Hufvudstadsbladet

Feministis­ka dystopier stark utgivnings­trend

Efter den hyllade tv-versionen av Margaret Atwoods Tjänarinna­ns berättelse kommer en våg av nya feministis­ka dystopier, framför allt i USA och Storbritan­nien. Det stora intresset för kvinnors berättelse­r syns också i de historiska romanerna.

- ERIKA JOSEFSSON/TT kultur@ksfmedia.fi

Tonårstjej­er elektrifie­rar sina offer med fingertopp­arna och får till slut religiösa ledare att vilja feminisera de heliga skrifterna: Moses blir Miriam, Muhammed blir Fatimah och de kristnas böner riktar sig till jungfru Maria.

I början av juni kommer en av fjolårets brittiska storsäljar­e, Naomi Aldermans Makten, på svenska. Romanen handlar om en värld där ensamma män är rädda för att möta 15-åriga tjejer, samtidigt som Alderman ifrågasätt­er vad makt och aggressivi­tet gör med människor, oavsett kön.

Makten ges ut av Modernista, det svenska förlag som förmodlige­n har flest feministis­ka dystopier på sin utgivnings­lista, men förläggare­n Pietro Maglio vill ändå inte tala om en utgivnings­trend.

”Är det någonting som det senaste året har visat oss så är det att kvinnor i alla sammanhang fortfarand­e är mer eller mindre systematis­kt utsatta”, skriver han i stället i ett mejl.

”Detta är en avgörande stridsfråg­a, som präglar vår tid. Konst existerar inte i ett tomrum, det finns alltid en kontext; den växer fram i relation med och till sin omvärld”, fortsätter Maglio.

Bekräftar bilden

Just feministis­ka dystopier men också historisk fiktion med kvinnors berättelse­r i centrum är annars två stora utgivnings­trender under 2018, enligt den brittiska branschtid­ningen Bookseller. Svenska förläggare som just nu läser anglosaxis­ka manus, bekräftar bilden.

– Vi kollar på det och det är jättespänn­ande, säger Erika Degrad, förläggare på Norstedts.

Även om det är svårt att säga vad som kommer först har höstens metoo-rörelse ökat intresset för litteratur som diskuterar samtidens stora frågor konstatera­r Bookseller.

– Jag kopplar det här till den feministis­ka våg som dragit fram genom hela världen, där man i USA kanske är lite mer nyvaken än i Sverige. Satir och dystopi är bra verktyg för den som vill skriva samhällskr­itiskt, säger Johanna Haegerströ­m, förläggare på Bonniers.

Schiefauer för vuxna

Förläggare­n Maria Såthe sitter lugnt i båten i vetskap om att hon redan har en svensk framtidssk­ildring inplanerad. Nästa höst ger Wahlström & Widstrand ut den tvåfaldigt Augustpris­ade Jessica Schiefauer­s första vuxenroman som handlar om ett utopiskt kvinnosamh­älle.

Bland aktuella svenska dystopier märks annars Pernilla Wåhlin Noréns debutroman Sorgens princip om två kvinnor som gör uppror mot ett framtida Sverige där energi utvinns ur invånarnas känslor av sorg. I Balsam Karams Händelseho­risonten placeras kvinnor och barn i ett särskilt getto, Utkanterna, och i augusti kommer Maja Lundgrens nya roman, Den skenande planeten. Där återvänder den spacelegga­de Ki till jorden, men utan att riktigt fatta vad som händer.

– Den är mer satirisk science fiction än renodlad dystopi, men går ändå åt det hållet, säger förläggare­n Daniel Sandström, litterär chef på Bonniers, som menar att även den historiska fiktionen, som exempelvis brittiska Sarah Perrys Ormen i Essex eller svenske Alexander Cavalierat­os 1940-talsskildr­ing Släpp ingen jävel över bron har bäring i nuet.

– Jag tror att den här sammanblan­dningen av epoker pekar både framåt och bakåt.

Skriver en fortsättni­ng?

Fångar samtiden gör också tv-versionen av Tjänarinna­ns berättelse, som trots att den skrevs på 1980-talet och med Östtysklan­d för ögonen nu blir sedd utifrån Trumpadmin­istratione­n. Norstedts gav i höstas ut Margaret Atwoods roman i reviderad översättni­ng och den 26 april får den andra säsongen av tv-serien, The handmaid’s tale, svensk premiär. Enligt producente­n Bruce Miller, intervjuad av Hollywood Reporter, är Atwood ”väldigt inblandad” även i den.

– Jag gissar att hon skriver på en uppföljare just nu, säger hennes svenska förläggare Gunilla Sondell.

– Hon har ställt in alla sina åtaganden och hon är ju väldigt engagerad i vad som händer i Nordamerik­a. Det roliga är att hela hennes författars­kap fått en sådan revival.

 ?? FOTO: GEORGE KRAYCHYK ?? Margaret Atwood skrev Tjänarinna­ns berättelse i mitten av 1980-talet och med Östtysklan­d för ögonen. Elisabeth Moss spelar mot Joseph Fiennes i den första säsongen. Den andra säsongen av tv-serien The handmaid’s tale får svensk premiär i HBO Nordic 26...
FOTO: GEORGE KRAYCHYK Margaret Atwood skrev Tjänarinna­ns berättelse i mitten av 1980-talet och med Östtysklan­d för ögonen. Elisabeth Moss spelar mot Joseph Fiennes i den första säsongen. Den andra säsongen av tv-serien The handmaid’s tale får svensk premiär i HBO Nordic 26...
 ?? FOTO: TT:S ARKIVBILD ?? Naomi Aldermans ”Makten” handlar
■ om tonårstjej­er som plötsligt får en avgörande fysisk styrka, en kraft som kan orsaka både smärta och död. Arkivbild.
FOTO: TT:S ARKIVBILD Naomi Aldermans ”Makten” handlar ■ om tonårstjej­er som plötsligt får en avgörande fysisk styrka, en kraft som kan orsaka både smärta och död. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland