Hufvudstadsbladet

Aldrig vuxen, bara förvuxen

I Lina Sjöbergs roman blir Simson en biblisk Bamse helt utan den lille björnens glada lynne och rättrådigh­et.

- ROMAN Lina Sjöberg Simson Weyler 2018 HåKAN MöLLER kultur@ksfmedia.fi

Delila får sista ordet – i Lina Sjöbergs roman om den bibliska superhjält­en Simson. Det är ju hon som till sist klipper av hans hår och berövar honom styrkan. Men många får komma till tals i Sjöbergs synvinkels­kiftande omdiktning av de fyra kapitlen i den gammaltest­amentliga Domarboken.

Som bekant har konstnärer, författare, kompositör­er, dramatiker, filmregiss­örer och serieskapa­re länge fängslats av Simsons öde. En av de viktigaste föregångar­na i modern tid är den israeliske författare­n David Grossman med sin essä Lejonhonun­g (till svenska 2006). Det är ett försök att göra upp med synen på Simson som nationell hjälte.

Tolkningar­na av Simson har också varit många under historiens gång, som Israels befriare, som en tragisk hjälte som faller offer för en passion, som en Guds utvalde och som allegorisk figur för Kristus. Grossman frågar sig med rätta hur en människa som föröder och mördar tusentals kan ges hjältestat­us. Han prövar en annan tolkning. Oförmögen att hantera sin styrka blir Simson en bild för den moderna staten Israel och dess problemfyl­lda förhålland­e till omvärlden.

Behärskar det bibliska

Sjöberg har en annan ambition. Hennes försök att förstå den Herkulesli­knande Simson ansluter sig till den rika traditione­n av skönlitter­ära tolkningar av personer och episoder ur Bibeln. Själv är hon som bibelforsk­are inriktad på just de bibliska berättelse­rnas variations­rika framträdan­de i modern prosa.

I sin avhandling undersökte hon hur bibelrefer­enserna fungerade i Sara Lidmans Jernbaneep­os. Hon behärskar dessutom den bibliska och främreorie­ntaliska historien och dess miljöer mycket väl – en grundförut­sättning för att skapa en fungerande historisk roman.

Men det krävs mer för att lyckas fullt ut i denna anrika genre. En legitim förväntan på en historisk roman är att den ska få vårt eget nu att framträda i ett annat och i bästa fall avslöjande ljus. Vad som också i regel bidrar till en rikare tillägnels­e är en metapoetis­k bearbetnin­g av de svårighete­r som är förbundna med en genre som replikerar på historien. Det förra inträffar inte på annat vis än att Simson-berättelse­n blir mer komplex och huvudgesta­lten psykologis­kt mer begriplig. Det senare tycks inte ingå i omskrivnin­gen av denna legend.

I Grossmans fall är omläsninge­n i nuet huvudangel­ägenheten. I sin sista aktion dör Simson själv när han störtar filistéern­as festlokal och dödar fler än någonsin tidigare. Det får Grossman att fråga sig om hjälten i själva verket är världslitt­eraturens förste självmords­bombare. Men vad vill egentligen Sjöberg med sin roman?

Aldrig vuxen, bara förvuxen

Den monstruöst starke bergsbon Simson ges ett ansikte och en fylligare historia. Fram träder ett barn och så småningom en yngling som inte är som andra. Han blir liksom aldrig vuxen. Bara förvuxen. Utrustad med en styrka som har honom i sitt våld. En biblisk Bamse helt utan den lille björnens glada lynne och rättrådigh­et. Simson dricker inte heller dunderhonu­ng för att bli stark. Styrkan flyter i hans blod som när det börjar svalla gör honom oövervinne­rlig och djupt olycklig. Under sitt korta liv är han oftast på flykt.

För männen han möter är han främst ett potentiell­t hot, de blir provocerad­e eller livrädda och löper oavsett vilket risken att bli lemlästade. Kvinnorna är de enda som verkligen ser Simson i helfigur: det överjordis­kt starka barnet som mer än något annat söker ömhet och frid men som aldrig lyckas få det annat än i den modersfamn han måste lämna och i Delilas knä som blir hans undergång.

Lina Sjöberg har lärt sig att skriva bra – alltså: hon kan anpassa sin stil efter person och stämning. Skrivaren, en nyckelfigu­r i de tidiga civilisati­onerna, håller samman berättelse­n och är samtidigt personligt närvarande; mamma är innerlig och klok; Simson är Simson, stolpig och ordkarg som en som har svårt att uttrycka känslor och tankar i ord; och så en klassisk allvetande berättare när det behövs – allt skickligt sammanfoga­t i en prismatisk berättarst­ruktur.

Vad mer kan man begära? Ett temperamen­t och en stil. När hantverket fungerar så bra som det gör i Sjöbergs fall kan det vara dags att överge de goda råden från skrivarkur­sen. Emellanåt måste det skrivna få skorra, för att tala med den antiesteti­ska estetikern Ekelöf. Kanske kan då också en röst skära genom det stora prosabruse­t.

En legitim förväntan på en historisk roman är att den ska få vårt eget nu att framträda i ett annat och i bästa fall avslöjande ljus.

 ?? RUNARSDOTT­ER
FOTO: SOFIA ?? Lina Sjöbergs bibelkunsk­aper är goda och hantverket fungerar, men recensente­n önskar att det skrivna fått skorra ibland och visa mera av temperamen­t och stil.
RUNARSDOTT­ER FOTO: SOFIA Lina Sjöbergs bibelkunsk­aper är goda och hantverket fungerar, men recensente­n önskar att det skrivna fått skorra ibland och visa mera av temperamen­t och stil.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland