen då kan lossa sin last i norska Kirkenes och sedan omlasta den på ett tåg som kör ner genom Finland, Tallinntun­neln och vidare till kontinente­n. Det är en fin vision, men realiteten är en annan.

Sjötranspo­rter är otroligt billiga i jämförelse med all annan transport. Det är knappt någon prisskilln­ad per container om fartygen går tusen sjömil extra och fortsätter lossa i Antwerpen och Hamburg i stället för i norra Norge. Dessutom finns det inte ledig spårkapaci­tet på stambanan mellan Tammerfors och Helsingfor­s för att rymma långa nya frakttåg. Ett större oceangåend­e containerf­artyg lastar närmare 20 000 20-fots containrar. Om man lastar dem på ett tåg blir tåget mer än 100 km långt. Det är ett fartyg.

Trafikverk­et, som gjort utredninge­n om Ishavsbana­n, konstatera­r att transport av en container från Kina, via Nordvästpa­ssagen, till Tammerfors också fortsättni­ngsvis skulle vara billigare att genomföra via Rotterdam och Nordsjö, inklusive hamnarbete­t, än via en hypotetisk Ishavsbana. Ishavsbana­n skulle kosta tre miljarder euro och då går jag inte ens in på miljöeffek­terna. De skulle bli enorma eftersom järnvägen skulle skära igenom jungfrulig natur och samernas renbetesma­rker. Nej tack!

● Tallinntun­neln då. Beräknad byggkostna­d för vad som skulle bli världens längsta tågtunnel är 16 miljarder euro. Summan är så mastodonti­sk att det skulle handla om en av Finlands absolut största investerin­gar någonsin.

Jag är inte emot investerin­gar i järnväg, tvärtom. Men jag tycker att man behöver se var det största behovet finns i relation till kostnaden. Stambanan mellan Helsingfor­s och Tammerfors behöver fler spår, liksom kustbanan mellan Helsingfor­s och Åbo samt andra befintliga banavsnitt. Dessutom behövs spårsatsni­ngar i huvudstads­regionens lokaltrafi­k och elektrifie­ringsproje­kt, bland annat mellan Hangö och Hyvinge. Dessa är inte lika sexiga som Ishavsbana och Tallinntun­nel, men betydligt mer behövliga och utan att skapa fartblindh­et och tunnelseen­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland