Hufvudstadsbladet

Metanivå av popkultur

- laura.klingberg@ksfmedia.fi LAURA KLINGBERG

■ I dagens medielands­kap är det möjligt att hylla och skapa popkultur på otaliga sätt. Andrew Rea är en filmnörd, finsmakare och självutbil­dad matentusia­st bosatt i New York. Innan han uppfann sin Youtubekan­al Binging with Babish jobbade han i reklambran­schen och skapade visuella effekter.

Konceptet är enkelt: ett avsnitt består av en eller flera kända maträtter från kända filmer och tvserier. Skalan är bred – Rea har bland annat testat chokladtår­tan från filmatiser­ingen av Roald Dahls Matilda, Freddy’s ribs från House of Cards och snabbmat från The Wire. Under ett avsnitt, som oftast håller på i 4–6 minuter, får vi se Rea tillreda måltiden, smaka på den och ge sitt omdöme. En tom tallrik motsvarar fulla poäng.

Vissa rätter är vidriga, men Rea underhålle­r sin publik genom att också koka ihop portioner som ingen egentligen vill smaka på. Förutom originalve­rsionen bjuder han i dessa fall också på förbättrad­e, ätbara versioner av äcklighete­rna. Exempelvis i tvserien It’s Always Sunny in Philadelph­ia förekommer exceptione­llt motbjudand­e drycker och rätter såsom rum ham (skinka marinerad i rom), riot juice (sprit och blå sportdryck) och milk steak (biff stekt i mjölk, garnerat med gelébönor). Efter att ha kokat ihop dessa groteskeri­er tillreder Rea rökt skinka med ananas och rom, en vodkabaser­ad drink med blue curaçao och revbensste­k som sjudit i mjölk. Vegetarian­ens mardröm, javisst, men enligt Rea betydligt aptitligar­e än de ursprungli­ga rätterna.

Varje minut fylls Youtube av 400 timmar nytt innehåll, vilket betyder att konkurrens­en om tittarnas tid är enorm. Varför då tillbringa sin dyrbara tid med Andrew Rea i stället för med något annat? Till kanalens styrkor hör bland annat Reas förmåga att hålla sig till sak, avsnitten är rätt korta och koncisa. Både bild och ljudkvalit­eten är hög, något som skiljer agnarna från vetet. Kanalen uppdateras regelbunde­t, vilket också ger intrycket att Rea bryr sig om sina tittare. Binging with Babish bjuder på en fascineran­de metanivå av popkultur garnerat med en subtil humor.

Efter 73 avsnitt och cirka 2,4 miljoner följare har Binging with Babish lyckats hitta sin nisch, även om den fortfarand­e ligger långt ifrån de riktigt stora kanalerna på Youtube. Rea har lämnat sitt förvärvsar­bete och koncentrer­ar sig nu på Binging with Babish på fulltid. Med andra ord livnär han sig på annonsintä­kter och kommersiel­la samarbeten. På sistone har Rea lagt upp också annat innehåll på kanalen än enbart matlagning­svideor med koppling till popkultur. Flera videor medför fler visningar vilket i sin tur betyder större intäkter för Rea.

Det är givetvis inte fel att optimera innehållet och tjäna peng ar, men också i Youtubevär­lden är gränsen mellan äkta och kommersiel­lt flummig. Tillsvidar­e bor Rea fortfarand­e med sin rummis och trivs i stadsdelen Harlem. Till skillnad från många andra youtubare har han alltså inte uppgradera­t sitt hem eller flyttat till Los Angeles. Binging with Babish är i nuläget som en semesteror­t som ännu inte blivit alltför populär bland turister.

 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D ?? Andrew Rea avslöjar hur klassiker som Big Kahuna-burgaren från Pulp Fiction kan skapas i ett vanligt kök.
FOTO: SKäRMAVBIL­D Andrew Rea avslöjar hur klassiker som Big Kahuna-burgaren från Pulp Fiction kan skapas i ett vanligt kök.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland