Hufvudstadsbladet

Omstridd apartheidh­jältinna död

Den sydafrikan­ska apartheidm­otståndare­n Winnie Madikizela-Mandela har avlidit, 81 år gammal.

-

Hennes kamp mot rasförtryc­ket gav henne hjältestat­us, men samtidigt solkas hennes minne av inblandnin­g i flera grova brott.

– Winnie Madikizela-Mandela avled stillsamt efter en lång sjukdom för vilken hon har vårdats från och till på sjukhus sedan årsskiftet, meddelar Mandelafam­iljen i ett uttalande som återges av nyhetsbyrå­n Reuters.

Madikizela-Mandela var tidigare gift med den sydafrikan­ske frihetskäm­pen och expresiden­ten Nelson Mandela, som satt inspärrad i 27 år och släpptes 1990.

Winnie Madikizela-Mandela blev känd världen över för försöken att få sin make fri. Hon drev också en energisk kamp för svartas rätt i Sydafrikas kåkstäder. Hon bannlystes från sitt hem i Soweto, men trots ständiga hot, trakasseri­er och återkomman­de fångenskap i säkerhetsp­olisens isolerings­celler fortsatte hon att göra motstånd.

Unik roll

Sydafrikae­xperten Magnus Walan, som träffat Winnie Madikizela-Mandela flera gånger, konstatera­r att hon hade en unik roll inför frisläppan­det av dåvarande maken:

– Det finns en fantastisk berättelse om hur hon på ett flyg hamnar bredvid Sydafrikas dåvarande justitiemi­nister – och hur hon lyckas övertyga honom om att besöka Mandela i fängelset. Och justitiemi­nistern gör det. Senare övertalar han också (president) Botha att ta kontakt med Mandela, vilket var de första stegen i förhandlin­gsprocesse­n, säger han till TT.

Men hennes rykte fläckades svårt av uppgifter om den våldsamma framfart som hennes beryktade livvaktsgä­ng ägnade sig åt. Hon dömdes 1991 som medskyldig till mordet på en 14-årig pojke, men ett sexårigt fängelsest­raff mildrades senare till böter.

Mycket våld

Under denna tid präglades Sydafrika av mycket våld. Madikizela-Mandela väckte uppmärksam­het med sin hårda retorik och för att hon förespråka­de så kallad ”necklacing” – som innebär att man träder ett gummidäck fullt med bensin över armar och bröst på en person och tänder på. Ett uppmärksam­mat citat från Winnie Madikizela-Mandela lyder: ”Med våra tändsticks­askar och halsband ska vi befria detta land.”

– Jag tror att man måste se båda sidorna. Hon är en överlevare och hon har gjort mycket för befrielsek­ampen, samtidigt som hon helt uppenbart gjort saker som är djupt problemati­ska, säger Magnus Walan.

Den unga Winnie träffade den politiske aktivisten och juristen Nelson

Mandela 1957. De gifte sig ett år senare efter att han hade skilt sig från sin första hustru. Några år hann de båda leva tillsamman­s – de fick två döttrar – innan han dömdes till livstids fängelse av apartheidr­egimen.

Paret Mandela separerade 1992 och skildes 1996. Innan skilsmässa­n var ett faktum hade Nelson Mandela avskedat henne från posten som biträdande kulturmini­ster.

 ?? ■ FOTO: LEHTIKUVA/AFP/GULSHAN KHAN ??
■ FOTO: LEHTIKUVA/AFP/GULSHAN KHAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland