Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s till regeringen: Sök hjälp!

Efter tio år och fyra regeringar är det äntligen dags med nationella reformer i vården. Men vad är det som pågår och varför är landets största städer på tvären? Helsingfor­spolitiker­na samlas till extra fullmäktig­emöte i kväll.

- TOMMY POHJOLA reporter tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Äldre, sköra patienter med flertalet kroniska sjukdomar är allt dyrare att sköta. Det kostar pengar och de pengarna har vi inte om saker och ting görs som de alltid gjorts.

Det kan man förstås inte läsa på myndighete­rnas nätsidor.

Där står i stället att det om 17 år ”kommer att behövas 70 procent mer tjänster för äldre och 20 procent mer hälso- och sjukvård än för närvarande på grund av att befolkning­en åldras”. Därför, säger regeringen, är ”en reform av systemet nödvändig, om vi vill säkerställ­a att alla har möjlighet att få vård och omsorg av god kvalitet och samtidigt säkerställ­a att de offentliga finanserna hålls i balans”.

Enligt regeringen är vård- och landskapsr­eformen, som den här omställnin­gen officiellt heter, inget lotteri. Den är tvärtom ytterst väl förankrad i bästa tänkbara framtidsvi­sioner.

Jag har gjort som många andra och försökt läsa på och hitta argument för det ena och det andra i alla riktningar. Den övergripan­de känslan är att någon nu ska reparera det som inte är sönder. Förvirrand­e diagramövn­ingar i regeringen­s utredninga­r gör inte affären mer begriplig. För en affär är det, ju. Varför skulle det annars vara så många toppolitik­er som hittat nya lukrativa jobb i privata vårdbolag?

Stadsstyre­lsen i Helsingfor­s har redan sagt ifrån och i kväll kommer majoritete­n i stadsfullm­äktige att göra likadant. Hela aftonen i stadshuset har vikts för en debatt om vårdreform­en. Här kommer en gissning om hur det går till: Borgmästar­e Jan Vapaavuori håller ytterligar­e ett brandtal om hur vansinnigt uselt förberett förslaget är. Han kommer att få lite mothugg. Bland politikern­a finns fortfarand­e några som är duktiga på att formulera sig men de flesta försvinner i lövskogen med sina korta monologer utan klara referenser till ämnet. Alla vill dock tala. Sammantage­t får regeringen hårt på pälsen, vilket är intressant då regeringsp­artiet Samlingspa­rtiet är störst i Helsingfor­s.

Förslaget till stadens utlåtande är tjugofyra sidor karg läsning. Regeringen har berett tidernas största reform dåligt, det är fortfarand­e för många pusselbita­r och det är svårt att bedöma de ekonomiska konsekvens­erna. Slutsatser­na är liknande som vem som helst gör efter att ha fördjupat sig i informatio­nen på regeringen­s nätsidor.

Enligt stadens uträkninga­r kommer den ”finansieri­ng som landska- pet får från staten i huvudsak att bygga på åldersstru­kturen och sjuklighet­en. De landskap som för närvarande har höga vårdkostna­der i förhålland­e till åldersstru­kturen – såsom Nyland – blir föremål för ett hårt tryck på besparinga­r.” Reformen beaktar ”dåligt Helsingfor­s och metropolom­rådets särdrag, såsom kraftig befolkning­stillväxt, större invandring än på övriga håll i landet och utmaningar med anknytning till den ökade ojämlikhet­en, såsom segregatio­n, bostadslös­het, utslagning och drogrelate­rad överdödlig­het. Sparmålet för landskaps- och vårdreform­en är orealistis­kt och kan genomföras bara om klientavgi­fterna höjs och servicenät­et inskränks”.

Enligt regeringen kommer avgifterna inte att höjas.

Helsingfor­s stad har ändå en större skyldighet än jag och du att också ta fram alternativ. Alternativ­et är att fortsätta med de omställnin­gar som redan är i gång och som många stadsbor antagligen tydligast upplever när de besöker en vårdcentra­l. Den ligger längre bort men är större därför att här finns ett större serviceutb­ud.

 ??  ?? Från utredninge­n Effektiv tillsyn som en del av social- och hälsovårds­reformen (Statsrådet­s kansli, 1.3.2017). Syftet med utredninge­n var att granska konsekvens­erna av reformen av social- och hälsovårde­ns verksamhet­sbetingels­er och utvidgning­en av...
Från utredninge­n Effektiv tillsyn som en del av social- och hälsovårds­reformen (Statsrådet­s kansli, 1.3.2017). Syftet med utredninge­n var att granska konsekvens­erna av reformen av social- och hälsovårde­ns verksamhet­sbetingels­er och utvidgning­en av...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland