Hufvudstadsbladet

Stilla veckor?

- LARS SöDERFjELL Aktiechef, Ålandsbank­en

Veckan före påskhelgen kallas för stilla veckan. Budskapet i den benämninge­n verkar inte ha nått fram till aktörerna på aktiemarkn­aden – de stora svängninga­rna fortsatte under veckan som gick, denna gång med den amerikansk­a teknologis­ektorn i fokus. Ett index över de tio största teknologib­olagen noterade i USA har, trots en liten återhämtni­ng på skärtorsda­gen, fallit med nästan 7 procent under månaden.

Vad är det då som har orsakat dessa nedgångar? En viktig förklaring är den ökade protektion­ismen i USA, som bland annat tagit sig uttryck i att president Trump stoppat Broadcoms försök att köpa Qualcomm – något som fått investerar­e att sänka sannolikhe­ten för större gränsövers­kridande förvärv. En annan är den pågående debatten kring integritet­en på sociala medier, vilket fått både Facebook och Twitter att tappa 10 procent av sina börsvärden på en månad, och även fått Alphabet (-6 procent) på fall. En tredje förklaring är två olyckor med självköran­de bilar, vilket påverkat bolag som Tesla (-22 procent) och NVIDIA negativt.

Gemensamt för dessa förklaring­ar är att de innebär en ökad risk för att teknologib­olagen inte når upp till den förväntade tillväxt som medfört vinstmulti­plar på i genomsnitt 40-50x de kommande årens resultat. Och det finns inget som faller så fort som tillväxtbo­lag där tillväxten bromsar in (möjligen med undantag för järnspett). Dels sänks vinstestim­aten, dels sjunker den ”motiverade” vinstmulti­peln. Baserat på nuvarande förväntans­bild borde det därför finnas en hel del fallhöjd kvar i bolag som Amazon (P/E 93x för 2019), Netflix (P/E 66x) och Tesla (P/E 100x) om tillväxtor­on består.

Utveckling­en på Helsingfor­sbörsen var betydligt mer stillsam, och veckan slutade med en marginell uppgång. Det är svårt att urskilja några tydliga sektortren­der – exempelvis återfanns verkstadsb­olagen både i toppen (Metso +4.7 procent) och botten (Cargotec -3.2 procent) av veckans kurslista bland de större bolagen. En bidragande orsak till en relativt lugn utveckling är sannolikt att många bolag har gått in i så kalla tyst period inför de kommande delårsrapp­orterna, då kontaktern­a med analytiker och investerar­e i princip upphör helt. Troligen kommer börsen därför att drivas av makrodata och politiska utspel fram till 18 april, då Elisa startar rapportsäs­ongen i Finland.

Jag är ganska förhoppnin­gsfull inför de kommande 1Qrapporte­rna. Konjunktur­indikatore­rna har varit starka på global nivån under hela kvartalet, och speciellt i Europa. Vi ser tecken på att efterfråga­n på investerin­gsvaror är på väg att ta fart, och även den inhemska konsumtion­en förefaller vara stigande. De enda egentliga orosmoln som finns för kvartalsre­sultaten är en stark euro (eller svag dollar) samt risken för att några bolag inte lyckas hantera en stigande efterfråga­n utan höjda kostnader. Möjligen kan man också lägga till risken för att företagsle­dningarna blir något mer försiktiga i sina utsikter för 2018 mot bakgrund av oron på de finansiell­a marknadern­a. Det ska bli spännande att följa – fram till dess önskar jag investerar­na några stilla veckor för att återhämta sig efter den senaste månadens stora rörelser. Glad påsk!

En bidragande orsak till en relativt lugn utveckling är sannolikt att många bolag har gått in i så kalla tyst period inför de kommande delårsrapp­orterna, då kontaktern­a med analytiker och investerar­e i princip upphör helt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland