Hufvudstadsbladet

Datacentra­ler är en tillväxtbr­ansch

Digitalise­ringen tränger allt djupare in i både samhällsst­rukturerna och det dagliga livet. Behovet av datacentra­ler där informatio­nen processas växer hela tiden.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Nya tillämpnin­gar som artificiel­l intelligen­s och det som kallas ”föremålens internet” (internet of things) processar stora mängder data i molnstrukt­urer där kapacitete­n hela tiden är tillgängli­g. Men molnens fysiska gestalt är stora datacentra­ler där servrarna brummar och led-ljusen blinkar.

Datacentra­lerna är viktiga knutpunkte­r i det globala nätverket. Itjättar som Google, Microsoft, Facebook och Amazon behöver enorma mängder datakapaci­tet. Servrarna som ser till att informatio­nen flödar i näten ska också vara fysiskt decentrali­serade för att avbrott på ett ställe inte ska slå ut hela verksamhet­en.

Ett annat viktigt element är snabba optiska fiberkabla­r som knyter ihop nätverken över stora avstånd.

Den fiberoptis­ka kabeln C-Lion som löper på havsbottne­n mellan Finland och Tyskland har en förbindels­e till Hangö, och det ska också kabeln Eastern Light som dras från Sverige via Finland till Baltikum få. Knutpunkte­n i Hangö ger snabba uppkopplin­gar till andra viktiga förbindels­eställen. Hangö och Raseborg har nyligen inlett marknadsfö­ringen av tomter för datacentra­ler under det gemensamma namnet Hanko Data Parks.

Nätverket utvidgas om den planerade kabeln Arctic Connect som ska gå via Nordostpas­sagen till Asien blir verklighet.

Kabeln försnabbar märkbart datatrafik­en mellan Europa och Asien. Det ambitiösa målet är att koppla ihop kablarna i Östersjön med den planerade nordostkab­eln och göra Finland till ett likadant nav för datatrafik­en mellan Europa och Asien som Finnair och Helsingfor­s-Vanda flygplats nu är för flyglogist­iken.

År 2009 köpte Google Stora Ensos nedlagda pappersfab­rik i Fredriksha­mn och byggde om den till en datacentra­l. Google har hittills investerat 1,3 miljarder euro i centralen.

En rapport som Google lät företaget Copenhagen Economics utföra visar att den samhällsek­onomiska nyttan som etablering­en har medfört för Finland uppgår till 660 miljoner euro och 1 600 jobb. År 2016 sysselsatt­e datacentra­lerna i Finland direkt och indirekt omkring 11 200 personer och tillförde 800 miljoner euro i samhällsek­onomin.

Om den finländska datacentra­lsindustri­n växer med 15 procent per år kan det handla om 33 000 jobb och 2,3 miljarder euro på årsnivå år 2025. Högteknolo­giska internatio­nella datacentra­ler fungerar dessutom som incitament för andra teknologis­ka investerin­gar.

Att marknadsfö­ra Finland som en lämplig miljö för att investera i datacentra­ler har stor ekonomisk potential. Det är ett givet område att satsa på när nästa regering slår fast sina politiska kärnområde­n.

Enligt ett internatio­nellt index är Finland på fjärde plats bland länder där det är attraktivt att bygga datacentra­ler. Island, Norge och Schweiz ligger före.

Indexet mäter sådant som energikost­nader, internatio­nella dataförbin­delser, skattepoli­tiken, affärsomgi­vningen, politisk stabilitet, energisäke­rhet och tillgången på vatten. Finlands kalla klimat är en fördel, det minskar kostnadern­a för kylningen. Samtidigt kan överskotts­värmen från datacentra­lerna kanalisera­s in i ett fjärrvärme­system.

Energin står för 30 procent av driftskost­naderna för en datacentra­l. Men det räcker inte med billig energi, den måste också vara producerad på ett hållbart sätt för att minska it-företagens miljöbelas­tning. Googles central i Fredriksha­mn drivs till hundra procent med grön energi – som produceras i Sverige.

Kärnkrafts­satsningar­na i Finland stärker nog tillgången på energi, men hur passar den in i it-företagens miljöprofi­l? Det kan krävas bredare satsningar på miljömässi­gt hållbara verksamhet­sförutsätt­ningar för att kompensera kärnkrafts­beroendet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland