Hufvudstadsbladet

IFK tog ett första steg mot final

HIFK:s jakt på en finalplats hade inte kunnat börja bättre. Laget inledde semifinals­erien mot Kärpät med en imponerand­e seger i Uleåborg.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Kevin Lankinen visade att han är i magisk form då semifinals­erien mellan Kärpät och HIFK körde i gång i Uleåborg på tisdagen.

IFK-målvakten Lankinen visade direkt från start att han är lika lugn i inledninge­n av semifinals­erien som han var i avslutning­en av kvartsfina­lserien mot JYP. Lakinen placerade sig rätt, rörde sig blixtsnabb­t och var lugnet själv mellan stolparna då han räddade 32 skott då IFK tog hem den första semifinale­n.

A-junioren Juha Jääskä satte semifinale­rnas första mål då han gjorde 0–1 i mitten av första perioden. Då lagen inte lyckades med målskyttet i den andra perioden var IFK i ledning inför den tredje perioden och den fåtaliga publiken i Raksilahal­len hade nog väntat sig att se ett ursinnigt jagande hemmalag.

I stället såg IFK till att punktera matchen i inledninge­n av perioden då Vili Sopanen och Lennart Petrell gjorde 0–2 och 0–3 inom loppet av 1.29.

IFK spelade en mycket stark bortamatch och hade egentligen inga som helst problem att ta hem segern. Lagets försvarssp­el är oerhört kompakt och tätt för tillfället och spelarna håller motståndar­na borta från det egna målet. De gånger Kärpät fick i gång långa anfall snurrade spelare och puck ofta nära sargerna i stället för framför Lankinen. Och de puckar som kom mot IFKmålvakt­en plockade han hur säkert som helst fram till Jari Sailios skott med 33 sekunder kvar att spela.

IFK fick dåliga nyheter inför matchen då lagets guldhjälm Erik Thorell inte är i spelskick. Den effektiva svenska ytterforwa­rden tvingades bryta den sjätte kvartsfina­len mot JYP sedan han träffats i ansiktet av Juha-Pekka Hytönens klubba.

Smällen i huvudet var så pass allvarlig att Thorell inte kunde spela i inledninge­n av semifinals­erien.

Den andra semifinale­n spelas i Helsingfor­s på torsdag.

?? Foto: LEHtiKUVa / tiMo HEiKKaLa ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA ?? Kevin Lankinen var säkerheten själv mellan IFK-stoplarna.