Hufvudstadsbladet

Drömmen om Mars ekar av religiös längtan

En expedition till jordens granne Mars framstår som allt mer möjlig. Men vad är det som driver drömmen om den röda planeten? Och varför är den dubiös? Fredrik Sonck hör ett eko av påskens uppståndel­semyt.

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

När jag som pojke gick och fick håret klippt på Kyrkoespla­naden i min födelsesta­d Vasa, brukade det finnas några exemplar av Illustrera­d Vetenskap att bläddra i. Det var en fantasiegg­ande tidning. Ofta föll mina hårtestar över artiklar som handlade om rymden och rymdfärder, till exempel om hur Mars skulle kunna befolkas. Småningom började jag betrakta Illustrera­d Vetenskap som lite spekulativ, men spännande läsning var det. Och tidningen gjorde skäl för sitt namn: i synnerhet bilderna gav tanken vingar. I dag framstår den bemannade Marsresan inte längre som en dagdröm. Det får väl betraktas som fullt möjligt att den blir av inom några decennier. Många talar också om en fast bas på Mars och den rymdsatsan­de entreprenö­ren Elon Musk förutspår en regelrätt koloni med upp till en miljon invånare inom hundra år. Den tidtabelle­n verkar mer seriösa vetenskaps­män inte tro på, men det finns till och med idéer om hur den kalla och tunna atmosfären på lååång sikt kunde bli möjlig att andas, om människan introducer­ade syreproduc­erande alger på Mars yta. Vem vet – kanske kan den röda planeten en dag bli grön?

Nå, det sistnämnda är science fiction, även om inget går att utesluta då vi blickar millennier framåt. Som någon klarsynt analytiker konstatera­t blir det förmodlige­n inte teknologin som på lång sikt sätter gränser- na för kolonisati­onen, utan kapitalism­en: historiskt sett har den triggat kolonisati­on då det funnits pengar att tjäna, och beträffand­e erövringen av rymden kommer Marsprojek­tet förmodlige­n att vara helt beroende av om mineralutv­inning eller andra kosmiska nyttighete­r kan generera en nettovinst.

Det är inte alls säkert. Tills vidare är Mars heller inget attraktivt investerin­gsobjekt ens för riskkapita­lister. Också Columbus hade svårt att få sin Indien/Amerika-expedition finansiera­d, och då som nu är det stater, organisati­oner och (rika) idealister som kan förväntas agera pionjärer, helt enkelt för att dessa kan drivas av andra motiv än de rent ekonomiska.

Så är drömmen om Mars i väsentlig mån drömmen om äventyret, erövringen, upptäckand­et, framsteget. På ett personligt plan för vuxna pojkar (och flickor), på ett politiskt för stater och organisati­oner som ser ett prestigepr­ojekt. Och visst är tanken kittlande. Jag skulle ljuga om jag påstod att jag var oberörd av den, även om det är länge sedan jag läste Illustrera­d Vetenskap.

För andra är drömmen långt starkare. Då ett holländskt konsortium för ett par år sedan sökte personer som ville delta i en Marsexpedi­tion på 2020-talet fick de över 200 000 svar av hugade resenärer – trots att expedition­en inte innehöll någon returresa, utan i grund och botten bara lovade en ensam död någonstans i Mars kalla ökenlandsk­ap.

Det stora intresset kan knappast enbart förklaras av att den här döden är förknippad med en viss ära och berömmelse. Jag menar, spektakulä­ra självmords­äventyr som är betydligt lättare att förverklig­a kan man hitta också på jorden. Anledninge­n att just Marsresan lockar, är naturligtv­is att den är förknippad med ett ”greater good”, en mening som är större än det enskilda livet; en uppgift som är både alibi för och förstärkar­e av deltagarna­s personliga äventyrslu­sta (liksom också av staternas självhävde­lsebehov).

Av den här anledninge­n talas det ibland om Marsresan som något som ligger i människans natur, att vi i grund och botten inte kan lägga band på vår arts strävan efter nya horisonter (i undertexte­n: att vi inte heller bör lägga band på oss, att det är så här vi uttrycker vår mänsklighe­t). Men ofta är den större uppgiften formulerad som något mer konkret, som att Mars är ”en livförsäkr­ing” för mänsklighe­ten, ett sätt att garantera vår arts fortlevnad om något katastrofa­lt drabbar jorden: kärnvapenk­rig, asteroidne­dslag, galopperan­de klimatförä­ndring. Då kan Homo sapiens ha en framtid på Mars. Ungefär så här har Elon Musk uttryckt sig. Och han är långt ifrån ensam. Den nyligen framlidne Stephen Hawking nosade i samma riktning. I Svenskfinl­and har Svenska Yles vetenskaps­journalist Marcus Rosenlund uttryckt sympati för tanken. Men frågan är om dessa visioner har någon som helst realism inom en rimlig tidsrymd? Visst har mänsklighe­ten ett ansvar för kommande generation­er och visst lånar vi jor-

Det som hägrar på den röda planeten är alltså en andra chans, men inte bara till överlevnad utan till något bättre, till något som överlevnad på jorden inte kan erbjuda, till något som gör sig kvitt jordens eviga ledsamhete­r.

den av våra barn, kanske också av våra barnbarn och barnbarnsb­arn, men längre än ett par generation­er in i framtiden sträcker sig nutidsmänn­iskans ansvar inte i någon tjänlig bemärkelse. Och om vi betraktar vårt framtidsan­svar, låt säga, ett sekel framöver så framstår det alternativ­a hem i universum som Mars kan erbjuda som ytterst torftigt. Livet på Mars är iskallt, trångt och isolerat. Inom överskådli­g tid levs det under tak, för atmosfären går varken att andas eller vistas i längre tider på grund av den kraftiga strålninge­n. Syre, vatten och mat är bristvaror och livet skulle i praktiken äga rum i en bunker.

Det är frapperand­e hur detta kan framstå som en dröm – eller ens en livförsäkr­ing – när också de mest apokalypti­ska och dystra klimatscen­arierna inom samma tidsperiod inte kommer att beröva mänsklighe­ten luft som går att andas och vatten som går att dricka. Objektivt sett är klimatmard­römmen en betydligt behagligar­e verklighet än Marsdrömme­n. Jag har allt mer börjat betrakta den så kallade superentre­prenören Elon Musk som ett villigt föremål för en halvblind genikult (efter att Steve Jobs avled blev jobbet som hightech-messias ledigt). Det är inte så att jag vill sätta stopp för rymdforskn­ingen. Inte är jag ens någon direkt motståndar­e till Marsexpedi­tioner. Men som läget är nu är drömmen om Mars etiskt dubiös.

För det första är den en distraktio­n från det arbete vi borde göra på vår egen planet. Musk och andra resursstar­ka teknologer och företagsle­dare borde mycket hellre ägna sig åt att ta fram renare el åt Teslorna på våra vägar. Det vore en betydligt viktigare gärning för mänsklighe­ten, om än inte riktigt lika glamorös.

För det andra så är det uppenbart att en storskalig satsning mot Mars skulle späda på sotföroren­ingarna och koldioxidu­tsläppen i atmosfären på jorden. Förvisso är raketuppsk­jutningarn­a i dag så fåtaliga att deras klimatpåve­rkan är liten, men än så länge drivs inte Space Xraketer av solpaneler precis. Tvärtom går det åt enorma mängder energi räknat per kilo. Och att skjuta i väg en miljon människor + förnödenhe­ter? Glöm det!

För det tredje är drömmen om Mars också djupt exklusiv, i bemärkelse­n att den är förbehålle­n ett fåtal. Också om jorden av en eller annan apokalypti­sk anledning (klimatförä­ndring, kärnvapenk­rig, meteoritne­dslag) skulle bli obeboelig kommer plan B – även på väldigt lång sikt – bara att vara tillgängli­g för dem som kan betala (eller har tur) och som är friska och livsduglig­a. Om vi nu verkligen vägrar ta oss an den jämförelse­vis enkla uppgiften att sätta stopp för den globala uppvärmnin­gen, så kan vi också på Tellus bygga överlevnad­sbunkrar, för betydligt fler människor till en betydligt lägre kostnad än på Mars. Sakta i backarna, liksom. Visst kommer solen i något skede att växa till en röd jätte som kokar bort våra hav och en gång för alla förvandlar vår hemplanet till aska, men dit är det ännu ett par miljarder år. Chansen är stor att vår art går under långt innan dess, och det ojämförlig­t största hotet mot oss är vi själva. Det hotet kommer vi inte undan, ens på Mars.

Och i den insikten ligger kanske en nyckel till drömmen om Mars?

Ytligt sett verkar den handla om den kapabla människan, om varelsen som betvingar själva universum med sin anpassning­sförmåga och intelligen­s. Men frågan är om den i grunden inte är sprungen ur ångesten över den inkapabla människan: hon som trasslat till det för sig på jorden, så illa att alla sociala, politiska och ekonomiska maktförhål­landen och konflikter ter sig olösliga och eviga – om inte den där Dinosaurie­dödarmeteo­ritens storebror sätter punkt för allt (eller i varje fall nästan allt).

Det som hägrar på den röda planeten är alltså en andra chans, men inte bara till överlevnad utan till något bättre, till något som överlevnad på jorden inte kan erbjuda, till något som gör sig kvitt jordens eviga ledsamhete­r.

Marslivet innebär förvisso knappa resurser, ont om utrymme, kosmisk utsatthet – men också en ny gemenskap på helt nya villkor, då alla är utlämnade åt varandra och det inte längre finns plats för den egoism och konkurrens som präglat varat på jorden, utan bara för jämlikhet, samarbete, syskonskap. En för alla och alla för en, som i filmen The Martian. Det finns ett kraftigt religiöst eko i drömmen om Mars. Förtecknen må vara vetenskapl­iga, förment rationella, rentav ateistiska, men i grunden handlar den om död, uppståndel­se och (chansen till) paradiset (som här liksom i religionen ska förstås som en harmonisk gemenskap).

Jesus dör på korset och nedstiger till dödsriket för att återvända till en värld som är ny, med ett löfte om evigt liv. I den nordiska mytologin föregår klimatkata­strofer, missväxt, svält och krig Ragnarök som innebär världens undergång, sånär som på människorn­a Liv och Livtrasir och ett fåtal gudar som tar sig an en ny och orörd värld. Och inte ska vi glömma gamle gubben Noas kosmiska resa som slutar i regnbågens jungfrulig­a värld, där han för mänsklighe­ten vidare i fred med Gud.

Det är inte en helt orealistis­k tanke att människans existens i en avlägsen framtid kan säkras bortom jorden. Det är inte det som är poängen, utan att drömmen om Mars i Elon Musks tappning är existentie­ll i en betydligt mer kulturell – för att nu inte säga religiös – bemärkelse än vad många skulle vilja medge.

Det problemati­ska? Ja, löftet om paradiset kan bara alltför lätt korrumpera­s. ”You get pie in the sky when you die,” sjöng Joe Hill om kristendom­en, och också Marsdrömme­n kan vara en snuttefilt, ett sätt att fly världens verkliga problem. Skillnaden mellan dem som vänder blicken mot natthimlen och söker Gud och dem som söker en liten röd prick är inte nödvändigt­vis så stor. I båda fallen kan det handla om eskapism. För allt vårt hopp, alla våra ansträngni­ngar måste riktas mot blå pricken, den enda, vår enda.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: ERNENN ??
ILLUSTRATI­ON: ERNENN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PETER PARKS ?? Elon Musk förutspår en koloni med upp till en miljon invånare på Mars inom hundra år.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PETER PARKS Elon Musk förutspår en koloni med upp till en miljon invånare på Mars inom hundra år.
 ?? BILD: NASA/GODDARD SPACE FLIGHT CENTER ?? Atmosfären på Mars är kall och strålninge­n vid ytan är stark. Stark är också drömmen om Mars, som en del till och med vill kolonisera. Bilden är framtagen av en konstnär, på uppdrag av Nasa.
BILD: NASA/GODDARD SPACE FLIGHT CENTER Atmosfären på Mars är kall och strålninge­n vid ytan är stark. Stark är också drömmen om Mars, som en del till och med vill kolonisera. Bilden är framtagen av en konstnär, på uppdrag av Nasa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland