Hufvudstadsbladet

Låt Bemböle skola bestå!

- NALLE VALTIALA Grankulla

SKOLA Sedan 1923 pryds korsningen av den gamla Kungsvägen och Åbovägen av en praktbyggn­ad i tegel. Jag avser Bemböle skola, som tillsamman­s med kaffestuga­n utgör det historiska inslaget i en i övrigt bortplottr­ad omgivning. Säkerligen nog så begärliga objekt för samhällets grynderför­etag. Ingen har visserlige­n ännu hotat med att stänga kaffestuga­n, men med jämna mellanrum har angrepp riktats mot skolan. Dessa angrepp gäller inte byggnaden i sig – ett rivningsbe­slut vore en kulturskan­dal utan like. Däremot återkommer planerna på att avveckla skolan med jämna mellanrum. Så också i år.

Av någon anledning finns det personer vilka som sitt livsmål uppställt att få Bemböle skola nedlagd, med hänvisning till mer eller mindre svajiga ekonomiska uträkninga­r och kortsiktig­a elevprogno­ser. Angreppen kommer alltid från samma håll. Mot hårdföra tjänstemän, vilkas nit vore värda ett bättre syfte, står en enad elevkår, jämte föräldrar och lärare. Hittills har motståndet mot de destruktiv­a planerna varit starkt nog för att få ärendet framskjute­t, med bordläggni­ngar och nya utredninga­r. Måtte detta lyckas också nu!

Nedläggnin­gen av ett välfungera­nde skolsamfun­d, ett omistligt lokalt kulturcent­rum i sitt slag, vore en irreparabe­l katastrof. Stå på er, alla ni som kämpar! Och politiker – visa er värda det förtroende ni fått och ta ert ansvar! Låt Bemböle skola bestå!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland