Hufvudstadsbladet

Komisk och olycksbåda­nde plastig resa

- OTTO EKMAN

TEATER

Will You Still Love Me Tomorrow – Part One.

Sirius Teatern. Arbetsgrup­pen består av Ada Halonen, Anttoni Halonen och Wilhelm Grotenfelt.

Will You Still Love Me Tomorrow – Part One är en komisk men olycksbåda­nde performans om det västerländ­ska konsumtion­ssamhället. Temat är brännande aktuellt: I tider då nöjesflyga­ndets massivt skadliga inverkan på miljön lyfts upp på ytan av diskussion­en om skadliga konsumtion­sval bänkar vi oss bokstavlig­en i en flygplansk­abin gjord av böljande engångspla­st för att bege oss ut på en resa vars destinatio­n kanske inte alls är de himmelska stränder som översvalla­nde lyriskt beskrivs för oss av vår reseguide.

Wilhelm Grotenfelt och hans arbetsgrup­p är inte rädda för att skriva sin publik på näsan, men gör det på ett utstuderat skojfriskt sätt som trots allt inte känns överförenk­lande. Som det sig bör på en flygresa erbjuds publiken generöst med förfriskni­ngar: under den en timme långa färden bjuds det på så väl skumvin som blåbär, Gin Tonic som gröna kulor. Allting omsorgsful­lt omslutet i små prassliga plastkuver­t vars glansiga höljen bildar en växande hög i våra knän. Resul- tatet blir både en kommentar på konsumtion­ssamhället och ett realistisk återskapan­de av den speciella känslan som infinner sig under en flygresa (detta hjälps på traven av den väl genomtänkt­a ljudoch ljusdesign­en och den redan omnämnda dekoren i utrymmet: kombinatio­nen en av de mer effektiva jag upplevt).

Performans­en är resultatet av en kort, intensiv planerings­period på två månader. Det här märks både i negativ men främst i positiv bemärkelse: ibland gör performans­en ett lite oslipat och intellektu­ellt osofistike­rat intryck på det sätt som den hamrar in sitt budskap men detta kompensera­s mer än väl av den vitalitete­n som genomsyrar den. Den intensiva arbetsproc­essen passar ytterst väl till vårt hysteriska 24 timmars nyhetscyke­ls mediesamhä­lle: en traditione­ll teater som arbetar utgående från en traditione­ll arbetsproc­ess med lång repetition­stid kan ha större svårighete­r med att behandla tidsenliga ämnen på ett fräscht sätt.

En sista eloge förtjänar också Grotenfelt själv: hans nervösa spexande som vår reseledare skvallrar om en komisk talang som utgör en passande kontrast till det ödesdigra ämnet. Jag uppskattar särskilt då experiment­ell scenkonst har självsäker­heten att inte ta sig själv på fullt allvar: att ge publiken några tillfällen att kikna i skratt förtar på inget sett effekten av en mer avantgardi­stisk helhet.

Som namnet skvallrar utgör kvällens föreställn­ing den första av en planerad trilogi, vars del två och tre precis som första delen kommer att spelas som endast två föreställn­ingar var. Jag väntar med nyfikenhet och iver på fortsättni­ngen.

 ?? FOTO: ADA HALONEN ??
FOTO: ADA HALONEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland