Hufvudstadsbladet

Påskfirand­e

- KATARINA

Påsken är tidig i år har vi sagt. Men i själva verket infaller den mer en vecka senare än om den hade varit tidigast. Det låter förvisso invecklat, men faktum är att påsken kan infalla när som helst under en fem veckors period mellan den 22 mars och den 23 april. Det i sin tur är resultatet av en intressant räkneopera­tion: kristenhet­ens största högtid infaller första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämn­ingen. Vi hade vårdagjämn­ing 20 mars och vi har faktiskt fullmåne i dag, på påskafton, så därför firar vi påskdagen i morgon söndag!

Vårt moderna påskfirand­e är betydligt kortvariga­re än förr i världen och som med alla helger betydligt mera kommersial­iserat.

Beslutet om när påsken ska firas fattades vid kyrkomötet i Nicaea år 318 som ett resultat av långa debatter med många åsikter, så där som det brukar gå till i beslutsfat­tande församling­ar. Ett par hållpunkte­r blev småningom klara. Man höll fast vid att korsfästel­sen hade skett på en fredag, vår långfredag, och att påskdagen med sitt glädjebuds­kap följaktlig­en inföll följande söndag. Det handlade om en kompromiss mellan olika uppfattnin­gar och idéer. Att fullmånen blandades in i detta kristna sammanhang lär enligt historiker ha en praktisk förklaring. Pilgrimern­a behövde månljuset för att under sina påskfärder hitta vägen till de heliga orterna.

Vårt moderna påskfirand­e är betydligt kortvariga­re än förr i världen och som med alla helger betydligt mera kommersial­iserat. Vi hinner knappast ens notera stilla veckan eller dymmelveck­an, den som inleds på palmsöndag­en och på skärtorsda­gen trängs vi i butikerna för att bunkra upp inför helgen. Det var ju på skärtorsda­gen som Jesus åt nattvard med sina lärjungar och förråddes. Men vi tänker oftast på skärtorsda­gen som den dag då påskhäxorn­a tog sina kvastar och åkte i väg till Blåkulla …

I dag på påskaftone­n hör det till att äta påskägg. Det är för övrigt en av våra äldsta och mest universell­a helgseder. Över hela världen äts det ägg under påsken och så har skett sedan urminnes tider som det brukar heta. Äggätandet är i själva verket äldre än kristendom­en påstås det.

En sak gläder mig: på min hemort är butiker och köpcentra stängda både på långfredag­en och påskdagen. Det känns bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland