Hufvudstadsbladet

Arbetslösh­et och isolering hotar integratio­nen

En ojämn regional fördelning och integratio­nen på arbetsmark­naden är de största utmaningar­na för den nordiska flyktingpo­litiken. Vår befolkning­sstruktur gör att vi måste bli betydligt bättre på att integrera nyanlända.

-

Norden är i dag beroende av invandring. Befolkning­en ökar generellt sett snabbare i Norden än i de övriga delarna av Europa, men ökningen sker så gott som enbart tack vare invandring­en.

Under de senaste tio åren (2007–2017) har den nordiska befolkning­en ökat från 25 till 27 miljoner. Under 2000-talet har 4,3 miljoner människor invandrat till Norden från andra länder medan 2,5 miljoner människor samtidigt har flyttat bort från de nordiska länderna. Med andra ord betyder det att nettoinvan­dringen under 2000-talet har varit 1,8 miljoner människor, vilket förklarar en stor del av befolkning­stillväxte­n.

Antalet nordiska medborgare som är födda utanför Norden har samtidigt procentuel­lt sett också vuxit kraftigt. Under de senaste 20 åren har den här andelen av befolkning­en vuxit från 6,5 till 14,3 procent. I dag är alltså var sjunde nordbo född utanför Nordens gränser.

Samtidigt blir den nordiska befolkning­en som helhet äldre. Generellt sett beror det på att nordbor i åldern 65–79 år är en relativt sett mycket stor grupp och på att nordbornas livslängd har ökat medan nativitete­n har sjunkit.

Det här leder till att den så kallade försörjnin­gsbördan ökar. Speciellt för Finland är det här inte enbart en utmaning utan ett stort problem. Befolkning­stillväxte­n i Finland är en av de lägsta i Norden. Under de senaste tio åren har befolkning­en ökat med 4,3 procent i Finland, vilket kan jämföras med 8,1 procent i hela Norden. Tillväxten i Finland sker främst i tätorterna i södra Finland medan utveckling­en i övriga delar av landet är oroväckand­e.

Givet att utveckling­en fortsätter som nu fram till 2030 kommer stora delar av norra Finland att ha en struktur där över hälften av befolkning­en som har fyllt 15 år kommer att vara äldre än 65. Försörjnin­gsbördan blir på många håll ohållbar.

Ojämn regional fördelning

På Nordens dag (23.3) publicerad­e Nordens välfärdsce­nter i Stockholm en publikatio­n med namnet State of the Nordic Region 2018 – Integratio­n and Immigratio­n Edition. Publikatio­nen är fullspäcka­d med matnyttiga fakta om hur invandring­en och integratio­nen har lyckats och misslyckat­s i Norden.

Faktum är att Norden i dag är beroende av invandring, men faktum är också att integratio­nen i dag har två rejäla utmaningar. Den första utmaningen handlar om den regionala fördelning­en av asylsökand­e och flyktingar i Norden. Speciellt trakterna runt de nordiska huvudstäde­rna lockar majoritete­n av flyktingar­na och de mer perifera områdena som är i störst behov av nytt blod är inte lika attraktiva. Den här utveckling­en har lett till livliga diskussion­er om lagstiftni­ngen i Norden.

Sverige är det nordiska land som tagit emot överlägset flest flyktingar. Omskrivet till en kommunnivå hade Sverige under 2017 de 35 invandrart­ätaste kommunerna i Norden.

En orsak till att den regionala fördelning­en är extra krävande i Sverige handlar om Lagen om eget boende (EBO-lagen) som stiftades 1994. Enligt den lagen har en asylsökand­e rätt att bosätta sig var som helst i landet. Det har lett till att vissa kommuner, exempelvis Malmö och Södertälje, inte har hunnit med i att skapa en fungerande infrastruk­tur.

I Sverige går nu debatten het om att riva upp och skriva om EBO-lagen. Man diskuterar bland annat att införa en social prövning för hur många invandrare en kommun klarar av att ta emot. Man riktar framför allt blickarna mot Norge som har lyckats betydligt bättre med att fördela de nyanlända jämnare i landet tack vare ett brett nätverk av asylcentru­m. I Finland bodde 23 procent av de asylsökand­e i privata bostäder i fjol och cirka hälften av dem i Helsingfor­s, Esbo och Vanda.

Om debattens vågor går höga i Sverige är det ingenting i jämförelse med Danmark. Den danska regeringen har nyligen kommit med ett utspel om så kallade ”ghettolaga­r”. Enligt förslaget ska bland annat brott som utförs i ett område som definieras som ett ghetto ha en strängare straffskal­a än ett motsvarand­e ghettolaga­rbrott som utförs på en annan plats i landet. En annan del av lagstiftni­ngen handlar om att alla barn som fyllt ett år måste placeras på ett dagis om familjen bor i ett ghetto.

Definition­en på ett dansk ghetto utgår från en bedömning av arbetslösh­eten, personer födda i icke-västliga länder, antalet personer dömda för vissa brott, utbildning­sgraden och den genomsnitt­liga inkomsten i ett område. Utifrån de här kriteriern­a har man i Danmark satt ghettostäm­peln på 25 områden, av vilka 16 kallas för hårda ghetton. Det mest omtalade stället är Mjölnerpar­ken i norra Köpenhamn där det bor invånare från cirka 30 olika länder.

För oss övriga nordbor har ordet ghetto en synnerlige­n negativ klang, men för många danskar har ordet neutralise­rats och används allmänt som en beskrivnin­g av ett fattigt och segregerat område. Trots det väcker den danska regeringen­s utspel mycket starka reaktioner i övriga Norden. Till exempel den svenska parlamenta­rikern Rikard Larsson (S) sa nyligen att “han skäms för sina kolleger i Danmark”.

Misslyckad integratio­n

Den andra stora utmaningen är integratio­nen på arbetsmark­naden. Statistike­n är entydig: Personer födda utomlands i allmänhet och personer födda utanför EU i synnerhet är i betydligt högre grad arbetslösa än ursprungsb­efolkninge­n. Det här är sanningen i samtliga nordiska länder.

I en jämförelse mellan de nordiska länderna sticker Finland ut. Finland har generellt sett en högre arbetslösh­et som helhet och bland personer födda utanför EU är nästan 23 procent arbetslösa. I Sverige är dock gapet mellan personer födda i ett annat land och personer födda i Sverige större, men tack vare ett totalt sett bättre läge på arbetsmark­naden är de procentuel­la siffrorna lägre i Sverige än i Finland.

I en jämförelse mellan könen är Finland också sämst i den nordiska klassen. När man tittar på andelen personer i Finland som inte är aktiva på arbetsmark­naden är drygt 40 procent av kvinnorna födda utanför EU inaktiva. Siffran är den högsta i Norden och också högre än medeltalet i hela Europa.

Paradoxalt är kvinnorna dock aktivare än männen i att delta i språkkurse­r, men trots det är arbetslösh­eten speciellt under de första åren i Norden betydligt högre för kvinnor än för männen.

Det finns inga enkla lösningar, men en kombinatio­n av utbildning, regional politik, bostadspol­itik och arbetsmark­nadspoliti­k behövs. Graden av utbildning och arbetslösh­eten bland nyanlända har en stark korrelatio­n. Men inte ens en relevant utbildning och språkkunsk­aper hjälper alla gånger.

Vid en rekryterin­g spelar nätverken en central roll i ungefär 70 procent av fallen. Kontakter och referenser är med andra ord helt avgörande för att få in en fot på en arbetsplat­s. En utmaning är att många nyanlända har jobb där man inte kommer i kontakt med ursprungsb­efolkninge­n. Arbetet, som till exempel kan handla om tidningsut­delning eller städning, sker under sådana tider på dygnet när de traditione­lla nordborna inte är på jobbet. Den här fördelning­en av arbete gör att de naturliga mötena mellan nyanlända och ursprungsb­efolkninge­n inte sker så ofta. På det här sättet utvecklas inte heller nätverken.

För att lyckas med den här stora utmaningen kräver det att integratio­nen sker på många fronter samtidigt. Arbete, grannskap, föreningar och skola är alla avgörande för att skapa nätverk. Vi kan alla bidra till att göra det. Strukturen, demografin och försörjnin­gsbördan är i dag helt beroende av att vi lyckas integrera nya nordbor.

Det här leder till att den så kallade försörjnin­gsbördan ökar. Speciellt för Finland är det här inte enbart en utmaning utan ett stort problem. Under de senaste tio åren har befolkning­en ökat med 4,3 procent i Finland, vilket kan jämföras med 8,1 procent i hela Norden.

 ??  ??
 ??  ?? Jens Berg är företagare, tidigare chefredakt­ör för HBL och moderator på sex nordiska seminarier som arrangeras av Nordiska rådet under 2018. Han skriver samtidigt en serie artiklar för HBL om Norden. Den första artikeln publicerad­es 13.3.
Jens Berg är företagare, tidigare chefredakt­ör för HBL och moderator på sex nordiska seminarier som arrangeras av Nordiska rådet under 2018. Han skriver samtidigt en serie artiklar för HBL om Norden. Den första artikeln publicerad­es 13.3.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland