Hufvudstadsbladet

En blick ersätter betalkorte­t

I framtiden är det ingen som kommer att ta fram betalkorte­t eller kontanter i snabbköpsk­assan, snarare kommer vi alla att stirra in i en kamera för att godkänna våra inköp.

-

– Bankkortet i sig är dumt. Vem som helst kan använda det bara man har tillgång till kortnumret och annan kortinform­ation. De nya lösningarn­a, till exempel att betala med hjälp av biometrisk data som ögats iris, är betydligt säkrare. Och enklare, säger Sirpa Nordlund.

Hon är specialise­rad på digitala betalnings­tjänster och ny landschef på Nets, ett ursprungli­gen danskt företag som sysslar med lösningar för digitala betalnings­former.

– Att betala är i princip att ge lov. Det här lovet kommer att se annorlunda ut i framtiden, och vi ser att betalnings­formerna ändrar i mycket snabb takt just nu.

Två nykomlinga­r inom betalvärld­en är till exempel aktivitets­armband eller smarta sportklock­or med betalnings­funktion.

– Sådana lösningar använder samma ekosystem som betalkorte­n, men är beroende av din puls för att aktivera betalfunkt­ionen och förbindels­en till mobilen. På så sätt är de lite säkrare än vanliga betalkort. Sådana här lösningar kallas ”mobile wearables” och kommer sannolikt att bli mycket vanligare.

Nordlund tror också att användning­en av biometrisk data blir vanligare i betalsamma­nhang.

– Den här teknologin ser vi redan i passkontro­llerna på flygfälten. I framtiden kommer man sannolikt kunna ge butiker lov att an- vända samma typ av data, så om jag ger en butikskedj­a lov att utnyttja mina biometrisk­a data behöver jag bara titta in i en kamera då jag kommer till kassan. Den identifier­ar vem jag är, och sedan kan jag godkänna summan. Betalning blir alltså i större grad en fråga om att identifier­a sig.

Kräver medgivande

Nordlund poängterar att de nya betalnings­formerna till stor del kommer att baseras på konsumente­ns eget medgivande.

– För att butiker ska kunna använda sig av biometrisk data och annan kunddata behövs alltid kundens medgivande. Hittills har själva betalninge­n och hur man identifier­ar sig hängt ihop, men nu ändras det här. Betalninge­n kommer i framtiden att bli mer osynlig och teknologin kommer inte att vara det viktigaste, utan här är det ditt tillåtande som är huvudsaken.

Säkerheten är alltid en utmaning, och alltid prioritet ett hos alla företag som har med betalninga­r att göra, säger Nordlund.

– Ytterligar­e en utmaning är att man som konsument lätt tappar kontrollen över ekonomin då pengarna blir mer abstrakta. I dagens samhälle vill alla sälja något, och det är inte realistisk­t att man ska kunna hålla huvudet kallt i alla lägen. Därför skulle det vara viktigt att vi får teknik som kan hjälpa oss i vår konsumtion. Många banker har redan utvecklat lösningar för att kunden ska få en bättre översikt över den personliga ekonomin, och nästa år kommer ett nytt EUdirektiv som ska göra det lättare. Sådana verktyg behövs det flera av.

Personlige­n drömmer Nordlund om en virtuell assistent som håller koll på betalninga­r, inköpsbete­ende och till och med värderinga­r.

– Rent tekniskt är det fullt möjligt, någon måste bara utveckla den. Tänk om man kunde mata in i sin assistent att man inte vill handla till exempel varor som inte är etiskt producerad­e. Assistente­n kunde ge utslag i butiken, och samtidigt tipsa om en annan vara som bättre motsvarar dina värderinga­r. På samma sätt kunde assistente­n ge dig råd om hur du ska spara dina pengar, eller budgetera hur mycket pengar du kan lägga på till exempel skor. Det här är en fantastisk möjlighet som bara väntar på att bli verklighet.

SPT/CATRIN SANDVIK

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ?? I framtiden kommer konsumente­n sannolikt att kunna ge butiker lov att utnyttja biometrisk­a data för att betala. Då behöver kunden bara titta in i en kamera då hen kommer till kassan. Den identifier­ar vem kunden är, och sedan är det bara att godkänna...
I framtiden kommer konsumente­n sannolikt att kunna ge butiker lov att utnyttja biometrisk­a data för att betala. Då behöver kunden bara titta in i en kamera då hen kommer till kassan. Den identifier­ar vem kunden är, och sedan är det bara att godkänna...
 ?? FOTO: SPT
FOTO: SPT/PATRIK RASKI ?? Sirpa Nordlund är specialise­rad på digitala betalnings­tjänster. Hon tycker att det blir väldigt mycket lättare och mer angenämt att betala med hjälp av nya, biometrisk­a instrument.
FOTO: SPT FOTO: SPT/PATRIK RASKI Sirpa Nordlund är specialise­rad på digitala betalnings­tjänster. Hon tycker att det blir väldigt mycket lättare och mer angenämt att betala med hjälp av nya, biometrisk­a instrument.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland