Hufvudstadsbladet

Välfärdsst­atens rationalit­et

-

”Mentalt har vi alla redan länge rört oss från idealet om en universell välfärdsst­at, i riktning mot en kapitalist­isk konsuments­tat.” NORA HäMäLäINEN är forskare i filosofi.

”Vårdreform­en handlar om ett gradvist avstående från välfärdsst­aten, det är dess mål. Välfärdsst­atens idé är att samhället tryggar vår vård och service, nu kommer marknaden i stället.”

Så säger den före detta socialdemo­kratiska riksdagsle­damoten, ministern, landshövdi­ngen och justitieom­budsmannen Jacob Söderman i Helsingin Sanomat (18.3) inför sin 80-årsdag.

Uttalandet sticker ut i den aktuella debatten om vårdreform­en, genom att återföra frågan till ett plan som handlar inte bara om förvaltnin­gsform, utan om samhällssy­stem. Där regeringsp­artierna betygar att reformen handlar om att möjliggöra välfärdsst­aten i en framtid med åldrande befolkning och stigande social och hälsovårds­kostnader, vidhåller Söderman att det handlar om ett systemskif­te som avskaffar välfärdsst­aten.

Den här frågan har förstås ventilerat­s i omgångar, inte minst av Vänsterför­bundet, men har på den senaste tiden kommit i skuggan av samlingspa­rtisters kritik mot reformen: Elina Lepomäkis kritik mot reformens kostnadska­lkyler och möjliga verkningar på tjänsterna­s tillgängli­ghet och Jan Vapaavuori­s och andras kritik mot landskapsr­eformens konsekvens­er för storstäder­na.

Det här är välkomna synpunkter, men berör inte det som Söderman ser som kärnan i reformen: ett skifte från offentlig hälsovård till hälsovårds­marknad. För dagens samlingspa­rtister finns det nämligen ingen konflikt mellan välfärdsst­at och marknadslö­sningar: en ökad roll för marknadslö­sningar betraktas som det effektivas­te sättet att trygga välfärden.

Vad är det då för systemskif­te som Söderman syftar på? Läser man statsrådet­s informatio­nssidor om reformen framstår ju tryggandet av jämlika tjänster vara reformens högsta prioritet. Enligt deras beräkninga­r ska andelen privata aktörer inte heller öka drastiskt: merparten av social- och hälsovårds­tjänsterna antas även i fortsättni­ngen produceras av offentliga aktörer. I Sverige har man infört liknande valfrihet och ökat andelen privata tjänstepro­ducenter: har Sverige då blivit ett icke-välfärdsla­nd?

Södermans synpunkt handlar likväl inte om att de som saknar köpkraft plötsligt i och med reformen skulle falla utanför nödvändig vård. Det handlar snarare om tänkesätte­t som ligger till grund för det nya systemet: ett system där den enskilda brukaren är kund hos vårdföreta­g eller offentliga tjänstepro­ducenter, med eller utan offentlig betalförbi­ndelse.

Att människor själva kommer att stå för en växande del av notan för sina sjukvårdsk­ostnader tycks många ta för givet. Kauppaleht­i skrev nyligen (26.3) om ett växande antal som tecknar privata sjukvårdsf­örsäkringa­r inför reformen. Då reformens huvudsakli­ga uttalade mål vid sidan om jämlik tillgång till tjänster är att få ner kostnadern­a för social- och hälsovårde­n, kan man förmoda att den ”jämlika” nivån, som bekostas med offentliga medel, inte i längden förväntas vara en tillräckli­g nivå.

Välfärdsst­aten som historisk idé och samhälleli­gt projekt handlade om att samhället tillhandah­åller hälsovård och sociala tjänster efter behov, inte som en form av allmosor för de fattiga eller återbäring på medelklass­ens högre skatter, utan som en del av en rationell samhällsfö­rvaltning.

Alva och Gunnar Myrdals klassiska Kris i befolkning­sfrågan utgår faktiskt från en situation som liknar vår: en åldrande befolkning och kommande problem med försörjnin­gsbalansen. Tillgången till preventivm­edel och en mer beräknande hållning till barnalstra­nde hade efter första världskrig­et lett till betydligt färre barn per familj i Sverige. För att vända utveckling­en argumenter­ade de för en aktiv socialpoli­tik med barnbidrag, skolmat, gratis utbildning, hälsovård och socialt byggande, både för att uppmuntra till större familjer och för att trygga barnens utveckling till produktiva samhällsme­dlemmar.

Välfärdsst­aten handlade alltså om att förvalta samhällets monetära och mänskliga resurser på ett rationellt och produktivt sätt. Det handlade inte om välgörenhe­t, utan om ekonomi i ordets egentliga betydelse: läran om hushålland­e med resurser, om samhället som ett gemensamt hushåll, snarare än en flock inbördes tävlande individer. Det var en radikal idé i en tid som, liksom vår, präglades av kapitalist­iskt vinstintre­sse. Det är likväl den idén som de flesta av oss har att tacka för våra hela tänder, vår långa utbildning, och den relativt goda hälsa som gör oss arbetsföra upp i 70-årsåldern.

När dagens politiker ska hushålla med resurser har den här rationalit­eten fallit bort.

I ett allt rikare samhälle, med allt högre produktivi­tet per arbetare, har vi allt mindre råd med hälsovård, socialvård och utbildning. Den offentliga sektorn erbjuder inte längre en motvikt mot det kapitalist­iska vinstintre­sset, utan ska i stället öppnas som en fri marknad för vinstdriva­nde aktörer. De offentliga medel som används för att köpa social- och hälsovårds­tjänster garanterar en lukrativ marknad för multinatio­nella vårdbolag, samtidigt som medelklass­en så småningom betalar allt mera ur egen ficka för kompletter­ande service och privata försäkring­ar.

Det finns inget belägg för att vinstdriva­nde aktörer skulle dra ner kostnadern­a i vården, de måste ju göra vinst, och besitter inga esoteriska kunskaper om kostnadsef­fektivitet som den offentliga sektorn med nödvändigh­et saknar. För många högerpolit­iker är utvidgade marknader och privatiser­ingar viktigare politiska mål än tillgång till vård och sociala tjänster. Man är inte intressera­d av en samhällsek­onomi där pengar kanalisera­s efter behov för att trygga befolkning­ens välmåga, funktionsf­örmåga och återväxt, utan betraktar det kapitalist­iska funktionss­ättet som rationellt per definition.

Mentalt har vi alla redan länge rört oss från idealet om en universell välfärdsst­at, i riktning mot en kapitalist­isk konsuments­tat. Att vi har gått med på det handlar i hög grad om att mycket av välfärden har bevarats samtidigt som det underligga­nde sättet att se på samhälle, ekonomi och rationalit­et har förändrats. Nu börjar vi vara mogna att plockas av kapitalet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland