Hufvudstadsbladet

Östersjön blir aldrig fritt från kemvapen

- TT/TOMAS LAUFFS

De kemiska stridsmede­l som dumpades i havet under andra världskrig­et är fortsatt ett problem för efterkomma­nde generation­er. Att bärga samtliga pjäser är omöjligt – praktiskt såväl som ekonomiskt – och forskare arbetar nu med att ta fram ett verktyg för att bestämma i vilka fall det är meningsful­lt ta upp gifterna.

Det handlar om hundratuse­ntals ton bomber med senapsgas, arsenik och en mängd andra gifter som samlades in av segrarländ­erna och dumpades på olika platser i Östersjön och Västerhave­t.

Vid tidpunkten ansågs det rimligt. Drygt 70 år senare har höljen eroderat och kemikalier­na läckt ut, vilket kan spåras till fisk och andra vattenleva­nde organismer.

– Vi kan se småkoncent­rationer i fisk, säger Martin Söderström, forsknings­koordinato­r vid kemvapenin­stitutet Verifin i Helsingfor­s.

Nedbrytnin­gsämnena från olika gifter skadar fiskarnas dna och gör dem sjuka, men enligt Martin Söderström är de uppmätta nivåerna i matfisk så låga att de i nuläget inte utgör någon nämnvärd fara för människor.

– Men det kan ändras och man försöker förstå hur detta kan klättra uppåt i näringsked­jan.

Hamnat lite varstans

I trakterna utan för Sydnorge och svensk västkust leddes dumpningen i huvudsak av USA, som ofta sänkte hela fartyg fulla med kemvapen. I Östersjön var det Sovjetunio­nen som, då det inte fanns skepp att av- vara, kastade enheterna överbord en i taget – ofta redan innan man hunnit fram till dumpningsp­latsen – vilket innebär att behållarna hamnat lite varstans längs med havsbotten.

De senaste 15 åren har de internatio­nella projekten avlöst varandra, i vilka forskare kartlagt spridninge­n och försökt förstå omfattning­en. Inom ramen för det polskbaser­ade projektet Daimon (Decision Aid for Marine Munitions) arbetar man sedan två år tillbaka med att, utifrån ett svenskt verktyg (Vraka), ta fram en metod för riskanalys som ska ge beslutsfat­tare underlag att avgöra när det är värt att bärga.

– Det handlar om särskilda fall, till exempel i närheten av bottenarbe­ten eller i närhet till ekologiskt sårbara områden, säger Jacek Beldowski, projektkoo­rdinator för Diamon.

Dyrt att bärga

På vissa dumpningsp­latser, till exempel i Bornholmsd­jupet utanför Danmark, ligger behållarna en till två meter ner i dyn och flera bedömare menar att det är bäst att låta kemikalier­na ligga kvar.

Att bärga är en avancerad process i flera steg. Kemikalier­na tillsamman­s med sediment ska lastas om i nya behållare och skeppas in till land för att förstöras. I dag finns särskilda anläggning­ar i Tyskland och Belgien, men frakt av kemvapen omges av tunga restriktio­ner och därför ser man hellre till mobila destruerin­gsfacilite­ter som kan flyttas närmare hamnområde­na.

– Detta är extremt dyrt, säger Beldowski och tillägger att inget land ensamt kan stå för kostnadern­a.

Han påpekar också att ansvarsfrå­gan är diffus. Dumpningen ägde rum som ett led i Potsdamöve­renskommel­sen 1945, och flera av dåtidens länder, som Sovjetunio­nen och Nazityskla­nd, existerar inte längre.

Efter andra världskrig­et upprättade FN en fond dit enskilda länder kunde ansöka om stöd för minröjning.

– Det pågick under många år. Kanske blir det ett liknande initiativ också i detta, säger han.

 ?? FOTO: SJöFARTSVE­RKET I SVERIGE ?? Fisk passerar ovan en bomb där skalet eroderat vid vraken utanför Måseskär vid svenska västkusten­n.
FOTO: SJöFARTSVE­RKET I SVERIGE Fisk passerar ovan en bomb där skalet eroderat vid vraken utanför Måseskär vid svenska västkusten­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland