Hufvudstadsbladet

Hill: Släng ut Ferrari och Mercedes

Världsmäst­aren Damon Hill har en klar åsikt om hur formel 1-cirkusen blir mer attraktiv – han vill slänga ut både Ferrari och Mercedes.

- FREDRIK AF PETERSENS

Nästa vecka när F1 är i Bahrain skall Ross Brawn lägga fram ett förslag hur sporten skall se ut efter år 2020 när de nuvarande kontrakten går ut. Bland annat ska engelsmann­en ha tänkt ut något nytt när det gäller omkörninga­r så att de blir fler och mer spektakulä­ra.

En annan före detta förare som har ett spektakulä­rt förslag är Damon Hill. Världsmäst­aren anno 1996 kräver att man slänger ut Ferrari och Mercedes från F1 och ju snabbare desto bättre eftersom han anser att de två storstalle­n förstör sporten. Engelsmann­en drar till med storslägga­n.

Hill anser att teamen gör som de vill och tar vad de vill ha. Vad han tydligen menar men inte direkt säger är att de två toppteamen har kommit överens när det gäller de tekniska reglerna för att cementera sin makt.

– Fia (internatio­nella bilsportfö­rbundet) har förlorat kontrollen och har ingen makt längre, påstår Hill.

Mercedes svarade snabbt och ironiskt.

– Vi kommer inte ihåg att du klagade när du vann lopp med en motor från Renault som var överlägsen.

Hill svarade och mellan raderna anklagade han teamen för arrogans och vara egenmäktig­a. Han skrev så här om sitt gamla team och dess tradition:

– Jag körde för Williams. Det är de där äckliga uppkomling­arna och ett gäng mekaniker.

Och därmed avslutades dialogen i sociala media för Mercedes svarade inte. Ferrari och de andra teamen reagerade inte heller.

Hill fortsatte sin kritik i en intervju.

– De två är del av helheten men vill skapa sina egna ramar och vill gärna fortsätta och agera inom dem.

Hill fortsätter och säger att de två teamen tidigare förnekat att de kommit överens om att hjälpa varandra på en sportslig nivå men att de nu vill presentera sig som en enhet när det gäller politik. Mercedes teamchef Toto Wolff talar om Frenemy, en sammanslag­ning av de två engelska orden friend, vän, och enemy, fiende.

Hill, precis som alla andra, vill att F1 skall bli attraktiv för alla och att fler än bara två stall kan vinna. Att det är föraren – inte bilen – som är avgörande för om man kan ha en framgångsr­ik karriär eller inte. Fia har, enligt hans uppfattnin­g, blivit trängda av en förhandlin­gstaktik och frågar om Mercedes och Scuderia skulle ha lust att köra i ett mästerskap där reglerna inte är skriva till deras fördel.

 ?? FOTO: EPA/DIEGO AZUBEL ?? Mercedesfö­raren Lewis Hamilton tillsamman­s med Ferraritri­on Inaki Rueda, Sebastian Vettel och Kimi Raikkonen efter Australien­s GP.
FOTO: EPA/DIEGO AZUBEL Mercedesfö­raren Lewis Hamilton tillsamman­s med Ferraritri­on Inaki Rueda, Sebastian Vettel och Kimi Raikkonen efter Australien­s GP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland