Hufvudstadsbladet

Fönstret blir smartare

När hemmen blir smartare kan också fönster och dörrar kopplas upp till nätet och kontroller­as på distans. Dålig mobiltäckn­ing inomhus går numera att lösa med en ny finsk innovation.

- TEXT: PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi FOTO: LEIF WECKSTRöM leif.weckstrom@ksfmedia.fi

Nya fönster och dörrar kan kopplas upp till nätet så att man på distans kan kolla att allt är stängt. Dålig mobiltäckn­ing inomhus går numera att lösa med en ny finsk innovation.

Fönstren får nya smarta funktioner och Johan Berg på Inwido hoppas att fönster ska bli en detalj som påverkar bostadens värde.

Dålig mobiltäckn­ing är ett vanligt bekymmer i många nya byggnader eller i gamla hus där fönstren bytts ut mot moderna energieffe­ktiva rutor. Problemet är värre i tät stadsbebyg­gelse. Att mängden data hela tiden ökar gör också att behovet av fri passage för radiosigna­lerna blir större.

En finsk uppfinning löser problemet på ett ganska enkelt sätt. Det handlar om en folie som integreras i fönsterkar­men och banar väg för radiosigna­lerna. På utsidan är fönsterkar­men gjord av ett kompositma­terial (glasfiber och polyuretan) eftersom radiosigna­lerna bromsas av aluminium, som annars är ett vanligt material i moderna fönsterkar­mar.

Antennfoli­en syns inte. Den är underhålls­fri och kräver ingen el.

Innovation­en, som är patenterad, har utvecklats av en grupp ingenjörer som har jobbat med antenntekn­ik inom Nokiakonce­rnen.

– När de presentera­de idén för oss slog vi till genast, säger Johan Berg som är vd för fönstertil­lverkaren Inwidos verksamhet i Finland.

Jag tror att fönster kan bli en betydligt intressant­are produkt än hittills. Johan Berg vd, Inwido Finland

Innovation­en testas i Borgå

Inwido, noterat på Stockholms­börsen, är Europas största fönsterlev­erantör och äger i Finland varumärken som Tiivi och Pihla. Finland blir den första marknaden där antennfoli­efönstren testas. I maj sätts de in i hus som byggs i Borgå. Tanken är att innovation­en sedan ska lanseras också på andra marknader.

Draghjälp vid lanseringe­n i Finland får företaget av en ny lag som från maj gör byggbolage­n ansvariga för att mobiltelef­oni fungerar klanderfri­tt också inomhus.

– Byggbolage­n är mycket intressera­de av lösningen, säger Berg.

Enligt Berg blir tilläggsko­stnaden för antennfoli­en ungefär en hundralapp för ett fönster som normalt kostar kring tusen euro. Alla fönster i en lägenhet eller ett hus behöver inte ha antennfunk­tionen, men en tumregel är ett fönster per rum och väderstrec­k.

Fönstren släpper inte enbart igenom mobilsigna­ler, utan all slags radiovågor, som till exempel vanlig FMradio.

Fönster med nätuppkopp­ling

Antennföns­tret hör till produktgru­ppen Tiivi Connect, där också andra smarta lösningar ingår. Bland annat lanseras fönster och dörrar som är uppkopplad­e till nätet och kan övervakas på distans. På mobilskärm­en kan man se om något är öppet, och vilken tid fönster och dörrar har öppnats och stängts. Informatio­nen sparas i en logg.

Berg ser många användning­smöjlighet­er för funktionen, till exempel vid äldreboend­e.

– Om man själv åkt till jobbet kan det vara bra att kunna se om barnen kommit sig i väg till skolan och om de har stängt alla fönster. Jag har flera gånger vänt om och kollat att allt är stängt efter att jag redan har åkt i väg någonstans.

Ytterligar­e en ny funktion är möjlighete­n att justera persienner­na på distans via mobilen, till exempel beroende på vädret. De går också att programmer­a enligt ett fast dagsschema.

– Med tanke på risken för inbrott kan det vara bra att kunna öppna och stänga persienner­na också när ingen är hemma, säger Berg.

De uppkopplad­e fönstren har tagits fram inom ett utveckling­sprogram i Lund, där företrädar­e för flera bolag och branscher har deltagit.

Vill höja fönstrets status

För fönsterbra­nschen ser Berg också en annan nytta än de smarta funktioner­na. Hans vision är att fönster och dörrar i högre grad ska vara en statusdeta­lj som lyfts fram till exempel i bostadsann­onser för att höja bostadens värde, på samma sätt som till exempel köksinredn­ing.

– I Danmark är det redan vanligt att ange hurdana fönster en bostad har, men här i Finland har fönster hittills mest varit en massproduk­t. Jag tror att fönster kan bli en betydligt intressant­are produkt än hittills.

 ??  ?? Vd Johan Berg på Inwido har höga förväntnin­gar på serien med nya, smarta fönster. Marknadsfö­ringsdirek­tör Minna Keränen visar upp den patenterad­e folie som monteras in i fönsterkar­men för att bana väg för mobilsigna­ler och andra radiovågor.
Vd Johan Berg på Inwido har höga förväntnin­gar på serien med nya, smarta fönster. Marknadsfö­ringsdirek­tör Minna Keränen visar upp den patenterad­e folie som monteras in i fönsterkar­men för att bana väg för mobilsigna­ler och andra radiovågor.
 ??  ?? Ett meddelande dyker upp på skärmen om en dörr eller ett fönster har öppnats.
Ett meddelande dyker upp på skärmen om en dörr eller ett fönster har öppnats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland