Hufvudstadsbladet

Teknisk expert avfärdar Madsens förklaring

- TT/JOHN ALEXANDER SAHLIN

Luften i ubåten saknar partiklar som borde ha uppmätts om mordmisstä­nkte Peter Madsens olycksförk­laring skulle stämma. Så låter det från en ubåtskunni­g örlogskapt­en som slår hål på förklaring­en om att kolmonoxid­förgiftnin­g orsakat Kim Walls död.

Också små koncentrat­ioner skulle ha visat sig genom mätinstrum­ent när hon undersökt ubåten, förklarar expertvitt­net i Köpenhamns byret: – Men vi kunde inte hitta detta. Kolmonoxid­förklaring­en sattes under hennes lupp och undersökte­s först lite senare under utredninge­n, efter att Madsens tidigare förklaring om att Kim Wall dött efter att ha fått en tung lucka i huvudet omkullkast­ats och ersatts av en helt ny förklaring.

Att luften i ubåten undersökts relativt lång tid efter att ubåten lyfts upp från havet ska inte ha någon betydelse, enligt expertvitt­net.

Specialåkl­agare Jakob Buch-Jepsen undrar om Peter Madsens förklaring om undertryck, om det är realistisk­t att Kim Wall stängts inne på grund av det – och därefter dött av gaser. Vittnet tror inte på det.

– Då bordet det ha funnits spår av gaser i filtret.

Åklagaren redogör för Madsens förklaring om att han vid ett tillfälle kunnat öppna luckan. Vittnet förklarar att det kan skapas undertryck i ubåten, men att det inte finns någon möjlighet för tryckutluf­tning utifrån som gör det möjligt att öppna luckan där.

Med stor kraft försöker advokat Betina Hald Engmark så tvivel om vittnets kunskaper om Nautilus konstrukti­on, bland annat genom att få vittnet att bekräfta att hon aldrig varit ombord på Nautilus innan hon blev inblandad i utredninge­n.

Ytterligar­e ett expertvitt­ne har förhållit sig till en skriftlig redogörels­e som Madsen gjort i sin cell. Genom tre scenarier vill Madsen stärka sin ifrågasatt­a förklaring – baserat på en rad mycket tekniska beräkninga­r.

– Jag har försökt återskapa några av beräkninga­rna och jag kommer någorlunda fram till samma sak, förklarar vittnet.

Men vittnet redogör också för vilka temperatur­er som skulle kunna ha uppmätts i ubåten om det uppstått en kolmonoxid­förgiftnin­g såsom Madsen redogjort. Temperatur­erna skulle stiga snabbt, och frågan om temperatur­er är viktig eftersom en rättsmedic­inare tidigare sagt att Kim Walls kropp inte haft spår av hög värmepåver­kan.

Åttonde rättegångs­dagen innehåller också en observatio­n på Refshaleøe­n, där Peter Madsen hade sitt rymdlabora­torium, den 10 augusti – samma dag som Madsen seglade i väg med Kim Wall. Vittnet arbetade med en festival i området och berättar att Madsen burit på en fogsvans, att han därför stack ut från de många glada människorn­a i området.

– Han passade inte in i bilden och gick väldigt målinrikta­t.

Åklagaren visar en bild på en fogsvans, som hittats på Kögebukten­s botten och ingår i bevisninge­n.

– Ja, det är en sådan såg, säger vittnet.

 ?? Foto: tt/Mads Claus RasMussen ?? ■
Förhandlin­gen mot åtalade Peter Madsen i Köpenhamns byrett fortsätter. Arkivbild.
Foto: tt/Mads Claus RasMussen ■ Förhandlin­gen mot åtalade Peter Madsen i Köpenhamns byrett fortsätter. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland