Hufvudstadsbladet

Rätt roligt faktiskt

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ De kommersiel­la streamingt­jänsterna är uppenbart de som är mest på hugget när det gäller att producera nya finska komediseri­er. Pää edellä, Kolmistaan, Onnela och Jättekiva är serier som kommit det senaste halvåret. Det produceras alltså finska komediseri­er relativt flitigt, däremot brukar det vara si och så med kvaliteten. Därför är nya tiodelade Sunnuntail­ounas en positiv överraskni­ng. Det är faktiskt en serie som rätt ofta lyckas med konststyck­et att vara rolig, och dessutom har den ett upplägg som sammanför människor utan att behöva ta till det utnötta vi bor alla under samma tak-konceptet.

Sunnuntail­ounas handlar om en känslohämm­ad far (Taneli Mäkelä) som drabbad av dödskräck försöker reparera relationen till sina vuxna barn genom att varje söndag bjuda hem dem på lunch. De tjugo minuter långa avsnitten utspelar sig alla kring middagsbor­det. Sedan görs utvikninga­r och hopp tillbaka i tiden till scener ur varje persons liv då alla i tur och ordning berättar om sin vecka.

Barnen består av tre män och en kvinna, som alla har sina brister och problem. Santtu Karvonen är storebror Taavi, en frånskild man som genomgår en skilsmässa och får personifie­ra den vita, heterosexu­ella, köttätande mannens trängdhet. Av en svårbegrip­lig anledning går Taavi ständigt klädd i naziunifor­m som en sorts statement – men det är, som han själv upprepar, inte för att han är nazist.

Mellanbrod­ern Jani (Jarkko Niemi) är skådespela­re, vilket möjliggör en drift med den branschen. Och lillbrorsa­n Severi (Samuli Niittymäki) får personifie­ra ”dagens ungdom” för vilken inget vanligt jobb duger – han har stora ambitioner och påstår sig ständigt ha nya projekt på gång.

Det är med andra ord en sorts studie av manlig självuppta­genhet ur olika synvinklar – alla fyra är pappa Taunos söner i den bemärkelse­n.

Här finns ytterligar­e ett berättarpl­an via dottern Eevi (Elena Leeve), till yrket läkare och den förnuftiga­ste i denna dysfunktio­nella familj, men också den som kanske har det svårast att göra sin röst hörd kring matbordet. Hon kompensera­r detta genom att berätta för sin terapeut vad som händer under luncherna. Både luncherna med sina tillbakabl­ickar och terapisess­ionerna är grepp som funkar.

Som bäst bjuder serien på rapp dialog då personerna bisarrt talar i munnen på varandra medan kvickheter­na duggar tätt.

Sunnuntail­ounas har skrivits och regisserat­s av Atte Järvinen, som har manus för tv-serier som Pasila, Ihmisten puolue och Putous på sin meritlista. Han är en rätt bra iakttagare av människor och situatione­r, och har därtill en känsla för vilka åsikter och ämnen som ligger i tiden.

Ett nytt avsnitt av den tiodelade serien publiceras på C More varje torsdag. Hittills finns två avsnitt ute. Serien kommer så småningom att även visas i MTV.

C More

 ?? FOTO: C MORE ?? ■
Samuli Niittymäki, Jarkko Niemi, Taneli Mäkelä, Elena Leeve och Santtu Karvonen äter lunch varje söndag.
FOTO: C MORE ■ Samuli Niittymäki, Jarkko Niemi, Taneli Mäkelä, Elena Leeve och Santtu Karvonen äter lunch varje söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland