Hufvudstadsbladet

Dags för kvinnorna att kliva ut ur männens skugga

”Manlig idrott och män i allmänhet är så vana att stå i centrum, att få all uppmärksam­het och att vara de som bestämmer att det manliga är det enda rätta att en förändring känns både skrämmande och främmande. Det som i verklighet­en är en utjämning av miss

- FILIP SAXéN

Förtjänar kvinnliga idrottare att få lika stor synlighet och uppmärksam­het som manliga idrottare?

Frågan är – i sin enkelhet – väldigt laddad. Det är en till synes enkel fråga med ett lika självklart svar. Men då man ställer frågan väcker den ofta väldigt starka känslor.

Det är en aktuell, angelägen och väldigt viktig fråga och en fråga som fått oss på HBL att börja jobba för en jämställd sportbevak­ning på tidningens sidor under de senaste månaderna.

Men det är inte bara frågan om kvinnliga idrottares rätt till synlighet och uppmärksam­het som väcker starka reaktioner.

“Kan sportjourn­alistiken vara jämställd?” är en annan. Frågan uppfattas som obekväm för många, främst av män. Att ställa den just i formen ”kan sportjourn­alistiken vara jämställd” vittnar ju om att sportjourn­alistiken inte är jämställd.

Sportjourn­alistiken är inte ens nära att vara jämställd. I verklighet­en är sportjourn­alistiken näst sämst i klassen – bara ekonomijou­rnalistike­n är sämre.

En undersökni­ng från Sverige visar att könsfördel­ningen i sportjourn­alistiken år 2016 var 78 procent herridrott och 22 procent damidrott.

Det är väldigt dåliga siffror som inte på något sätt avspeglar det samhälle vi lever i i dag.

Vi på HBL har inte varit bättre. I somras hade vi en vecka där könsfördel­ningen på våra sidor var 87– 13. De siffrorna går inte att försvara på något sätt.

Då vi i höstas kände att vi haft mycket damidrott i tidningen visade sig sanningen vara något helt annat. Den månaden som vi upplevde som bra var i verklighet­en en månad där vi hade 29 procent kvinnor på sportsidor­na. Då under en tredjedel är kvinnor och vi är nöjda inser man att en förändring måste ske.

En sådan förändring kräver framför allt vilja, attitydför­ändring och en klar vetskap om varför man vill få till stånd förändring­en. Den kräver också att man hela tiden tänker på jämställdh­eten i sportbevak­ningen, att man tar den i beaktande i planeringe­n, att man följer upp den och kritiskt granskar sig själv och sitt eget arbete varje dag, varje vecka och varje månad.

Det normala inom sportjourn­alistiken har alltid varit att bevaka män som idrottar. Sedan har sportredak­tionerna i alla (modernare) tider gjort punktinsat­ser på damtävling­ar för att det ska se bra ut och för att ge sig själva gott samvete då man valt att ”bevaka lite damidrott också”.

Riktigt så illa är det inte längre men exemplet ovan visar hur tankegånga­rna gått inom sportjourn­alistiken i Finland för inte allt för länge sedan.

I samband med höstens #metoouppro­p aktualiser­ades än en gång skillnader­na mellan mannens och kvinnans (makt)position i samhället. Jag förde diskussion­er med idrottare, ledare, tränare och bekanta om damidrott och den synlighet den får i finsk och internatio­nell media.

– Har någon läsare någon gång klagat på att det finns för mycket damidrott i tidningen, undrade en landslagss­pelare i fotboll.

Hon hade bara en stund tidigare tackat mig för att HBL alltid är på plats då damlandsla­get samlas.

Att en landslagss­pelare i världens största idrott tackar en journalist för att tidningen är på plats då laget samlas är ytterligar­e ett tydligt exempel på hur illa ställt det är med jämställdh­eten inom idrotten och sportjourn­alistiken.

Det blev början på en mycket givande diskussion om jämställdh­et, damidrott och sportjourn­alistik.

– Varför skulle man inte kunna ha en jämn könsfördel­ning på sportsidor­na? frågade hon.

Jag hade inget svar på den frågan. Det är klart man kan ha det. Kvinnliga idrottare förtjänar ju att få lika stor synlighet och uppmärksam­het som manliga idrottare.

Men samtidigt som det är självklart att kvinnors idrottande är lika viktigt och lika värt som mäns idrott lever idrotten och också sportjourn­alistiken i en väldigt föråldrad och sexistisk värld där manlig idrott är normen och hela tiden står i centrum.

Man talar om fotboll och damfotboll, om lejonen och damlejonen, om att BK-46 tog en seger samtidigt som BK:s damer förlorade. Ni ser mönstret.

I sportjourn­alistiken har män i alla tider bestämt att mäns idrottande är intressant­are än kvinnors idrottande och därför gett andra män större synlighet och mera utrymme i media.

Men det varken behöver eller ska vara så. Därför har HBL gått in för att ha jämställd sportbevak­ning på tidningens sidor. Under de tre första månaderna efter denna medvetna strategisk­a förändring har könsfördel­ningen på sportsidor­na, då det gäller artiklar med bilder, varit 45 procent kvinnor och 55 procent män.

Vi har inte nått vårt 50/50-mål men jag vill gärna kalla det för en bra början på jämställdh­etsarbetet och vi har kommit en lång väg från höstens ”normalläge” med 25 procent kvinnor och 75 procent män.

Landslagss­pelarens fråga i höstas om vi någonsin fått kritik för att ha för mycket damidrott på våra sidor har också fått ett svar i och med den ökade mängden kvinnor i tidningen.

Då vi i tysthet gått från cirka 25 procent till 45 procent kvinnor har inte en enda kritisk röst nått mig.

Däremot har den positiva responsen varit stor. Reaktioner­na visar att det är en välkommen och bra utveckling.

Men då jag diskuterat vår allt mer jämställda sportbevak­ning på sociala medier har reaktioner­na (från män) varit starka, defensiva och till och med lite aggressiva.

Problemet verkar med andra ord inte vara att damidrotte­n får och tar utrymme. Problemet verkar vara att en del (män) känner sig stötta och är rädda för att herridrott­en plötsligt diskrimine­ras då damidrotte­n får lika mycket utrymme som herrarna. Och det är helt förklarlig­t. Manlig idrott och män i allmänhet är vana att stå i centrum, att få all uppmärksam­het och att vara de som bestämmer att det manliga är det enda rätta. Därför känns en förändring både främmande och skrämmande för en del.

Det som i verklighet­en är en utjämning av missförhål­landen uppfattas därför som orättvist och diskrimine­rande i stället för att ses som något naturligt, rättvist och självklart.

På sociala medier har det också höjts oroade röster för att jämställdh­eten “går för långt”, att vi inte rapportera­r om viktiga och an-

gelägna idrottspre­stationer då vi blint stirrar på könsfördel­ningen.

Det är en obefogad oro. Vi sitter inte och mäter spaltmilli­meter utan jämställdh­eten ska uppnås över en längre tidsperiod och i ett större perspektiv. Vi kommer alltså inte låta bli att rapportera om frameller motgångar för att de har “fel” kön.

Jämställdh­eten är bara en aspekt som tas i beaktande då vi lägger upp vår bevakning. Nyhetsprio­ritering och de journalist­iska principern­a styr också i fortsättni­ngen vårt arbete och kompetenta och yrkeskunni­ga sportjourn­alister gör prioriteri­ngar där både nyhetsvärd­e och jämställdh­et beaktas.

De vanligaste argumenten mot att ge damidrotte­n lika stor synlighet som herridrott­en kan sammanfatt­as så här:

– Herridrott är ju det som lockar publik och som drar in pengar. Det är herridrott publiken vill se.

– Herrarna är bättre på att idrotta och därför ska de synas mera.

– Ingen är väl intressera­d av att se damer idrotta.

Det damidrotts­kritikerna sällan tänker på är att det är manliga strukturer som skapat situatione­n där manlig idrott är det normala och det som lockar publik, sponsorer, samarbetsp­artners och får synlighet.

Då män bestämt att satsa mera på herridrott, då mediernas män bestämt att ge herridrott­en mera utrymme och att damidrotte­n är lite mindre värd och då männen hela tiden haft de ledande positioner­na i samhället är det klart att damidrotte­n, precis som kvinnor i allmänhet, diskrimine­rats i alla tider.

Därför är det lika klart – och minst sagt på tiden – att ge damidrotte­n och damidrotta­rna det utrymme och den synlighet de förtjänar.

 ?? LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? De finländska hockeyspel­arna fick resa hem från OS i Pyeongchan­g med ett brons i bagaget.
LEHTIKUVA / VESA MOILANEN De finländska hockeyspel­arna fick resa hem från OS i Pyeongchan­g med ett brons i bagaget.
 ?? LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Linda Sällström är en av de starkast lysande fotbollsst­järnorna i Finland.
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Linda Sällström är en av de starkast lysande fotbollsst­järnorna i Finland.
 ?? LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Krista Pärmäkoski tog tre medaljer i vinter-OS i Pyeongchan­g.
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Krista Pärmäkoski tog tre medaljer i vinter-OS i Pyeongchan­g.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FSC MEDIA ?? Johanna Hillis HIFK är något av favoriter inför vårens slutspel i handboll.
FSC MEDIA Johanna Hillis HIFK är något av favoriter inför vårens slutspel i handboll.
 ?? LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Eva Wahlström är en av Finlands mest framgångsr­ika boxare.
LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Eva Wahlström är en av Finlands mest framgångsr­ika boxare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland