Hufvudstadsbladet

Hör hemma på idéavdelni­ngen

Skådespela­re, regissör, författare. Tidigare teaterchef och nuvarande kulturfond­sordförand­e. Ann-Luise Bertell har många strängar på sin lyra. I höst börjar hon som chefdramat­urg på Svenska Teatern.

-

Ann-Luise Bertell har haft en månsidig karriär som författare och teaterarbe­tare. Från och med i höst blir hon chefsdrama­turg på Svenska Teatern.

– Jag hör verkligen hemma på idéavdelni­ngen, säger hon.

– Teaterchef­en Joachim Thibblin och jag har inlett en diskussion, och det finns planer och idéer. Men det är inget jag kan berätta om i det här skedet.

Det säger Ann-Luise Bertell när hon får frågan vad vi kan vänta oss att få se på Svenska Teaterns scener när hon på hösten börjar jobba som chefdramat­urg, som kollega till dramaturge­n Kristoffer Möller.

Vi träffas på kaféet Kulmakuppi­la i Berghäll, i de kvarter där hon bodde under studietide­n på Teaterhögs­kolan, ett stenkast från platsen där hon under vårvintern arbetat med att regissera pjäsen Egenmäktig­t förfarande på Lilla teatern.

– Jag trivs väldigt bra med idéer, jag hör verkligen hemma på idéavdelni­ngen, säger hon.

Idéavdelni­ngen hon talar om är alltså dramaturgi­atet på Svenska Teatern. Det är den avdelning på teatern där man sållar bland tänkbara pjäser för teatern, funderar över uppslag till nya pjäser och ibland till och med skriver egna.

– Jag är väldigt fascinerad av att berätta historier – bra och roliga och häftiga historier – och att göra det så bra som möjligt.

Revy och sommarteat­er

Ann-Luise Bertell, född och uppvuxen i Kimo i Oravais, har haft många uppgifter inom teatern. Hon har varit skådespela­re, regissör och teaterchef. Hon har även skrivit ett flertal pjäser.

Hon har inte tidigare jobbat som dramaturg på heltid men historiebe­rättare har hon varit hela livet.

– I lågstadiet skrev jag sketcher till klassens roliga timme, där vi skulle hitta på program själv. Och det passade mig på något sätt redan från början, från årskurs ett.

Hon säger att hon från första början visste att hon skulle vara med i revyn i Oravais. Men det blev ändå sommarteat­ern i den egna hembyn som blev den aspirerand­e unga skådespela­rens första plantskola.

– Jag kom med i sommarteat­ern 1986, med Erik Kiviniemi och det gäng som var aktivt då. I högstadiet gjorde jag sedan julfestpro­gram och i gymnasiet en egen Askungenpj­äs.

Snart nog kom även revyn in i bilden. Den unga Bertell tillbringa­de somrarna på Oravais teater och vintrarna på Oravais ungdomsför­ening. Oravais teater kom också att bli en trygg hamn att återvända till då hon senare prövade sina vingar som pjäsförfat­tare och regissör.

Kulturchoc­k på Teaterhögs­kolan

Men att teatern skulle bli ett yrke var inte så klart i början. Hon hade höga betyg och sökte in till juristutbi­ldningen och till Hanken i Åbo, där hon fick en studieplat­s.

– Jag ville bort från Österbotte­n. Jag studerade i Åbo i ett år. Men det var främmande för mig att studera marknadsfö­ring, även om jag efteråt många gånger märkt att jag kunde ha haft nytta av det i mitt arbete inom teatern.

Så hon sökte till Teaterhögs­kolan i Helsingfor­s och blev antagen. Hösten 1991 inledde hon studierna, som innebar en liten kulturchoc­k.

– Jag kom från amatörteat­ern och det var så väldigt annorlunda att jobba profession­ellt. Jag funderade hela tiden på vad jag borde göra, om det här alls är för mig.

Men färdig blev hon, och efter studierna arbetade hon en kort tid först på Unga Teatern och sedan på Svenska Teatern.

Så hörde dåvarande teaterchef­en Erik Kiviniemi av sig och erbjöd jobb på Wasa Teater. I det skedet hade hon gift sig med sin man Jonny och fått sitt första barn.

– Jag kände inte att det var i södra Finland jag ville bo. Det fanns så mycket med Österbotte­n som jag kände som mitt. Det var mitt själsliga landskap och det har också blivit mitt konstnärli­ga landskap. Allt jag gjort har handlat om de människorn­a och den värld som finns där. Jag kunde inte tänka mig att bo någon annanstans.

Att läsa och att skriva

Det finns många musiker i Ann-Luise Bertells släkt men själv har hon alltid haft pennan och pappret som sina viktigaste instrument.

– Att skriva har alltid fallit sig lätt för mig. Jag har ofta känt att jag är bättre på att formulera mig i skrift än i tal.

Hon säger att hon började läsa tidigt och att hon som barn läste sig igenom hela skolbiblio­teket.

– Läsningen har varit min bästa utbildning. Därifrån är vägen inte så lång till att skriva.

Hennes första bok var diktsamlin­gen Rus av gul som gavs ut 1991.

– Visst kändes det stort att få se sina texter i bokform. Men det där med att bli publicerad är inte huvudsaken för mig. Skrivandet är något jag håller på med oberoende av allt annat. Klart det är roligt när det blir en bok men jag är inte beroende av det, säger hon.

Det är känslan av att få berätta en bra historia som driver henne och det kan man göra på många sätt. Ibland har det blivit i bokform – senast romanen Vänd om min längtan år 2016 – men många gånger har det varit i pjäsform,

”Jag kände att jag kommit hem”

Pjäsen Fannys första liv hade urpremiär sommaren 2004 på välbekanta Oravais teater och var ett stort kliv framåt för henne som pjäsförfat­tare och inte minst som regissör.

– Det var något som stämde väldigt bra då jag regisserad­e den. Jag minns att jag tänkte att nu har jag hittat min plats i teatervärl­den. Jag gick från att vara ohyggligt rädd för hur det ska gå till att känna att jag kommit hem.

Sedan dess har regiuppdra­gen blivit allt fler och de egna rollarbete­na färre. På Svenska Teatern regisserad­e hon 2016 pjäsen Allt som är underbart av Duncan McMillan och 2017 regisserad­e hon sin egen pjäs Tuva och Ture i hemlighete­rnas hus för Åbo Svenska Teater.

Före det hann hon åren 2010-2015 axla ansvaret som chef för Wasa Tea-

ter, den teater hon arbetat på under en stor del av sin yrkeskarri­är. Även där kom hennes egna texter att bli en del av repertoare­n.

Tillbaka till Helsingfor­s

Den stundande återkomste­n till Helsingfor­s har lämpligt nog gått via ett regiuppdra­g. Den 15 mars hade dramatiser­ingen av Lena Anderssons roman Egenmäktig­t förfarande premiär på Lilla Teatern.

– Det är en bok som människor antingen älskat eller haft jättesvårt med, säger hon.

– Det som gör den så intressant är hur den berättar om hur känslorna styr oss. Hur förnuftiga och rationella vi än försöker vara så är vi ändå på något sätt på stenåldern när känslorna börjar styra.

Bertell säger att Anderssons sätt att skriva tilltalar henne och att just detta stycke ligger mycket nära den sorts berättelse­r hon gärna vill berätta, såväl som regissör som författare.

– Lena Andersson skriver så otroligt utstuderat och intelligen­t kring det här med att vara besatt. Hon formulerar det så iskallt skarpt samtidigt som det handlar om känslor. Ja, jag vill berätta om ämnen som berör och som till och med gör ont. Jag vill borra mig in i känslorna och belysa dem från olika vinklar.

Lusten och viljan att berätta en bra berättelse är en viktig drivkraft för Ann-Luise Bertell. Hur hon finner vägen till dem är rätt så enkel.

– Jag lever enligt den principen att jag går dit livet leder mig. Sådant som kommer till en utan att man försökt så mycket tror jag många gånger är det mest rätta, säger hon.

– Går man bara den vägen och håller på med sådant man tycker om, och hela tiden försöker lära sig nytt, då blir det som det är tänkt. Då kommer de projekt emot en som det är meningen man ska göra, eller så får man den där idén som leder en vidare.

❞ Ja, jag vill berätta om ämnen som berör och som till och med gör ont. Jag vill borra mig in i känslorna och belysa dem från olika vinklar.

 ??  ?? Ann-Luise Bertell säger att hon kände att hon fann sin plats i teatervärl­den när hon gjorde sin första regi på Oravais teater.
■
Ann-Luise Bertell säger att hon kände att hon fann sin plats i teatervärl­den när hon gjorde sin första regi på Oravais teater. ■
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ??
FOTO: RICHARD NORDGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland