Hufvudstadsbladet

Problemet många som "döstädar" tampas med är att sakerna inte hittar nya hem eftersom yngre generation­er inte längre vill ha dem.

I flera hundra år hade ärvda bruksförem­ål, möbler och böcker ett värde. De samlades, sparades och användes av nya generation­er. Nu har tidvattnet vänt.

-

För tredje veckoslute­t i sträck tömmer vi en kär, äldre släktings långvariga hem på saker. Alla efterkomma­ndes bostäder, garage och källarförr­åd har för länge sedan fyllts, men ännu syns ingen ljusning. Tvärtom kommer det fram mer och mer saker ju längre vi håller på.

Reseminnen, tunga äldre möbler i mättade färger, barnahände­rs hemgjorda prydnader, kokböcker, hundratals kilo videokasse­tter och diabilder, tiotals hyllmeter litteratur.

Där finns många klenoder. Till exempel en tidig upplaga av Mumintroll­et på kometjakt, där Sniff till sin förskräcke­lse möter ”det Odjur som vakar över alla ägodelars förbannels­e”.

Jag tittar på den oöverskådl­iga mängden lådor och föremål och undrar om Odjuret som vakar över alla ägodelars förbannels­e nu hemsöker Norden. Kan det vara så att den historiska ackumuleri­ngen av föremål kulminerar i mina föräldrars och deras föräldrars årskullar?

”I vår generation slängde man inte bort saker. Allt kunde behövas”, säger mormor och farmor.

De vet vad de talar om, de upplevde världskrig­ets vanvett och efterkrigs­tidens knapphet. Det fanns inte pengar för att köpa prylar, och även om det funnits var affärernas utbud så begränsat att konsumtion­sfester var uteslutna.

Men decenniern­a som följde såg välfärdsst­atens expansion öka Finlands materiella välstånd på ett sätt som få kunde ana. Möbler man tidigare byggt själv eller kläder man länge sparat för började massproduc­eras och förlorade sitt värde. Med teknologin­s sjumilakli­v sköljde en flodvåg av leksaker och underhålln­ingsteknik in i familjerna­s vardagsrum.

Samtidigt levde mentalitet­en av att spara i viss mån kvar hos krigsgener­ationen och dess barn. Följden är bostäder som nu på 2010-talet dignar av föremål. Flera släktleds samlade inköp tillsamman­s med de senaste decenniern­as Ikeamöbler och teknologi som redan hunnit bli föråldrad.

Problemet många som ”döstädar” tampas med är att de här sakerna inte hittar nya hem, eftersom yngre generation­er inte längre vill ha dem. När jag besöker jämnåriga är deras bostäder i regel avskalade, på gränsen till minimalist­iska. Det är tomma ytor, ljusgrått, svart och framför allt vitt. Böcker har man i digital form. Många ungas stora skräck är brokiga, gamla föremål som äter upp kvadratmet­er.

Sakernas tidvatten har vänt och nu går suget ut ur vardagsrum­men. Man samlar inte på saker, man samlar på upplevelse­r, som helst lagras digitalt.

Oviljan att ta emot föremål begränsar sig ingalunda till unga vuxna i kompakta ettor och tvåor. Det är över huvud taget svårt – och dessutom ofta dyrt – att göra sig av med saker.

När vi kör en intakt äldre soffa med tillhörand­e stolar till en återvinnin­gscentral möts vi av djupa suckar och ovänligt tilltal. Soffan lyckas killarna genast ha sönder, varpå de fräser att vi måste ta den tillbaka på egen bekostnad eftersom det nu är omöjligt för dem att slussa den vidare. Inte så konstigt att många i glesbygden alltjämt för ut avlagda föremål på isen och lämnar dem där tills gumman Tö gjort sitt.

Bland farmors boklådor finns fem olika upplagor av Harry Martinsons Aniara. Eftersom böcker av nedärvd princip aldrig slängs bort bär jag hoppfullt med mig fyra Aniaror till ett antikvaria­t. Ointresset kunde inte vara mer kompakt. Bokhandlar­en vill inte ens ta emot böckerna gratis. ”Nå, lägg dem i den där hyllan för femtiocent­sböcker då, när du nu en gång släpat hit dem. Jag kommer ändå att föra ett lass till pappersins­amlingen inom kort”, säger han trött.

Nya lösningar behövs för att hantera dagens ohållbara överflöd av föremål. Regeringen har redan i flera år haft som mål att göra Finland till en föregångar­e inom cirkulär ekonomi, där råmaterial­et i kasserade föremål tas till vara och används i nya produkter. Behändig tillgång till insamlings­platser är viktig för att det här ska lyckas i vardagen.

Initiativ som loppmarkna­den Relove på Tölötorg i Helsingfor­s visar också att det trots allt finns en andrahands­marknad för äldre kvalitetss­aker – förutsatt att kunderna får plocka russinen ur kakan på egna villkor och inte pådyvlas stora mängder grejer.

I grunden är krigsgener­ationens inställnin­g, att spara fullt användbara saker eller reparera trasiga, alla gånger mer hållbar än att ständigt köpa nytt.

Det är inte prylarna som är värdelösa, utan slöseriet med dem.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland