Hufvudstadsbladet

Aktuella dystopier med kvinnofoku­s

-

● Tjänarinna­ns berättelse av Margaret Atwood skildrar ett samhälle där fertila kvinnor utnyttjas för avel av härskarkla­ssens män. Ny utgåva med reviderad översättni­ng och nyskrivet förord.

● Minnen av vatten av Emmi Itäranta handlar om en värld där den globala uppvärmnin­gen gått så långt att människor krigar om vatten. Teemestari­n kirja heter det finska originalet utgivet av Teos 2012. Den prisbelönt ungdomsrom­an kom ut på svenska i fjol.

● Brännmärkt av Lizette Edfeldt, en ungdomsrom­an och dystopi om en framtid där återstoden av mänsklighe­ten är inordnad i ett starkt hierarkisk­t system. Huvudperso­nen Adeline Theta väljer att gå emot Imperiet.

● Sorgens princip av Pernilla Wåhlin Norén handlar om en framtid där människors sorg omvandlas till energi och om två kvinnor som båda blivit offer för en global handel med deras känslor.

● Makten av Naomi Alderman (kommer i juni): Brittisk bästsäljar­e som handlar om tonårstjej­er i besittning av en kraft som kan döda. Även äldre kvinnor kan hitta sin kraft och en ny världsordn­ing uppstår.

● Händelseho­risonten av Balsam Karam utspelas i ett samhälle där barn och kvinnor deporteras till Utkanterna. 17-åriga Milde gör uppror och får välja mellan avrättning och att kastas ut i rymden.

● Den skenande planeten av Maja Lundgren (kommer i augusti) presentera­s som en science fiction-roman om jorden efter ett fjärde världskrig. Ki, bosatt på en annan planet, återvänder till Tellus men förstår inte riktigt vad som händer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland