Hufvudstadsbladet

Mer kritik när beslut närmar sig

I riksdagen är utskottsbe­handlingen av vård- och landskapsr­eformerna i full gång. I takt med att de avgörande besluten ska fattas ökar kritiken och nya frågor lyfts fram.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

På tisdagen hörde riksdagens grundlagsu­tskott författnin­gsexperter­na om förslaget till valfrihets­lag, som är en väsentlig del av vårdreform­en. Det var ju grundlagsu­tskottet som senast – sommaren 2017 – var kritisk till flera punkter i det förra förslaget till valfrihets­lag och det ledde till att regeringen drog tillbaka lagen, redan innan de andra utskotten i riksdagen hade sagt sitt.

I takt med att riksdagsbe­handlingen går vidare och de definitiva besluten närmar sig intensifie­ras också den offentliga debatten. Ny, nygammal och riktigt gammal kritik riktas mot vårdreform­en, men också mot landskapsr­eformen. Kritiken kommer från olika slags experter, men också från politiker. Det färskaste exemplet är rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken som inte ger mycket för uppfattnin­gen att reformerna stävjar kostnadern­a.

Den senaste politikern från regeringsb­locket som luftade sin kritik var Centerns Sirkka-Liisa Anttila. I en intervju i den egna hembygdsti­dningen Forssan Lehti inför påsken säger Anttila att hon ännu är osäker på om hon kommer att stödja reformerna när riksdagen röstar om dem. Hon vill först se om och hur lagarna skrivs om i riksdagen. Anttila ser problem både i landskapsr­eformen, som hennes eget parti Centern har drivit på, och i valfrihete­n i vården. Hon befarar att landskapen domineras av centralort­erna. Valfrihete­n å sin sida är en för stor förändring som görs för snabbt.

Professor emeritus i kommunalrä­tt Aimo Ryynänen kommer med frän kritik av utformning­en av landskapen i sin blogg. Ryynänen tycker att den svenska kommunmode­llen i två nivåer, där landstinge­t är den högre nivån med ansvar för hälsooch sjukvård, kunde ha fungerat som förebild. Ryynänen hänvisar till de rekommenda­tioner Europaråde­ts kongress för lokala och regionala organ gav i Finland i fjol. Bland annat att landskapen borde få beskattnin­gsrätt eftersom de annars inte är autonoma och att Helsingfor­s, metropolom­rådets och andra stora städers särställni­ng bör tryggas. Regeringen­s lagförslag uppfyller inget av de här kraven.

Ryynänen påpekar att trots att landskapen får fullmäktig­en som väljs i direkta folkval kommer de att styras med hård hand av staten. Han kallar det en förvaltnin­gsrevoluti­on och skriver att dess omfattning inte har gått upp för folk. Två tredjedela­r av de uppdrag som nu finns inom ramen för den kommunala självbestä­mmanderätt­en kommer i framtiden de facto att kontroller­as av staten. Grundlagsu­tskottet fäster i sitt utlåtande från sommaren 2017 uppmärksam­het vid att det finns en konflikt mellan landskapsf­örvaltning­en och grundlägga­nde sociala rättighete­r. De senare kräver central styrning medan den ur landskapen­s synvinkel är problemati­sk.

Inom vården har kostnadern­a och målet att med reformen stävja kostnadsut­vecklingen den senaste tiden diskuterat­s allt mer. Valfrihete­n i dess nuvarande form tippas öka, inte minska, kostnadern­a. Dessutom finns det en oro för att Finansmini­steriet inte alls har räknat med de kostnader som uppstår av att de som i dag omfattas av företagshä­lsovården eller anlitar privat sjukvård i framtiden kommer att anlita den offentliga vården. Då ökar patientern­a och därmed kostnadern­a. Finansmini­steriet avvisar kritiken och säger att man kan reglera kostnadern­a med kundavgift­er och omfattning­en av den vård det offentliga står för. I klartext: kundavgift­erna som redan är höga i OECD-jämförelse kan bli ännu högre och den vård det offentliga står för kan bantas ned. Det scenariot ökar åtminstone inte jämlikhete­n i vården – också det ett viktigt mål.

Det är omöjligt att veta hur riksdagen eventuellt kommer att ändra på reformlaga­rna. Det är bra att trycket ökar, för då kan beredskape­n att ändra lagarna också öka. Frågan är om det är tillräckli­gt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland