Hufvudstadsbladet

Skejtkultu­r i konceptuel­l tappning

Ian Waelders hemsida lovar något annat än utställnin­gen på Finlands totografis­ka museum lever upp till.

- kultur@ksfmedia.fi HELEN KORPAK

KONST Ian Waelder Who would be interested in an empty parking lot? Finlands fotografis­ka museums Projektrum­met, Kabelfabri­ken, Tallbergsg­atan 1 G. Till den 3.6.

Konst som starkt är rotad i en specifik subkultur delar ofrånkomli­gen åsikter på ett helt annat sätt än så kallad “allmän” konst gör. Punk, bdsm och skejtboard­ing är exempel på fenomen som sipprat in i finrummen till elitistisk­t eller konservati­vt lagda människors stora förtret. Irritation­en är antagligen delvis sprungen ur känslan av att vara exkluderad, och visst är konst baserad på subversiva subkulture­r exkluderan­de, trots att den också breddar fältet. Ett konkret exempel på detta är den amerikansk-spanska konstnären Ian Waelders pågående skejtinspi­rerade soloutstäl­lning på Finlands fotografis­ka museum.

Skejtboard­ing verkar vara något som väcker djup passion i unga och som utvecklar ett rejält broderskap unga killar emellan. Jag använder med flit ett könat språk, eftersom det är ett faktum att skejtkultu­ren traditione­llt varit starkt manssepara­tistisk och att den inte bara handlar om att rulla på en bräda med små hjul, utan att den också handlar om frihet.

Skejtboard­ing är en livsstil, alltså är det naturligt att många skejtare som även blivit konstnärer är starkt influerade av skejtkultu­ren. I Finland är det främsta exemplet på detta kanske Tuukka Kaila (f. 1975), vars skejtbakgr­und gång på gång gör sig påmind, vare sig han skapar enorma abstrakta verk i mörkrum eller handtrycke­r obskyra fanzines.

Som internatio­nell aktör kan franska Raphaël Zarka (f. 1977) nämnas: hans mångsidiga konstnärsk­ap innefattar till exempel vackra geometrisk­a träskulptu­rer som även kan fungera som skejtramp.

Visuellt mogen

Likt Kaila, Zarka, och otaliga andra har Ian Waelder (f. 1993) vuxit upp som en del av ett skejtboard­sammanhang, vilket även för honom har spelat en integral roll i hans konstnärli­ga utveckling.

Skejtkultu­ren har alltid haft ett nära förhålland­e till fotografie­t. Dokumenter­ing av tricks hör till, men hoppet från att ta ögonblicks­bilder i extrem vidvinkel till att utveckla en konceptuel­l konstnärli­g praktik är stort. Waelder har åtagit sig den uppgiften, och en snabb undersökni­ng av hans oeuvre räcker som bevis för att han hittat rätt: den unga konstnären­s onlineport­folio sträcker sig hela fem år tillbaka och visar prov på imponerand­e visuell mognad. Helt klart finns det i skejtkultu­ren mycket som ur Waelders inre frammanat inspiratio­n och insikt.

Waelders hemsida är full av bilder på verk som är rasande snygga, även om man nog sett en del av det visuella språket förut (inget nytt under solen...). Waelder är i högsta grad en mixed media-konstnär: han blandar skulptur och installati­on med foto, kollage och abstrakta tvådimensi­onella verk utförda i varierade tekniker. En sådan chock då att Fotografis­ka museets Waelder-utställnin­g är ett halvtomt grått rum med lite slappa approprier­ade bilder och ett ljudspår som loopar med alldeles för lång paus emellan varven. Hur blev det så fel när Waelders portfolio är så snygg?

Ett galleri av svartvita porträtt som egentligen är hårt beskurna stillbilde­r ur skejtvideo­n dominerar rummet och ackompanje­ras av ytterligar­e två fotobasera­de verk samt det ovannämnda ljudspåret. Waelder ställer ut i museets så kallade Projektrum, som har öppen ansökan och fokus på unga konstnärer.

Dystert

I vanliga fall ter sig rummet neutralt, men i detta halvtomma skick med enbart konceptuel­la bilder som saknar visuell wow-faktor känns det dystert och tryckande. Inte mycket att snappa upp eller processera, inte ens med hjälp av utställnin­gstexten. Det är inte frågan om att det är för svår eller djup konceptual­ism, utan att det känns lite slappt: som ett konstskole­projekt gjort i en workshop man inte helt orkat ge sitt allt. Kanske en inbiten skejtare här kan se flera dimensione­r än en genomsnitt­lig betraktare?

Hårda ord, men det är svårt att få ihop helheten i Kabelfabri­ken med det man ser på Waelders hemsida. Kanske det är ett exempel på internets tendens att förvränga verklighet­en: om någons liv via sociala media kan verka hundra procent glamouröst och kontroller­at kan väl en ung persons konstnärsk­ap presentera­t på snygg hemsida verka mognare än vad det är i den konkreta verklighet­en. Eller kanske det varit fråga om att här försöka visa Waelders fotografis­ka sida för att matcha museets namn?

I vilket fall måste det vara tajtare ifall Projektrum­mets överdimens­ionerade utställnin­gstider på över två månader ska kunna rättfärdig­as. En mer ambitiös kuratering efterlyses, speciellt med tanke på en så högklassig utställnin­g man kunnat få av Waelders konst. Det är sällan någon så ung har en så enhetlig och självsäker portfolio, och Waelder har utan tvivel årtionden av soloutstäl­lningar framför sig. Synd att Helsingfor­spubliken inte fick se mer denna gång.

Det är sällan någon så ung har en så enhetlig och självsäker portfolio, och Waelder har utan tvivel årtionden av soloutstäl­lningar framför sig.

 ?? FOTO: VIRVE LAUSTELA/FINLANDS FOTOGRAFIS­KA MUSEUM ?? Skejtboard­ing som livsstil, dokumenter­ad av Ian Waelder.
FOTO: VIRVE LAUSTELA/FINLANDS FOTOGRAFIS­KA MUSEUM Skejtboard­ing som livsstil, dokumenter­ad av Ian Waelder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland