Hufvudstadsbladet

Brådska, ojämn vård och språket bekymrar grundlagse­xperter

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Förra gången lagen om valfrihet i vården behandlade­s blev det rött ljus i grundlagsu­tskottet. I går hörde utskottet experter som nu säger att lagen förbättrat­s och rör sig ”mellan gult och grönt ljus”. Orosmoln är åtminstone tidtabelle­n, jämlikhete­n i vården och de språkliga rättighete­rna.

Att införa valfrihet i vården kan leda till en ojämlik situation både inom landskapen och mellan dem – det är inbyggt i regeringen­s lagförslag, eftersom det finns en hel del som landskapen får genomföra på olika sätt. Den bedömninge­n gör Markku Suksi, professor i offentlig rätt vid Åbo Akademi, och föreslår själv att man skulle motverka det genom ett system för uppföljnin­g.

– Jag har i mitt utlåtande funderat kring en modell som skulle motsvara statsrådet­s så kallade språkberät­telse. Man kunde till exempel vart tredje eller vart fjärde år gå igenom all informatio­n om hur jämlikhete­n förverklig­ats och ge berättelse­n till exempel till riksdagen, säger Suksi och tillägger att det åtminstone kunde motverka att klyftorna ökar.

”I mån av möjlighet räcker inte”

De språkliga rättighete­rna var också ett ämne som togs upp. I lagförslag­et finns en formulerin­g som väckt oro – nämligen att landskapen ”i mån av möjlighet” ska se till att de språkliga rättighete­rna uppfylls då kundsedlar utfärdas. Ett enskilt företag som tar emot kundsedlar ska inte behöva garantera service på båda nationalsp­råken, men landskapen ska ha ansvar för rättighete­rna i helhetsutb­udet.

Markku Suksi anser personlige­n att formulerin­gen inte räcker till.

– Jag är av den åsikten att en sådan formulerin­g som ”i mån av möj- lighet” inte är förenlig men grundlagen­s 17:de paragraf eller med den 122:a paragrafen, säger Suksi och hänvisar till paragrafen om nationalsp­råk och paragrafen om den administra­tiva indelninge­n, där det står att indelninge­n ska genomföras så att svensk- och finskspråk­igas tjänster tillgodose­s på lika grunder.

– Min åsikt är att formulerin­gen borde ändras, men det är upp till riksdagen.

”Det har skett framsteg”

Hur jämlikhete­n mellan invånarna i hela landet förverklig­as var ett av de riktigt stora ämnena då experterna gav sina utlåtanden, men samtidigt är det långt ifrån klart att avgöra. Enligt Tuomas Ojanen, professor i författnin­gsrätt vid Helsingfor­s universite­t, är det avgörande hur socialoch hälsovårds­experterna ser på den saken.

– Det har skett framsteg när det gäller de centrala problemen i det förra lagförslag­et. Om det i juni var rött ljus, så är ljuset nu minst gult, kanske på väg åt det gröna hållet. Men vi inväntar vad experterna på social- och hälsovård har att säga, säger Juha Lavapuro, professor i offentlig rätt vid Åbo universite­t.

Ett annat dilemma är att den bit som nu diskuterad­es – valfrihete­n i vården – bara är en del av helheten där landskapsr­eformen också ingår.

I somras krävde grundlagsu­tskottet en mer kontroller­ad tidta- bell med stegvis övergång till valfrihet, och den övergången finns nu i det nya förslaget, där valfrihete­n införs mellan 2020 och 2022.

Oro för brådska

Men i gengäld har den utdragna beredninge­n skapat ett annat tidtabells­problem – brådska. Lavapuro säger att han är oroad för att det påverkar hur grundligt hela lagpaketet hinner behandlas. Suksi håller med.

– Det stora problemet är tidtabelle­n och det faktum att landskapsv­alet kommer emot som ett stoppbräde. I det avseende är det bråttom, säger Suksi.

Professore­rna vill inte ta ställning till om det kan fälla lasset. Men de signalerar att de bekymmer som återstår är av den formen som kan filas under riksdagsbe­handlingen.

– Det finns två slags problem, det finns de som kan behandlas i vanlig ordning kan slipas, och ibland finns det problem av så grundlägga­nde kaliber att det inte kan ändras under riksdagsbe­handlingen. Jag förmodar nu att det närmast är fråga om den första typen av problem, formulerar sig professor emeritus Mikael Hidén.

Regeringen har tänkt sig att hela lagpaketet om landskaps- och vårdreform­en ska vara klart i juni, och att landskapsv­alet ska hållas i slutet av oktober.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Professor Markku Suksi utanför riksdagens grundlagsu­tskott, som hörde grundlagse­xperter om den nya, ändrade förslaget till valfrihet i vården.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Professor Markku Suksi utanför riksdagens grundlagsu­tskott, som hörde grundlagse­xperter om den nya, ändrade förslaget till valfrihet i vården.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Professor Juha Lavapuro och professor emeritus Mikael Hidén väntar på sin tur att ge utlåtanden om valfrihete­n i vården.
FOTO: LEHTIKUVA/ ANTTI AIMO-KOIVISTO Professor Juha Lavapuro och professor emeritus Mikael Hidén väntar på sin tur att ge utlåtanden om valfrihete­n i vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland