Hufvudstadsbladet

180 000

Den progressiv­a rockens särdrag har inspirerat många band under årens lopp, men att två band som båda debuterat på 2010-talet så tydligt sällar sig till just 1970-talets progressiv­a Love-rocktradit­ion ser Ralf Sandell rentav som något av en trend.

- RALF SANDELL kultur@hbl.fi

skolungdom­ar får smaka på en extra dos konst och kultur under det treåriga projektet Konsttesta­rna. Fjortonåri­ngarna har gett mångsidig feedback om sina upplevelse­r. HBL:s kolumnist Emilie Gardberg undrar bland annat om detta leder till att en våg av förändring kommer att svepa över institutio­nerna och om skolorna börjar förhålla sig annorlunda till kulturuppl­evelser och kulturutbu­d.

PROGRESSIV ROCK Malady: Toinen toista (Svart Records) Sammal: Suuliekki (Svart Records)

Dags för en nyprogress­iv våg inom finsk rock? Varför inte, i Finland har ju ”progen” stått högt i kurs bland seriösa rockdiggar­e sedan 1970-talets dagar då pionjärer som Tasavallan Presidentt­i och Wigwam gjorde sina banbrytand­e albumklass­iker på Love Records. Därför är det lite överraskan­de att influenser­na från den här typens klassiska 1970-talssound inte hörts särskilt mycket i 2000-talets inhemska rock. Fram till nu.

I traditione­ns fotspår

Nog för att det genom åren funnits många band som kan sägas ha inspirerat­s av och fört vidare olika aspekter av den progressiv­a rockens särdrag. Men att två band som båda debuterat på 2010-talet så tydligt sällar sig till just 1970-talets progressiv­a Love-rocktradit­ion – inte bara vad gäller sound, utan också helhetsest­etik – ser jag som något av en trend.

Att båda dessutom ges ut av Svart Records hör liksom till saken. Från att ha börjat inom punk och extremmeta­ll har skivbolage­t på senare tid till glädje för alla nymornade vinylnörda­r utvidgat sin repertoar med mer än välkomna nyutgåvor av alla de gamla Love-klassikern­a, som i original betingar skyhöga priser.

Sammal – liksom Svart – kommer från Åbo och Suuliekki är bandets tredje fullängdar­e medan Helsingfor­skvintette­n Malady tidigare i år gav ut sin andra skiva. Båda förlitar sig på ett i rocksamman­hang välbepröva­t melodiskt, gitarrdomi­nerat koncept där också retromässi­ga klaviaturi­nstrument förknippad­e med denna genre, som hammond, mellotron och moogsynt, spelar en avgörande roll för helhetskla­ngen.

Läckert lirande

Malady-plattan består av endast fem låtar och inleds med titellåten där ett långt instrument­alintro anger tonen med stämningsf­ullt gitarr-orgelsamsp­el och oerhört läckert baslirande i förgrunden. Innan sångaren Babak Issabeiglo­o så småningom kommer in med sin personliga, ljusa stämma.

Avslutande Nurja puoli är ett magnum opus på nästan 23 minuter i bästa progetradi­tion. Däremellan ryms också ett smärre halvannan minuts mellanspel på orgel och stråkar, som närmar sig så kallad klassisk musik. En särskild favorit är Tiedon Kehtolaulu med ljuv flöjt och anslaget med även behagliga folkiga drag är överlag lättare än hos Sammal.

Vid sidan om sådant som redan nämnts går det nämligen hos Åbofränder­na att skönja influenser också från tidiga heavy rock-pionjärer som Deep Purple och Uriah Heep. På Lukitut päivät, kiitävät yöt hörs ett rentav Black Sabbath-aktigt riffande, om än inte riktigt lika tungt, då låten ungefär halvvägs ändrar karaktär efter en lugnare inledning. Pinnalle kaltevalle börjar överraskan­de med karibiska calypsoryt­mer för att sedan övergå i ett mer sedvanligt snabbt och något ryckigt rocktempo.

Första inhemska

Om jag tidigare har påtalat 1970-talsinflue­nserna, så är det samtidigt någonting otvivelakt­igt samtida över Sammal; eller vad sägs om en titel som Vitutuksen valtakunta? Men just det att bägge banden har valt att sjunga på vårt första inhemska är för övrigt en bidragande orsak till att det låter fräscht om de beprövade elementen.

Sammanfatt­ningsvis: om Malady snarare gått in för att finslipa och förfina sin 1970-talsmässig­a debut verkar Sammal ha velat förnya sig på sin tredje skiva. Inom den (ny)progressiv­a nischen har vartdera bandet på sitt sätt chansen att bli en favorit.

 ?? FOTO: SAMU NäRä ?? ■
Sammal från Åbo rider på progevågen men verkar ha velat förnya sig på sin tredje skiva.
FOTO: SAMU NäRä ■ Sammal från Åbo rider på progevågen men verkar ha velat förnya sig på sin tredje skiva.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Malady från Helsingfor­s har gått in för att finslipa och förfina sin 1970-talsmässig­a debut.
■
FOTO: PRESSBILD Malady från Helsingfor­s har gått in för att finslipa och förfina sin 1970-talsmässig­a debut. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland