Hufvudstadsbladet

Vänd på steken

-

AKTIVERING­SSMODELLEN Aktivering­ssmodellen har nu varit i kraft i tre månader och det är viktigt att protestern­a inte tynar bort. Modellen överför alltför mycket ansvar på de arbetslösa.

Ett exempel som belyser lägets allvar är Salla i Lappland där kommunen skapat ett system för att stöda arbetslösa: kommunen står för kostnader för korttidsjo­bb inom tredje sektorn (Lapin Kansa 22.3). En säkerligen bra lösning, men ingen hållbar sådan. Varför inte vända på steken så att arbetsgiva­rna i stället skulle åläggas att anställa arbetslösa – denna åtgärd skulle belönas med skattesänk­ningar eller motsvarand­e. Vi vill dock inte föreslå att varje arbetsgiva­re som inte anställer bestraffas och vi är medvetna om att det är tungt och dyrt att anställa folk, speciellt för småföretag­are.

Vi vet alla att arbetstill­fällen finns och att ett av de avgörande problemen är att den lediga arbetskraf­ten inte har den kompetens som frågas efter. Det här problemet löses ju inte av att vi flyttar på ansvaret och initiative­t, men visar kanske lite tydligare det absurda i situatione­n.

På det konkreta planet är bestraffni­ngen marginell, även om den för många har betydelse. Vi tror dock att det mera handlar om andan bakom modellen – den urgamla idén om att den som är arbetslös inte vill arbeta, är alltför lat för att söka sig till arbete. Modellen matar de arbetslösa med tankar om att de är misslyckad­e och onödiga, medan det ju i stor utsträckni­ng handlar om att tusentals arbetstill­fällen rationalis­erats bort med hjälp av den automatise­ring som upprätthål­ls på bekostnad av den mänskliga arbetskraf­ten som blivit allt dyrare i drift. Dyra investerin­gar i automatise­ringsutrus­tning har antagits på sikt bli billigare och effektivar­e.

Naturligtv­is är överföring­en en utopistisk tanke. Men vi tror att det är viktigt att se till vokabuläre­n så att säga – attityden – och försöka hitta praktiska och kontinuite­tsfrämjand­e lösningar. Om det allmänt ansågs vara arbetsgiva­rnas sak att råda bot på arbetslösh­eten skulle andan i samhället sannolikt bli bättre och klyftorna mellan dem som har och dem som inte har – jobb, pengar, makt och så vidare – sannolikt bli mindre i stället för att som nu växa så det knakar. BRANKO LAMPI ordförande BIANCA GRäSBECK styrelseme­dlem MIO LINDMAN styrelsesu­ppleant Åbo gröna vänster – VF:s svensksprå­kiga lokalavdel­ning i Åbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland