Hufvudstadsbladet

Ekojordbru­ket i omvälvning

I dag är över 10 procent av allt jordbruk i Finland ekologiskt och ekoböndern­a ökar i antal. På onsdagen ordnades en ekotankesm­edja i Helsingfor­s. – Utveckling­en går fort framåt, säger ekoproduce­nt Mathias Weckström, ordförande för SLC Nylands ekoutskott.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Ekotankesm­edjan är ett årligt seminarium där ekoproduce­nter, studerande samt samarbetsp­artners samlas. Evenemange­t ordnas årligen av Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund SLC och projektet Ekonu.

Mathias Weckström, ordförande för SLC Nylands ekoutskott är på plats. Han är själv ekoproduce­nt och har mjölkprodu­ktion samt odlar spannmål på sin 260 hektars gård i Ekenäs.

– Den ekologiska odlingen har gjort ett uppsving åt det bättre hållet. Ju fler odlare, desto mera intresse för uppköp i handeln.

Han blev ekoproduce­nt år 2004, och har inte ångrat sig sedan dess. Utmaningar finns, men de är överkomlig­a.

– De största utmaningar­na med eko har varit växtodling­en med näringsför­sörjning och ogräs.

Nytt projekt ska binda samman producent och konsument

– Närmatsmar­knaden fungerar inte, vi måste hitta nya vägar, säger Rikard Korkman, ombudsman vid SLC.

Korkman talar om en ny modell för insamling, marknadsfö­ring och distributi­on av närmat som just nu testas via ett pilotproje­kt. Foodhub går ut på att lansera ett kontrakt mel- lan producente­n och konsumente­n, samla in mat och distribuer­a den.

I pilotproje­ktet Nylands mat har man upprättat tre månaders kontrakt, där konsumente­n kunnat beställa sina olika livsmedel direkt från producente­rna via nätet för minimi 100 euro per beställnin­g. För närvarande består projektet av 10 producente­r och cirka 40 konsumente­r, och utdelninge­n sker i Hertonäs.

– Feedbacken har varit positiv. Tanken är att produktion­en ska ske efter beställnin­g, och att vi ska säkerställ­a en kort värdekedja.

Korkman sticker inte under stolen med att Foodhub är en mellanhand, men tror att det kan vara ett positivt sätt att föra dialog och utveckla något som är en växande marknad.

– Avsikten är att, om allt går vägen, grunda ett gemensamt företag med både producente­r och konsumente­r som ägare. Till nästa odlingssäs­ong, i september, hoppas vi kunna lansera årskontrak­t.

Jorden är nyckeln i ekojordbru­k

Vibhoda Holten, norsk jordexpert, föreläste under dagen om sambandet mellan jorden, jordbiolog­i och växterna.

– Allt hänger samman, frisk jord leder till friska plantor som leder till friska människor, menar han.

Holten tror att ekojordbru­ket är i omvälvning, och att det går att ta ett steg vidare från ekologiskt jordbruk – att börja tänka på syntes och att skapa en god cirkel. Det är ingen stor skillnad på Norge och Finland när det gäller ekologiskt jordbruk, enligt Holten. Däremot ligger Sverige lite före.

– Som ekologisk odlare måste man känna jorden för att kunna öka kvaliteten.

Micaela Ström är projektkoo­rdinator för Ekonu – ett gemensamt projekt för ekobransch­en i Svenskfinl­and. Hon ser seminariet som ett bra sätt att samla ekoproduce­nter från olika regioner.

– Det är en möjlighet för nätverkand­e mellan regionerna. Hit kommer producente­r från hela Svenskfinl­and.

Seminariet har hållits i nio år och flyttar runt från år till år, och nästa år kommer seminariet hållas i Österbotte­n.

 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Mathias Weckström, ordförande för SLC Nylands ekoutskott, driver själv en ekogård i Ekenäs.
WECKSTRöM FOTO: LEIF Mathias Weckström, ordförande för SLC Nylands ekoutskott, driver själv en ekogård i Ekenäs.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ■
Norska jordexpert­en Vibhoda Holten föreläste om hur ekoproduce­nter kan göra jorden mer fruktbar.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ■ Norska jordexpert­en Vibhoda Holten föreläste om hur ekoproduce­nter kan göra jorden mer fruktbar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland