Hufvudstadsbladet

Lill-Babs höll sig på toppen i över 60 år

- HBL-TT

Få artister har hållit sig på topp utan avbrott i 60 år. Men nu är folkkära Barbro ”Lill-Babs” Svensson borta.

”Vår älskade mamma, syster, mormor, gammelmorm­or, faster och moster har nu somnat in lugnt och stilla efter en kort tids sjukdom, skriver Barbro ”Lill-Babs” Svenssons dotter Kristin Kaspersen på Instagram. Det rapportera­r SVT.

Barbro Svenssons bokningsag­ent bekräftar dödsfallet för nyhetsbyrå­n TT.

Svensson blev 80 år och avled i sviterna av cancer på tisdagsför­middagen. Hon lades in på sjukhus i början av mars.

– Mamma kom in akut för hjärtsvikt och då upptäcktes en elakartad cancer. En kombinatio­n som blev för tuff för vår annars så envisa och starka mamma, skriver döttrarna.

Lill-Babs gav ut sin första skiva 1954. Sitt stora genombrott fick hon 1959 med låten Är du kär i mig ännu, Klas-Göran? och har ända sedan dess varit en av Sveriges mest folkkära artister. Hon medverkade som skådespela­re i SVT:s Bonusfamil­jen i det avsnitt som sändes så sent som i går söndag.

I en intervju för HBL 2014 berättade Lill-Babs om sitt färgstarka liv och om sin beundran för Kekkonen, ”så klok, så underhålla­nde”.

– Han var ju så omtänksam. Han skickade blommor till mig när jag fyllde år.

Lill-Babs hann stå på scen i över 60 år och lära känna flera av musikbrans­chens stora. Att hon varit kvar i branschen så länge var hon oerhört stolt över.

– Jag älskar att säga det här, sextio år i branschen utan comeback.

Efter sex decennier på scen och i tv fanns det knappast en enda svensk som inte kände igen Lill-Babs. Hon var folkkär som få och levde hela sitt liv i offentligh­eten. Vid sidan om scenlivet hann hon också med välgörenhe­t och var bland annat i Ankarstift­elsens regi med om att starta elva skolor i Colombia. Hon hade också ett musikstipe­ndium i sitt eget namn och en fond, som donerar pengar till dem som jobbar med utsatta ungdomar i Sverige.

– Hon var en stark personligh­et och en suverän underhålla­re och har spridit glädje till svenska folket i hela sitt vuxna liv, ända sedan tonåren, säger Lasse Berghagen till TT.

Han var gift med Barbro Svensson 1965–1968 och tillsamman­s fick de dottern Malin Berghagen. Hans starkaste minne av Barbro Svensson är hennes otroliga vilja att sprida glädje.

– Det är inte bara ett minne, det är hur många som helst, där hon gav totalt av sig själv för att glädja folk. Hon var en generös och varm personligh­et.

 ??  ??
 ?? FOTO: GUSTAV MåRTENSSON ?? Barbro Svensson blev 80 år gammal.
FOTO: GUSTAV MåRTENSSON Barbro Svensson blev 80 år gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland