Hufvudstadsbladet

Trålare sprider kemvapen

Fiskebåtar som trålar vid dumpningsp­latser riskerar att riva upp bottensedi­ment och lösgöra rester av kemiska stridsmede­l, som sedan sprids. Flera experter vill se ett fiskeriför­bud, men ett sådant beslut måste fattas på EU-nivå.

- TT/TOMAS LAUFFS

På botten utanför Måseskär vid svenska västkusten ligger uppskattni­ngsvis 20 000 ton kemvapen, packade i vrak som sänktes av de allierade i samband med krigsslute­t.

Mestadels handlar det om senaps- gas som, trots att bombskalen i stor utsträckni­ng vittrat sönder, stannar kvar i klumpform i bottensedi­menten tack var den låga temperatur­en. Andra kemikalier utgör större bekymmer. I synnerhet den arsenik, som senapsgase­n blandades ut med.

– De högsta arsenikkon­centration­erna är rakt nedströms från dumpningso­mrådet, säger Anders Tengberg, teknisk expert på undervatte­nsmätning vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Det hänger ihop med att dumpningsp­latsen utanför Måseskär un- der säsong dagligen besöks av fiskebåtar, eftersom vraken erbjuder strukturer som fisken trivs i – till skillnad från andra syrefattig­a avfallspla­tser i Östersjön.

Sprids med strömmarna

När trålarna går förbi mellan vraken virvlar det om bland behållare och sediment och partiklar stiger upp över botten och transporte­ras iväg med strömmarna.

Trålningen i området är oroande, anser experter inom flera fack som vill se ett lokalt trålningsf­örbud. För fiskebåtar under andra länders flagg vore det fortfarand­e fritt fram. Ett allomfatta­nde trålförbud måste utfärdas av EU.

Sak för EU

– Allt bestäms i Bryssel, eftersom medlemssta­terna har lämnat sina behörighet­er för fiske i dessa vatten. Finns det bevis att kemiska vapen utgör risker för hälsa genom fiske då blir det en sak för EU att centralt bestämma hur fiskeriet kan begränsas, säger juridikpro­fessor Said Mahmoudi.

Liknande problemati­k har Anders Tengbergs tyska kollegor fått erfara. Det rör sig om ett havsområde i närheten av en badort i Kiel där mängder av explosiva bomber dumpats på en förhålland­evis liten yta. Att förbjuda trålning i området borde vara enkelt, resonerand­e man till i en början.

– Men det gick inte. Politiskt är det här enormt känsligt. Fiskerilob­byn är stark, säger Anders Tengberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland