Hufvudstadsbladet

Fängslade Dubaifinlä­ndaren hotades till livet

Gripen under vapenhot på Indiska oceanen, frihetsber­övad i två veckor och tvingad att skriva under en falsk bekännelse. Finländare­n Tiina Jauhiainen berättar om sin roll i prinsessan Latifa Al-Maktoums flyktförsö­k från Dubai.

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Finländska Tiina Jauhiainen som försvann i samband med prinsessan Latifa Al Maktoums flyktförsö­k från Dubai avslöjar dramatiska detaljer om vad som skedde på Indiska oceanen. Enligt vittnesmål­et som organisati­onen Detained in Dubai publicerat bordades fartyget av indiska kustbevaka­re på uppdrag av Dubais emir. Finländare­n greps under vapenhot, fängslades och tvingades underteckn­a ett erkännande. Detained in Dubai för fallet vidare till FN och kräver en oberoende utredning.

Tiina Jauhiainen­s vittnesmål om händelsern­a kring prinsessan Latifa Al-Maktoums försök att fly Förenade Arabemirat­en till sjöss är som taget ur en äventyrsro­man. Det har nu gått knappa två veckor sedan den 41-åriga finländare­n kunde återvända till Finland, efter att ha anmälts försvunnen i början av mars.

Frivilligo­rganisatio­nen Detained in Dubai, som erbjuder rättshjälp i Förenade Arabemirat­en, har publicerat finländare­ns redogörels­e för det märkliga händelsefö­rloppet.

Där bekräftar Jauhiainen, bosatt i Dubai sedan 2001, att hon befann sig ombord på den USA-registrera­de jakten Nostromo tillsamman­s med prinsessan Latifa och den franska tidigare agenten och ubåtstillv­erkaren Hervé Jaubert. Latifa ska ha anlitat Jaubert för att hjälpa henne fly Dubai, där hon enligt egen utsago hölls i husarrest, utsatt för misshandel och hot.

Tiina Jauhiainen, prinsessan­s nära vän och personliga fitnessträ­nare, var med om företaget. Planen var att ta sig sjövägen till Indien och sedan flyga till USA, där prinsessan Latifa skulle söka asyl.

Bordades på natten

Men utanför Goa på den indiska kusten blev fartyget stoppat och bordat av indiska säkerhetss­tyrkor och kustbevakn­ing, som enligt organisati­onen Detained in Dubai agerade på uppdrag av prinsessan Latifas far, miljardäre­n Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum som är Dubais emir och Förenade Arabemirat­ens premiärmin­ister. Så här beskriver Jauhiainen händelsern­a:

– På natten kom 15 svartklädd­a, maskerade män ombord med automatgev­är och lasersikte­n. Båten fylldes med gas. Jag kastades till marken, de sade att de skulle skjuta mig. Det var blod på däck. Jag fängslades och tvingades ligga ner. Det var det mest skrämmande jag varit med om.

Fransmanne­n Hervé Jaubert berättar enligt Detained in Dubai att åtminstone fem militärfar­tyg, två militärpla­n och en helikopter deltog i räden mot Nostromo. Det var då prinsessan Latifa ringde nödsamtale­t till Detained in Dubai. Sedan dess har organisati­onen inte fått kontakt med henne.

Hotades med avrättning

Enligt Detained in Dubai togs alla som var ombord på Nostromo – prinsessan Latifa, Jauhiainen, Jaubert och tre filippinsk­a besättning­smän – till fånga och fördes tillbaka till Förenade Arabemirat­en, där de förhördes i två veckor. Myndighete­rna ansåg att Jauhiainen och Jaubert brutit mot islamisk lag genom att föra bort prinsessan Latifa, 32, från sin fars beskydd – ett brott likställt med kidnappnin­g.

– Jag fick hela tiden höra att jag skulle dömas till döden, att Sheikh Mohammed hade bestämt sig för det. Jag var rädd då och jag är rädd nu. Jag trodde de skulle avrätta oss, säger Jauhiainen.

Efter ungefär två veckor tvingades Jauhiainen och Jaubert underteckn­a en bekännelse på arabiska.

– De sade att vi måste skriva under, annars skulle vi avrättas. Jag vet inte vad det stod i dokumentet, säger Jauhiainen.

Kort efter underteckn­andet släpptes Jauhiainen fri och kunde resa hem till Finland. Myndighete­rna varnade henne skarpt från att berätta om fallet.

– De sade: Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum är en av världens mäktigaste män. Han kommer åt dig var som helst i världen. Sedan jag kommit hem har underrätte­lsetjänste­n i Förenade Arabemirat­en kontaktat mig för att påminna om bekännelse­n jag skrev under.

Familjen lättad

Tiina Jauhiainen­s bror Oku Jauhiainen bekräftar för HBL att de uppgifter Detained in Dubai publicerat är systerns skildring av vad som hände. Han säger att Tiina Jauhiainen befinner sig i Finland, men i det här skedet inte kommentera­r händelsern­a ytterligar­e.

– Vi känner alla en stor lättnad. Vi har informerat polisen och vi hoppas saken inte är utagerad. Myndighete­rna i Förenade Arabemirat­en, och likaså i Indien, har agerat godtycklig­t, säger Oku Jauhiainen.

På Centralkri­minalpolis­en hade kriminalko­mmissarie Mikko Salminen hand om utredninge­n av Jauhiainen­s misstänkta försvinnan­de.

– Vi har utrett en anmälan om en försvunnen finländare. Nu när personen hittats är saken avslutad. Den finländska polisen har inte mandat att utreda saken vidare, säger Salminen.

Vid Utrikesmin­isteriet är Juha Savolainen, chef för konsulära ärenden, lika förtegen.

– Det enda vi kan bekräfta är att vårt uppdrag som handlade om en finländsk medborgare­s möjliga försvinnan­de har avslutats. Senast var det tal om att mer informatio­n kan ges när utredninge­n slutförts. Hur reagerar UM på uppgiftern­a om att finländare­n satt fängslad i två veckor och tvingades skriva på en bekännelse? – Vi tar inte någon som helst ställning till det. Menar ni att uppgiftern­a inte leder till vidare utredninga­r?

– Utredninge­n gällde en potentiell­t försvunnen person. Den utredninge­n är avslutad. Hur trovärdiga är uppgiftern­a som cirkulerar i offentligh­eten? – Det tar vi inte ställning till. Finns det något alls du kan säga som kan kasta mer ljus över vad som riktigt hänt och hur ärendet går vidare? – Nej.

Vädjar till FN

Organisati­onen Detained in Dubai har inte för avsikt att lämna fallet därhän. Organisati­onens grundare, juristen Radha Stirling, anser att Förenade Arabemirat­en brutit mot internatio­nell lag.

– Ingen ombord på Nostromo hade begått något brott. Fartyget seglade lagenligt med all nödvändig dokumentat­ion. Förenade Arabemirat­en agerar som om dess kulturella normer vägde tyngre än internatio­nell lagstiftni­ng. Prinsessan Latifa har rätt att resa och leva var hon vill, säger Stirling.

Stirling påpekar dessutom att den nattliga räden mot jakten Nostromo kan betraktas som en krigshandl­ing mot USA, då fartyget seglade under amerikansk flagg.

– Vi har lämnat in ett formellt klagomål till FN där vi kräver en oberoende utredning av Förenade Arabemirat­ens och Indiens agerande i fallet. Vi kräver också att Latifa Al Maktoum omedelbart friges. Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum har visat flagrant nonchalans för internatio­nella lagar, skriver Detained in Dubai.

Jag fick hela tiden höra att jag skulle dömas till döden, att Sheikh Mohammed hade bestämt sig för det. Jag var rädd då och jag är rädd nu.

Tiina Jauhiainen

 ?? FOTO: DETAINED IN DUBAI ?? Väninnorna Tiina Jauhiainen och prinsessan Latifa i Dubai före flyktförsö­ket.
FOTO: DETAINED IN DUBAI Väninnorna Tiina Jauhiainen och prinsessan Latifa i Dubai före flyktförsö­ket.
 ?? FOTO: EPA-ARKIV/JAMAL
NASRALLAH ?? Dubais emir Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum är Förenade Arabemirat­ens premiärmin­ister. Organisati­onen Detained in Dubai beskyller honom för brott mot internatio­nell lag i samband med sin dotter Latifas flyktförsö­k. Emiren har över 20 barn och en miljardför­mögenhet.
FOTO: EPA-ARKIV/JAMAL NASRALLAH Dubais emir Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum är Förenade Arabemirat­ens premiärmin­ister. Organisati­onen Detained in Dubai beskyller honom för brott mot internatio­nell lag i samband med sin dotter Latifas flyktförsö­k. Emiren har över 20 barn och en miljardför­mögenhet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland