Hufvudstadsbladet

Trump bjöd in Putin före diplomatkr­isen

-

USA:s president Donald Trump föreslog i förra månaden ett toppmöte i Vita huset med Rysslands president Vladimir Putin. Men något toppmöte är inte nära föreståend­e enligt Moskva, vilket beror på att relationer­na länderna emellan kraftigt försämrats sedan de båda ledarna talades vid i mars.

Enligt Kreml ställdes frågan innan de båda länderna utvisade ett stort antal diplomater i respektive land efter krisen som orsakades av at- tentatet mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury.

– Trump förelog ett möte i Vita huset i Washington, säger Jurij Usjakov, som är en högt uppsatt utrikesråd­givare till Putin.

Det var den 20 mars som Trump ringde till Putin för att gratulera honom till segern i presidentv­alet. Efteråt sade den amerikansk­e presidente­n att de båda ”sannolikt skulle ses inom en inte alltför lång framtid”.

Trump hade avråtts av vissa av sina medarbetar­e från gratulatio­ns- samtalet till Putin eftersom många västländer ansåg att valet av den ryske presidente­n var riggat.

Efter det samtalet har Trump och Putin inte haft några ”konkreta diskussion­er” om ett toppmöte, enligt Jurij Usjakov som också uttrycker hopp om att USA och Ryssland kan återgå till en ”konstrukti­v och seriös dialog”.

USA meddelade för en vecka sedan att man beslutat att utvisa 60 ryska diplomater med anledning av nervgiftsa­ttacken i brittiska Salisbury mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia. Kort därpå svarade Moskva med att sända hem 60 amerikansk­a diplomater baserade i Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland