Hufvudstadsbladet

”Viktigt att få tala sitt modersmål i tingsrätte­n”

Rikssvensk­a föreningen i Åbo, som fyller 100 i år, har även i år delat ut ett till stipendium för goda kunskaper i svenska.

- SOFIA HOLMLUND

I år är mottagaren Nils Gustafsson (bilden), 24, som sitt namn till trots, kommer från en finskspråk­ig bakgrund. Han studerar juridik vid Åbo universite­t för fjärde året och kommer från Nådendal.

– Det betyder mycket för mig att få ett sådant erkännande säger han.

Hans intresse för det svenska kommer sig av att han ofta besökt sin moster med familj i Stockholm.

– Mina lärare i grundskola­n, gymnasiet och på universite­tet har också stöttat mig i svenskstud­ierna. Tvång är inte ett ord jag skulle beskriva finskspråk­igas studierna i svenska med. Jag företräder ett tvåspråkig­t Finland.

Han har följt med tingsrätts­reformen och SFP:s oro för svenskan.

– Jag tycker det är viktigt att man ska få tala sitt modersmål svenska i tingsrätte­n. Även om det erbjuds tolkningst­jänster måste översättni­ngen också vara tillräckli­gt bra.

I framtiden kan han tänka sig att jobba som domare. Han har bekantat sig med kriminal- och sakrätt, och kommer att jobba på skatteförv­altningen i sommar.

För dem som undrar, så nej, den här Nils Gustafsson inte släkt med sin berömda namne som frikändes för Bodommorde­n 2005.

Rikssvensk­a föreningen verkar för svenska språket och för Sveriges kultur och traditione­r i Åbo. Föreningen­s medlemmar är svenskar och finländare som har anknytning till eller intresse för Sverige.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland