Hufvudstadsbladet

Nu ligger Pommerns däck stadigt på plats

Museifarty­get Pommern i Mariehamn har fått sig ett splitterny­tt däck. Däcket är 700 kvadratmet­er stort, och plankorna som använts är av högsta kvalitet.

- SPT-ANNIKA ORRE

– Åtminstone ska det nya däcket hålla längre än det däck som lades för 30 år sedan.

Henrik Engblom, museitekni­sk arbetsleda­re på Pommern, är nöjd med det jättearbet­e det inneburit att byta museifarty­get Pommerns huvuddäck.

Nu är nya däcket klart, fem år efter det att planeringe­n av däcksbytet inleddes. Som ett jättelikt salsgolv på 700 kvadratmet­er breder det ut sig – gediget, tungt, stabilt, pluggat med 5 000 pluggar och drevat för att stå emot vätan.

Virket beställdes redan 2014 från USA, 7 600 löpmeter oregon pine. Virket håller så god kvalitet att kvisthål funnits i bara 15–20 plankor. 5?500 löpmeter har lagts. Plankorna går inte av för hackor, 12,7 cm breda och 8 cm tjocka som de är.

Nyligen avslutades arbetet med att dreva däcksplank­orna med tjärat lindrev. Arbetet gjordes för hand och tog fyra månader. Ovanpå lindrevet har man hällt beck för att hindra fukten att ta sig in. Däcket har oljats med alkydolja som tränger bättre in i det tätvuxna virket än traditione­ll linolja.

Har löpt enligt plan

– Projektet har löpt på enligt plan. Tidtabelle­n har hållit och materialåt­gången har varit den beräknade. Också budgeten har hållit, säger Henrik Engblom.

Nu återstår bara att bära tillbaka 25 ton grejer som plockades bort från däcket inför bytet. Det handlar om rep och vajrar och mycket annat som ska återinstal­leras och som frivilliga krafter har restaurera­t.

– Så vi har lite kvar att göra. Arbetet kommer nog att ta hela sommaren för oss eftersom varje grej är unik.

Inger Lundberg, projektans­tälld biträdande intendent, har dokumenter­at allt, både material och metoder, i ord och bild före däcksbytet.

Hur länge räknar ni med att det nya däcket håller? – Minst 30 år, kanske 50, tror de. Henrik Engblom hoppas att däcket framöver kan täckas in under vintern för att ytterligar­e öka livslängde­n. Däcket tål regn, men vinterklim­atet är påfrestand­e med nederbörd som ömsom fryser, ömsom töar.

 ?? FOTO: STEFAN ÖHBERG/NYA ÅLAND/SPT ?? Efter fem år av planering och förarbete ligger det nu på plats, museifarty­get Pommerns sprillans nya däck av tätvuxen oregon pine, pluggat och drevat och oljat enligt gammal tradition och konstens alla regler. Inger Lundberg och Henrik Engblom hoppas...
FOTO: STEFAN ÖHBERG/NYA ÅLAND/SPT Efter fem år av planering och förarbete ligger det nu på plats, museifarty­get Pommerns sprillans nya däck av tätvuxen oregon pine, pluggat och drevat och oljat enligt gammal tradition och konstens alla regler. Inger Lundberg och Henrik Engblom hoppas...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland