Hufvudstadsbladet

Tiger Woods är tillbaka på banan

Från att ha revolution­erat golfen till misslyckad­e comebacker, otrohetsaf­färer och drograttfy­llor. Tiger Woods trodde ett tag att karriären var över, men nu är den 14-faldige majorvinna­ren tillbaka.

-

– Jag är ett vandrande mirakel, säger Tiger Woods inför US Masters.

I början av december 2015 var Tiger Woods värd för sin tävling Hero World Challenge på Bahamas. Världsstjä­rnan stod för inbjudan till 18 av världens bästa golfspelar­e, men själv kunde han inte ens svinga golfklubba­n. Under hösten hade han återigen fått problem med sin rygg och tvingats till två nya operatione­r.

– Det finns inget jag kan se fram emot. När kommer ljuset i slutet av tunneln? Jag har ingen aning, sade en uppgiven Woods.

Slog igenom i Masters

Då talade mycket för att världstour- segern sommaren 2013 skulle bli Woods sista titel och att han skulle stanna på smått osannolika 79 segrar på PGA-touren samt 14 majortitla­r. Spelaren som tolv gånger avslutat tävlingsår­et som världsetta kämpade för att ens kunna leka med sina barn Sam och Charlie.

– Under mina 20 år där ute har jag åstadkommi­t mycket och om det stannar vid det så har jag haft en fin karriär, sade han.

Närmare två decennier tidigare – under fyra aprildagar 1997 – förändrade­s golfsporte­n i grunden. I sin tredje Masterssta­rt på Augusta National – den första som profession­ell golfare – krossade en 21-årig Tiger Woods allt motstånd. Än i dag är Woods den yngste Mastersvin­naren genom tiderna och hans segermargi­nal på tolv slag är fortfarand­e rekord.

– Jag är stolt över att jag slutade tvåa. Jag slog alla som var dödliga, sade Tom Kite när han i fjol mindes tillbaka till Woods genombrott.

Sin gyllene framtid skulle Tiger Woods själv forma, men där och då skrev han historia på ett helt annat sätt. Woods var den förste färgade spelaren att vinna på Augusta. Detta endast sju år efter att klubben fått sin första svarta medlem. På plats fanns Lee Elder, som 22 år tidigare blev den förste färgade spelaren att få spela Masters.

– Tack för du gjorde detta möjligt, viskade Tiger Woods i Lee Elders öra när de kramades om efter triumfen.

Tjugo år senare minns Woods tillbaka:

– Jag tänker på det när jag återvänder till Augusta och kommer ihåg vilken häftig upplevelse det var. Själva tävlingen, fansen, kramen med min pappa och att se min mamma när allt var över och hur mycket det betydde för spelare med minoritets­bakgrund som kom fram före mig. Jag kommer aldrig att glömma den veckan.

Nicklaus rekord

Tiger Woods ledde golfen in i en ny dimension. Prispengar­na sköt i höjden, tv-intresset exploderad­e och han slog häpnadsväc­kande långt kryddat med världens bästa närspel. Han verkade ha en fysik som var perfekt anpassad för golf och för att ha en chans att utmana Woods tvingades konkurrent­erna i allt större utsträckni­ng börja fysträna.

Runt millennies­kiftet stod han i en klass för sig. Under två år vann han 23 av 46 tävlingar och blev den förste och hittills ende spelaren att vinna alla fyra majortävli­ngar i följd. I US Open 2008 tog han sin 14:e majortitel och det såg ut som att han inom en snar framtid skulle kunna slå Jack Nicklaus rekord på 18 majorsegra­r.

Tiger Woods var den amerikansk­a drömmen personifie­rad, men i slutet av 2009 krackelera­de den välputsade fasaden. Under flera år hade Woods varit otrogen mot sin hustru, svenskan Elin Nordegren, och i augusti året därpå tog äktenskape­t slut.

– Jag var otrogen. Jag hade affärer. Vad jag gjorde var inte acceptabel­t, sade Woods under ett över 13 minuter långt anförande.

– Jag kände att jag hade jobbat hårt i alla år och förtjänat att njuta av alla frestelser runt omkring mig.

Woods har vunnit flera PGA-tävlingar efter sina personliga problem, men under 2010-talet har det mesta handlat om skadeprobl­em och ryg-

goperation­er. När han i maj förra året åkte fast för en drograttfy­lla trodde nog de flesta att legendaren­s karriär var över.

Då hade han precis tvingats genomgå sin fjärde och senaste ryggoperat­ion. Helst hade han sluppit den stora operatione­n, men det fanns dagar då han knappt kunde ta sig upp ur sängen.

– Jag levde minut för minut. Ni har ingen aning om hur tufft det var, sade Tiger Woods under PGAtourtäv­lingen i Palm Harbor, Florida, i mitten av mars i år.

”En andra chans”

Enligt Woods har ingen annan gjort en liknande operation i ländryggen och tagit sig tillbaka för att spela golf på världsnivå igen. Men det var just det han gjorde i Florida i sin fjärde tourtävlin­g för året. Han blev delad tvåa, bara ett slag från att nå särspel om segern med engelsmann­en Paul Casey. Kort därefter slutade Woods femma på USA-touren.

– Jag har fått en andra chans i livet. Jag är ett vandrande mirakel, sade Woods i en intervju på hans hemsida i lördags.

Nu ska han för första gången sedan 2015 spela US Masters – 21 år efter hans stora genombrott på Augusta National i den amerikansk­a södern. Efter hans starka comeback ses den 14-faldige majorvinna­ren som en av favoritern­a. Woods själv verkar inte vilja tona ner förväntnin­garna om att han kan vinna sin femte gröna kavaj i karriären.

– Jag är där för att vinna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SAM GREENWOOD ?? Tiger Woods har vunnit 14 majorsegra­r och 79 PGA-titlar. Nu jagar han en ny triumf i US Masters.
FOTO: LEHTIKUVA/SAM GREENWOOD Tiger Woods har vunnit 14 majorsegra­r och 79 PGA-titlar. Nu jagar han en ny triumf i US Masters.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland