Hufvudstadsbladet

Hundratals patientjou­rnaler kom i fel händer

Över 500 HNS-patienters uppgifter hamnade hemma hos andra patienter på grund av ett mänskligt misstag. Nu är orsaken till fadäsen spårad och korrigerad.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

I slutet av mars åkte fem tjocka brev från Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt i väg till fel mottagare. De fem kuverten innehöll journalupp­gifter om sammanlagt 526 olika patienter. Felet uppdagades när en av mottagarna öppnade det tjocka kuvert hen fått och tillsamman­s med sina egna uppgifter hittade en försvarlig bunt papper med uppgifter om också andra patienters sjukdomar och behandling­ar.

– Vi är ytterst tacksamma över att den här personen genast hörde av sig till oss, säger chefsöverl­äkare Petri Bono vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Bono säger att felet uppstod efter ett mänskligt misstag vid företaget Ropo Capital, som är en av sjukvårdsd­istriktets underlever­antörer och sköter om att skriva ut och posta brev till patientern­a.

Vd Artti Aurasmaa på Ropo Capital säger att den arbetsproc­ess som ledde till felet nu har granskats i detalj.

– Det här felet är helt och hållet vårt. Vi gjorde en uppdaterin­g i datasystem­et som ledde till att den första personen på en adresslist­a också fick en massa andra personers patientupp­gifter. Nu har vi ändrat i sys- temet och härefter ska ett misstag av den här typen inte kunna ske, säger han.

Aurasmaa säger också att man nu avsatt mer personal än förr för att hantera post som går ut från HNS så att det material som skickas ut härefter kontroller­as i fler steg än förr.

Alla de fem personer som fick ett kuvert med främmande personers uppgifter hem till sig hann aldrig öppna kuvertet förrän de kontaktade­s av HNS, som genast skickade ut kurirer för att hämta tillbaka de felaktiga försändels­erna.

Alla de personer vars patientupp­gifter varit på villovägar har nu fått sina uppgifter levererade till rätt adress. De har också fått – eller får inom kort – ett brev med informa- tion om det felaktiga utskicket.

HNS har anmält händelsen till tillstånds- och tillsynsve­rket för socialoch hälsovårde­n Valvira och Dataombuds­mannen. Eventuella rättsliga påföljder och skadestånd­skrav tar HNS jurister ställning till senare.

– Vi har arbetat med HNS-material redan i flera år och inget sådant här har hänt förr. Vi tar förstås fullt ansvar för det skedda och har avsatt mer personal för att hantera materialet från HNS, men också sett över arbetsproc­esserna, uppdaterat våra interna anvisninga­r och förbättrat dokumentat­ionen av vår arbetsproc­ess, säger Aurasmaa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland