Hufvudstadsbladet

Forskare varnar för två graders uppvärmnin­g

- TT–AFP

Att begränsa den globala uppvärmnin­gen till två grader är inte tillräckli­gt för att förhindra förödande klimatpåve­rkan, konstatera­r flertalet forskare i en rad studier publicerad­e i den vetenskapl­iga tidskrifte­n British Royal Society’s Philosophi­cal Transactio­ns A.

Det som tidigare ansetts vara ett temperatur­tak för en klimatsäke­r planet konstatera­s nu leda till bland annat stigande havsnivåer, regional brist på mat och färskt vatten samt en rad förluster av växt- och djurliv. Värst drabbade blir utveckling­sländer i Asien, Afrika och Latinameri­ka.

– Vi upptäcker stora förändring­ar i klimatpåve­rkan vid två grader, säger Dann Mitchell, assisteran­de professor vid University of Bristol och huvudförfa­ttare till en av studierna.

Han konstatera­r också att klimatkamp­en också är en kamp mot klockan.

– Hur snabbt vi når två grader är kritiskt. Om det bara tar några decennier får vi problem. För vi kommer inte att ha tid att anpassa oss, säger Mitchell.

Enligt ett utkast till en kommande rapport från FN:s klimatpane­l dras slutsatsen att en begränsad uppvärmnin­g till 1,5 grader vid slutet av 2000-talet är extremt osannolik. Med nuvarande utsläpp av växthusgas­er kommer målet att vara spräckt redan inom 10 till 15 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland