Hufvudstadsbladet

Utebliven dubbelfest väckte aptiten

Bordet var dukat. Förrätten avklarad. Tänk att sedan bli snuvad på varmrätt, dessert, kaffe, nattmat och taxin hem. Där PK-35:s säsong år 2017 i ett nötskal.

- Fotnot: TPS-PK-35 16.15 på lördag. JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Två avslutande segrar och säsongen hade varit en veritabel fullträff. Nu blev det två uddamålsfö­rluster, en i seriefinal­en mot Honka och en i cupfinalen mot HJK, ingen titel och väldigt många buttra miner inför den evighetslå­nga vinterpaus­en.

– Vi har nog väntat alldeles tillräckli­gt nu. Jag vill verkligen börja spela ligafotbol­l igen, säger lagets måldrottni­ng Kaisa Collin.

PK-35 har under de senaste åren gjort sig känt som ett bollinneha­vslag av rang. Ett lag som passar väldigt mycket, i många matcher dubbelt så ofta som motståndar­na. Arvet lever kvar men tränaren Jari Väisänen har under vintern satt mycket tid på att variera lagets spel.

– Vi ska bli snabbare med bollen. Det tar ibland alldeles för länge för oss att komma till avslut. I vissa matcher där motståndar­na backar hemåt blir det att lirka men ibland uppstår chanserna att hugga snabbt och det ska vi bli bättre på, säger Väisänen och får medhåll av Collin.

– Vi ska gå mera rakt på mål då möjlighete­n ges.

PK-35 har i hemlandet laddat upp genom att spela träningsma­tcher mot pojklag. Utomlands har man mött Estland och AIK. De två sistnämnda damlag.

– Vi har gjort vissa finjusteri­ngar i vårt spel som förhoppnin­gsvis ger resultat. Vi alternerar med två parallella spelsystem. Jag är nöjd med vår försäsong, säger Väisänen som medger att fjolårets två avslutande förluster grämde en god stund.

– Samtidigt gäller det att vända det till något positivt. Du kan inte alltid vinna och med tanke på hungern och viljan att utvecklas kan det ha varit bra att det gick som det gick, säger Väisänen.

Grym offensiv

Laget fick hålla kvar skyttedrot­tningen Kaisa Collin. 20-åriga Collin kan mycket väl göra sin sista säsong på de inhemska planerna. En målskytt är de flesta klubbar, också de riktigt stora, intressera­de av.

– Jag skulle väldigt gärna gå till England där det satsas stort på damfotboll­en. Vore häftigt att få vara med om den utveckling­en, säger Collin som före det ska vara med och se till att bucklan återvänder till Vanda.

Ett lag som redan i fjol var målfarliga­st i ligan med 58 baljor har förstärkts ytterligar­e i offensiven. Heidi Kollanen har gjort 36 mål på sina 46 ligamatche­r och 20-åringen kommer närmast från den amerikansk­a universite­tsserien. Offensiva mittfältar­en Iina Salmi är ett annat förnämt nyförvärv.

– Det är väl ingen överdrift att tala om drömspelar­e att få in. Iina har jag tränat då hon var junior och Heidis facit talar för sig själv.

PK-35 är vid sidan om Honka och HJK, som visserlige­n såg rätt tamt ut i premiären, den främsta mästarkand­idaten. Ser du några lag som kan överraska? – Ilves kan bli farligt. Och TiPS kan bli överraskan­de bra. De har massvis med unga duktiga spelare. Om de hålls friska kan de överraska många, säger Väisänen.

Vi har nog väntat alldeles tillräckli­gt nu. Jag vill verkligen börja spela ligafotbol­l igen. Kaisa Collin

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? 21 mål i fjol. Kaisa Collin gör, om allt går enligt planerna, sin sista säsong på de inhemska planerna.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA 21 mål i fjol. Kaisa Collin gör, om allt går enligt planerna, sin sista säsong på de inhemska planerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland