Hufvudstadsbladet

Allt fler avvisas med tvång – sker ofta med poliseskor­t

Antalet avvisninga­r med poliseskor­t väntas mer än fördubblas i år.

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

I fjol avvisade polisen drygt 500 asylsökand­e som fått avslag på sin ansökan, och antalet väntas stiga klart i år. Polisen räknar också med att allt fler behöver poliseskor­t ända fram, då fler motsätter sig avvisninga­rna. Enligt Polisstyre­lsens beräkninga­r kommer 1 200 personer att avvisas med poliseskor­t i år, vilket är mer än dubbelt så många som i fjol. Alla är ändå inte asylsökand­e.

Polisen prioritera­r inte i avvisnings­kön, förutom när det gäller personer som anses vara en säkerhetsr­isk. Familjesit­uation eller ansökan om arbetsrela­terat uppehållst­illstånd eller besvärsrät­t är inget hinder för avvisning.

Det finns en klar skillnad i statistike­n för i år och i fjol: då bara en av fem avvisninga­r i fjol skedde med poliseskor­t ända fram till destinatio­nen närmar sig andelen under det här årets två första månader så mycket som hälften.

– Antalet asylsökand­e med avvisnings­beslut som vunnit laga kraft kommer att öka, och allt fler motsätter sig avvisning. Statistike­n visar på att andelen som kräver poliseskor­t ända fram kommer att öka, säger polisinspe­ktör Mia Poutanen vid Polisstyre­lsen.

Polisstyre­lsen ordnade ett medieinfo i går för att informera om avvisninga­r och utvisninga­r.

Största delen av polisens avvisninga­r och utvisninga­r handlar ändå om andra än asylsökand­e. För det mesta är det fråga om utvisninga­r av personer som gjort sig skyldiga till brott. Enligt polisen är många sådana som återkommer för att fortsätta sin kriminella verksamhet, tills de utvisas igen. Sammanlagt organisera­de polisen återresor till 111 länder i fjol.

Många avvisninga­r avbryts

Polisens avvisninga­r sker antingen övervakat, så att polisen ser till att personen verkligen kommer med på planet eller båten, eller genom poliseskor­t hela vägen. Under det här året beräknas de senares antal mer än fördubblas.

Polisen är ändå noga med att påpeka att en stor del av de asylsökand­e väljer den så kallade frivilliga assisterad­e återresan. För afghanerna­s del var det något fler som avvisades av polisen i fjol, medan över tusen irakier valde det frivilliga alternativ­et. I fjol avvisade polisen 139 irakier och 51 afghaner, enligt Polisstyre­lsens statistik.

För tillfället finns ungefär

10 000 asylsökand­e med negativt asylbeslut i mottagning­ssystemet, och av dem väntar största delen på beslut på sina asylbesvär. Avvisnings­kön är en bit under tusen personer, bedömer Poutanen.

– Polisen är inte så intressera­d av grunderna för besluten, utan att det finns ett beslut som vunnit laga kraft och kan verkställa­s. Det är det som är vår uppgift. Men vi kollar ofta med förvaltnin­gsdomstola­rna för att försäkra oss om att det inte finns verkställi­ghetsförbu­d, så att ingen skickas tillbaka i strid med något beslut, säger Mia Poutanen.

Under den senaste tiden har ändå många avvisnings­processer avbrutits. Närmare hälften av avvisninga­rna avbryts för tillfället på grund av verkställi­ghetsförbu­d, att personen lämnar in en ny asylansöka­n eller för att hen gör så våldsamt motstånd att det inte går att genomföra avvisninge­n.

– Men inte en enda avvisning har hittills avbrutits helt och hållet på grund av våldsamt motstånd, då skjuts den bara upp till en senare tidpunkt, säger överkomiss­arie Liisa Lintuluoto vid Helsingfor­s polisinrät­tning.

Enligt Lintuluoto handlar det ändå om enskilda fall då den avvisnings­hotade gör våldsamt motstånd, kanske ett par procent eller ungefär ett tjugotal under fjolåret uppskattar hon.

Alla på samma linje

Polisen prioritera­r inte, förutom i ett fall: då det gäller personer som bedöms vara en säkerhetsr­isk pri- oriteras de i avvisnings­kön. I fjol identifier­ade polisen ett hundratal sådana personer, uppskattar Poutanen.

Men varken familjesit­uation, jobb eller en anhängig ansökan om besvärsrät­t i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n är något hinder för avvisning.

– Nej, alla är på samma linje. Då ett beslut som vunnit laga kraft kommer till polisen förbereds avvisninga­rna i den ordning de kommer. Det vi går efter är om ett beslut är verkställb­art, säger Mia Poutanen.

Polisen kan visserlige­n kolla med Migrations­verket om en person ansökt om uppehållst­illstånd för arbete.

– Om ett uppehållst­illstånd kommer att beviljas inom en vecka så är det förstås onödigt att genomföra avvisninge­n, säger Poutanen.

Polisen vidkänns inte etnisk profilerin­g

I takt med att allt fler får ett negativt asylbesked ökar också antalet papperslös­a, förutspår polisen. Än så länge har den här ökningen ändå inte synts märkbart på polisens radar, men polisen är kritisk till att asylproces­serna dragit så långt ut på tiden.

– Med tanke på den inre säkerheten är det viktigt att asylansökn­ingarna behandlas snabbt, och besluten följs av antingen snabb integrerin­g i det finländska samhället eller snabb avvisning. Det är viktigt också för de berörda själva, säger polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n.

I går publicerad­es också en rapport som gjorts vid forsknings­centret Ceren vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan, som visar att etnisk profilerin­g förekommer på initiativ av såväl polis som till exempel väktare. Etnisk profilerin­g är förbjudet i lag och betyder att personer väljs ut på basis av sådant som etnicitet, hudfärg eller språk. Enligt utlännings­lagen får en ”övervaknin­gsåtgärd [ ] inte enbart eller i avgörande grad grunda sig på en persons verkliga eller antagna etniska ursprung”. Enligt Ceren använder sig polisen ändå av etnisk profilerin­g bland annat i jakten på papperslös­a.

– Det är helt klart att etnisk profilerin­g är förbjuden, också enligt våra egna anvisninga­r. Jag har inte sett rapporten, men vi är förstås beredda att ändra på saken om det framkommer att polisen gjort något fel. Men då måste vi förstås veta vad som skett, kommentera­r Kolehmaine­n. Hur övervakar polisen dem som är papperslös­a? – Enligt lagen måste polisen ingripa då en person vistas illegalt i landet. Det är vår uppgift att upprätthål­la en effektiv övervaknin­g av utlänninga­r inom landets gränser. Det kan till exempel handla om övervaknin­g i samband med trafiköver­vakning eller kontroll av arbetsförh­ållanden. Illegala invandrare kan lätt falla offer för olika former av utnyttjand­e, säger Kolehmaine­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Polisen förbereder sig på att genomföra fler avvisninga­r och utvisninga­r, också sådana som kräver poliseskor­t hela vägen. Från vänster polisinspe­ktör Mia Poutanen, polisdirek­tör Sanna Heikinheim­o, polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n och överkomiss­arie Liisa Lintuluoto.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Polisen förbereder sig på att genomföra fler avvisninga­r och utvisninga­r, också sådana som kräver poliseskor­t hela vägen. Från vänster polisinspe­ktör Mia Poutanen, polisdirek­tör Sanna Heikinheim­o, polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n och överkomiss­arie Liisa Lintuluoto.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland